5x berlínské jídlo z budoucnosti

Restaurace, které pěstují vlastní bylinky a saláty. Supermarkety, které mají vlastní chov ryb, programovaný růst zeleniny a bylinek. Kavárny, které neprodukují žádný odpad. Aktuální příklady z Berlína ukazují úspěšné pokusy, jak může výroba a prodej potravin v blízké době vypadat. Udržitelně, zdravě a ekologicky.

Good Bank – Berlin Mitte

Good Bank na Rosa-Luxemburg-Strasse patří opravdu k experimentům. Snad každý, kdo jde okolo, zvědavě nahlédne dovnitř a neví. Je to umění nebo sen? Po pravé zdi se táhnou vitríny s futuristickou září. Až když se podíváte pořádně, zjistíte, že zde rostou saláty podle principu Vertical Farming. Ema a Leandro, zakladatelé Good Bank, chtěli udělat něco vlastního, něco udržitelného. To se jim jednoznačně podařilo.

Frea – Berlin Mitte

První veganská zero-waste restaurace v Torstrasse, tedy místo s nulovým odpadem. Za nápadem stojí berlínský food blogger David aka Johnny & the Food, který společně s norským šéfkuchařem Halfdanem Kluftenem vaří udržitelným způsobem, sezónně a regionálně. Ve Frea je všechno domácí, od kváskového chleba a dipů, až po těstoviny a kefír. Nabídka obsahuje tři předkrmy, tři hlavní jídla a tři dezerty. Všechna jídla jsou stoprocentně rostlinná. V restauraci je také spousta pokojových rostlin. Oblíbeným koutkem je malá městská džungle napravo od otevřené kuchyně. 

frea-restaurace-berlin-vegan-zero-waste

Isla Coffee – Neukölln

Toto místo na Hermannstrasse je mnohem více než jen útulná kavárna s výbornou kávou. Spolumajitel Peter Duran pracoval dříve jako barista a dobře ví, kolik zbytků mléka nakonec zůstane. “Zpracováváme na cappuccino a caffe latte cca 12 litrů mléka denně. Co se stane se zbytkem, který zůstane? U nás to jsou 2 litry denně. Shromažďujeme je, uděláme z něj sýr ricotta a potom upečeme koláče. Na nedělním brunchi se sní naprosto všechny,“ vysvětluje Duran. Navíc jako host zde máte neomezený pohled na dění za pultem. Transparentnost ve všech oblastech.

isla-coffee-bez-odpadu-berlin-3

Layla – Kreuzberg

Restaurace Layla s aromatickou kuchyní Meira Adoniho nabízí stylovou atmosféru, elegantní jídlo a ty nejčerstvější bylinky. Rostou totiž přímo v restauraci a vy můžete jejich růstu přihlížet. Vertikální systémy salátů a bylinek od firmy Infarm jsou jedním z největších trendů budoucnosti. Potěšující je, že jejich produkty se dají už pořídit i v supermarketech. A nejen to, tyto “rostoucí skříňky” si můžete koupit i pro domácí pěstování přímo ZDE. V Layle na návštěvníky čeká izraelsky inspirované menu s velkou a mimořádnou rozmanitostí chutí, barev a překvapivých gastronomických kombinací.

Seafood-zazitkova-layla

ECF – Aquaponic

V Schönebergu existuje projekt, za kterým jezdí lidé z daleka. Firma ECF na střeše supermarketu Rewe postavila “skleník”, kde se chovají čerstvé ryby a pěstuje zelenina a bylinky. Dopravní cesty jsou velmi krátké – z prvního patra do přízemí. Počítačem řízený systém vytváří vodní proud a řídí teplotu vody pro ryby. Jen o pár metrů dál se pěstuje bazalka. Tato kombinace není náhodná. Stojí za ní výrobní metoda, díky které chtějí zakladatelé Nicolas Leschke a Christian Echternacht učinit výrobu potravin udržitelnější, jedná se o tzv. metodu aquaponics. Rybí farma a skleník jsou propojeny koloběhem vody. Střecha systému shromažďuje dešťovou vodu, která je poté směrována do akvária. Ryby obohacují vodu o amoniak prostřednictvím vylučování. Bakterie jej přeměňují na dusičnan, přírodní hnojivo. Rostliny jsou zalévány rybí vodou. Vezmou si živiny, které potřebují a vodu pročistí. Ta je znovu zachycena jako vodní pára a vrací se zpět do akvária spolu s čerstvou dešťovou vodou. Cyklus začíná znovu. Výhodou jsou krátké přepravní trasy ze skleníku do skladu maloobchodníka. Proto lze upustit od obvyklé plastové vaničky u bylinek, která slouží jako náhrada za květináč. Podle jejich vlastních informací tímto způsobem výrobci ušetří zhruba šest tun plastového odpadu ročně.

zdrave-potraviny-infarm

Obzvlášť v době krize je vidět, jak je důležitá regionální a lokální výroba potravin, nezávislá na transportu, mezinárodních zákonech a lockdownech. Udržitelnost a soběstačnost budou v blízké budoucnosti jedním z hlavních ukazatelů nejen pro potravinářský průmysl.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Ve vzduchu a na zemi

       ·   04.09.2024
„Lano je kotva,“ říká německá vzdušná akrobatka Vivian Friedrich, která žije v Barceloně. Na závěr Mezinárodního festivalu nového cirkusu Letní Letná uvedla představení Kristall Bohème. Tematizuje v něm svoje české kořeny.

Aktuálně na německém webu

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.