Vinařstvím roku 2019 je VICAN

Točí filmy a přednáší marketing. K tomu navíc před pár dny obdržel titul Vinařství roku 2019. Tomáš Vican, muž mnoha tváří a majitel vítězného VICAN rodinné vinařství Mikulov.

Naše vinařství je barevné, pozitivní a plné slunce, říká o svém vinařství Tomáš Vican, který 30. ledna získal titul absolutního vítěze v rámci desátého ročníku soutěže Vinařství roku 2019. Akce je pořádána Svazem vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna. Tomáš Vican je celoživotním milovníkem vína a tak si teprve před pár lety založil vlastní vinařství včetně Farmy Pálava, kde jeho dcera vyrábí domácí sýry. Vican dlouhou dobu působil v oblasti obchodu a marketingu na mezinárodní úrovni a dodnes přednáší na vysoké škole. Kromě toho je jako producent podepsán za úspěšnými českými snímky Bobule nebo Lidice. Již 12. března je naplánovaná premiéra třetího dílu očekávané komedie Bobule. Není lepšího načasování a propagace, než právě získané ocenění Vinařství roku 2019.

VICAN rodinné vinařství zároveň s hlavní cenou vyhrálo také kategorii střední vinařství roku, které je definované produkcí do 250 tisíc litrů vyrobeného vína za rok. O zlato soupeřilo s Vinařstvím Bíza Čejkovice a Vinnými sklepy Kutná Hora, s.r.o . V kategorii malé vinařství do 50 tisíc litrů vína za rok soutěžily rodinné Gala Vinařství, a.s., novošaldorfské Vinařství Piálek & Jäger a Krásná hora s.r.o. Právě Jaroslav Gala z malebné obce Bavory si převzal cenu za první místo. V kategorii velké vinařství – definované produkcí nad 250 tisíc litrů vína za rok – se střetly Vladimír Tetur, NOVÉ VINAŘSTVÍ, a.s. a Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s. Zlato si odnesl právě první ze jmenovaných.

Odborná komise složená ze zástupců širší odborné veřejnosti z řad vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tisku, enologie, sommelierství, marketingu, prodeje vína a architektury a designu. navštívila všech devět vinařství přímo v jejich provozech, kde dle nastavených kritérií a odborného posouzení zhodnotila činnost vinařství od vinohradu, přes sklepní hospodářství až po reprezentační prostory včetně dalších aktivit, kterými se vinařství zabývají.

Připravila: Barbora Vojtová

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Veselin Vačkov: Zůstaneme si blízko?

·     21.11.2022
Absolvent Oxfordu a Univerzity Karlovy Veselin Vačkov, který kromě češtiny a rodné bulharštiny ovládá čtyři další jazyky, se dívá na česko-německé soužití ze zajímavé perspektivy. Ředitel redakce Lido- vých novin, nejstaršího českého deníku, zažil zlatou

Read More »


Aktuálně na německém webu

Veselin Vačkov: Bleiben wir uns nahe?

·     21.11.2022
Der Absolvent von Oxford und der Karlsuniversität Veselin Vačkov, der neben Tschechisch und seiner bulgarischen Muttersprache vier weitere Sprachen spricht, betrachtet das tschechisch-deutsche Zusammenleben aus einer interessanten Perspektive. Der Redaktionsleiter der Lidové noviny, der ältesten

Read More »