5x berlínské jídlo z budoucnosti

Restaurace, které pěstují vlastní bylinky a saláty. Supermarkety, které mají vlastní chov ryb, programovaný růst zeleniny a bylinek. Kavárny, které neprodukují žádný odpad. Aktuální příklady z Berlína ukazují úspěšné pokusy, jak může výroba a prodej potravin v blízké době vypadat. Udržitelně, zdravě a ekologicky.

Good Bank – Berlin Mitte

Good Bank na Rosa-Luxemburg-Strasse patří opravdu k experimentům. Snad každý, kdo jde okolo, zvědavě nahlédne dovnitř a neví. Je to umění nebo sen? Po pravé zdi se táhnou vitríny s futuristickou září. Až když se podíváte pořádně, zjistíte, že zde rostou saláty podle principu Vertical Farming. Ema a Leandro, zakladatelé Good Bank, chtěli udělat něco vlastního, něco udržitelného. To se jim jednoznačně podařilo.

Frea – Berlin Mitte

První veganská zero-waste restaurace v Torstrasse, tedy místo s nulovým odpadem. Za nápadem stojí berlínský food blogger David aka Johnny & the Food, který společně s norským šéfkuchařem Halfdanem Kluftenem vaří udržitelným způsobem, sezónně a regionálně. Ve Frea je všechno domácí, od kváskového chleba a dipů, až po těstoviny a kefír. Nabídka obsahuje tři předkrmy, tři hlavní jídla a tři dezerty. Všechna jídla jsou stoprocentně rostlinná. V restauraci je také spousta pokojových rostlin. Oblíbeným koutkem je malá městská džungle napravo od otevřené kuchyně. 

frea-restaurace-berlin-vegan-zero-waste

Isla Coffee – Neukölln

Toto místo na Hermannstrasse je mnohem více než jen útulná kavárna s výbornou kávou. Spolumajitel Peter Duran pracoval dříve jako barista a dobře ví, kolik zbytků mléka nakonec zůstane. “Zpracováváme na cappuccino a caffe latte cca 12 litrů mléka denně. Co se stane se zbytkem, který zůstane? U nás to jsou 2 litry denně. Shromažďujeme je, uděláme z něj sýr ricotta a potom upečeme koláče. Na nedělním brunchi se sní naprosto všechny,“ vysvětluje Duran. Navíc jako host zde máte neomezený pohled na dění za pultem. Transparentnost ve všech oblastech.

isla-coffee-bez-odpadu-berlin-3

Layla – Kreuzberg

Restaurace Layla s aromatickou kuchyní Meira Adoniho nabízí stylovou atmosféru, elegantní jídlo a ty nejčerstvější bylinky. Rostou totiž přímo v restauraci a vy můžete jejich růstu přihlížet. Vertikální systémy salátů a bylinek od firmy Infarm jsou jedním z největších trendů budoucnosti. Potěšující je, že jejich produkty se dají už pořídit i v supermarketech. A nejen to, tyto “rostoucí skříňky” si můžete koupit i pro domácí pěstování přímo ZDE. V Layle na návštěvníky čeká izraelsky inspirované menu s velkou a mimořádnou rozmanitostí chutí, barev a překvapivých gastronomických kombinací.

Seafood-zazitkova-layla

ECF – Aquaponic

V Schönebergu existuje projekt, za kterým jezdí lidé z daleka. Firma ECF na střeše supermarketu Rewe postavila “skleník”, kde se chovají čerstvé ryby a pěstuje zelenina a bylinky. Dopravní cesty jsou velmi krátké – z prvního patra do přízemí. Počítačem řízený systém vytváří vodní proud a řídí teplotu vody pro ryby. Jen o pár metrů dál se pěstuje bazalka. Tato kombinace není náhodná. Stojí za ní výrobní metoda, díky které chtějí zakladatelé Nicolas Leschke a Christian Echternacht učinit výrobu potravin udržitelnější, jedná se o tzv. metodu aquaponics. Rybí farma a skleník jsou propojeny koloběhem vody. Střecha systému shromažďuje dešťovou vodu, která je poté směrována do akvária. Ryby obohacují vodu o amoniak prostřednictvím vylučování. Bakterie jej přeměňují na dusičnan, přírodní hnojivo. Rostliny jsou zalévány rybí vodou. Vezmou si živiny, které potřebují a vodu pročistí. Ta je znovu zachycena jako vodní pára a vrací se zpět do akvária spolu s čerstvou dešťovou vodou. Cyklus začíná znovu. Výhodou jsou krátké přepravní trasy ze skleníku do skladu maloobchodníka. Proto lze upustit od obvyklé plastové vaničky u bylinek, která slouží jako náhrada za květináč. Podle jejich vlastních informací tímto způsobem výrobci ušetří zhruba šest tun plastového odpadu ročně.

zdrave-potraviny-infarm

Obzvlášť v době krize je vidět, jak je důležitá regionální a lokální výroba potravin, nezávislá na transportu, mezinárodních zákonech a lockdownech. Udržitelnost a soběstačnost budou v blízké budoucnosti jedním z hlavních ukazatelů nejen pro potravinářský průmysl.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací

“Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,” řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo 1 000 německých restaurací. 500 z nich je oceněno až 19,5 body. Berlín, který byl dříve považován za kulinářskou „poušť“, získal pěkných 21 míst. Zde jsou ty nejlepší z nich.
Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.

Nejčtenější v kategorii Gourmet