5x berlínské jídlo z budoucnosti

Restaurace, které pěstují vlastní bylinky a saláty. Supermarkety, které mají vlastní chov ryb, programovaný růst zeleniny a bylinek. Kavárny, které neprodukují žádný odpad. Aktuální příklady z Berlína ukazují úspěšné pokusy, jak může výroba a prodej potravin v blízké době vypadat. Udržitelně, zdravě a ekologicky.

Good Bank – Berlin Mitte

Good Bank na Rosa-Luxemburg-Strasse patří opravdu k experimentům. Snad každý, kdo jde okolo, zvědavě nahlédne dovnitř a neví. Je to umění nebo sen? Po pravé zdi se táhnou vitríny s futuristickou září. Až když se podíváte pořádně, zjistíte, že zde rostou saláty podle principu Vertical Farming. Ema a Leandro, zakladatelé Good Bank, chtěli udělat něco vlastního, něco udržitelného. To se jim jednoznačně podařilo.

Frea – Berlin Mitte

První veganská zero-waste restaurace v Torstrasse, tedy místo s nulovým odpadem. Za nápadem stojí berlínský food blogger David aka Johnny & the Food, který společně s norským šéfkuchařem Halfdanem Kluftenem vaří udržitelným způsobem, sezónně a regionálně. Ve Frea je všechno domácí, od kváskového chleba a dipů, až po těstoviny a kefír. Nabídka obsahuje tři předkrmy, tři hlavní jídla a tři dezerty. Všechna jídla jsou stoprocentně rostlinná. V restauraci je také spousta pokojových rostlin. Oblíbeným koutkem je malá městská džungle napravo od otevřené kuchyně. 

frea-restaurace-berlin-vegan-zero-waste

Isla Coffee – Neukölln

Toto místo na Hermannstrasse je mnohem více než jen útulná kavárna s výbornou kávou. Spolumajitel Peter Duran pracoval dříve jako barista a dobře ví, kolik zbytků mléka nakonec zůstane. “Zpracováváme na cappuccino a caffe latte cca 12 litrů mléka denně. Co se stane se zbytkem, který zůstane? U nás to jsou 2 litry denně. Shromažďujeme je, uděláme z něj sýr ricotta a potom upečeme koláče. Na nedělním brunchi se sní naprosto všechny,“ vysvětluje Duran. Navíc jako host zde máte neomezený pohled na dění za pultem. Transparentnost ve všech oblastech.

isla-coffee-bez-odpadu-berlin-3

Layla – Kreuzberg

Restaurace Layla s aromatickou kuchyní Meira Adoniho nabízí stylovou atmosféru, elegantní jídlo a ty nejčerstvější bylinky. Rostou totiž přímo v restauraci a vy můžete jejich růstu přihlížet. Vertikální systémy salátů a bylinek od firmy Infarm jsou jedním z největších trendů budoucnosti. Potěšující je, že jejich produkty se dají už pořídit i v supermarketech. A nejen to, tyto “rostoucí skříňky” si můžete koupit i pro domácí pěstování přímo ZDE. V Layle na návštěvníky čeká izraelsky inspirované menu s velkou a mimořádnou rozmanitostí chutí, barev a překvapivých gastronomických kombinací.

Seafood-zazitkova-layla

ECF – Aquaponic

V Schönebergu existuje projekt, za kterým jezdí lidé z daleka. Firma ECF na střeše supermarketu Rewe postavila “skleník”, kde se chovají čerstvé ryby a pěstuje zelenina a bylinky. Dopravní cesty jsou velmi krátké – z prvního patra do přízemí. Počítačem řízený systém vytváří vodní proud a řídí teplotu vody pro ryby. Jen o pár metrů dál se pěstuje bazalka. Tato kombinace není náhodná. Stojí za ní výrobní metoda, díky které chtějí zakladatelé Nicolas Leschke a Christian Echternacht učinit výrobu potravin udržitelnější, jedná se o tzv. metodu aquaponics. Rybí farma a skleník jsou propojeny koloběhem vody. Střecha systému shromažďuje dešťovou vodu, která je poté směrována do akvária. Ryby obohacují vodu o amoniak prostřednictvím vylučování. Bakterie jej přeměňují na dusičnan, přírodní hnojivo. Rostliny jsou zalévány rybí vodou. Vezmou si živiny, které potřebují a vodu pročistí. Ta je znovu zachycena jako vodní pára a vrací se zpět do akvária spolu s čerstvou dešťovou vodou. Cyklus začíná znovu. Výhodou jsou krátké přepravní trasy ze skleníku do skladu maloobchodníka. Proto lze upustit od obvyklé plastové vaničky u bylinek, která slouží jako náhrada za květináč. Podle jejich vlastních informací tímto způsobem výrobci ušetří zhruba šest tun plastového odpadu ročně.

zdrave-potraviny-infarm

Obzvlášť v době krize je vidět, jak je důležitá regionální a lokální výroba potravin, nezávislá na transportu, mezinárodních zákonech a lockdownech. Udržitelnost a soběstačnost budou v blízké budoucnosti jedním z hlavních ukazatelů nejen pro potravinářský průmysl.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.
Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.
Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Ruské zločiny zažalovat!

    ·      03.10.2022
Frankfurter Allgemeine Zeitung uveřejnil komentář českého ministra zahraničí Jana Lipavského o tom, že opožděná spravedlnost je lepší než vůbec žádná. Text přinášíme v plném znění.

Jakou zemi zdědím?

    ·      28.09.2022
Německo chce vést zelenou revoluci v Evropě a Česko nechce zůstat pozadu. Ale co si myslí o klimatické krizi ti, kterých se nejvíc dotýká? Anna Müllerová, patnáctiletá studentka z Prahy, napsala pro N&N malou esej o jedné velké

Aktuálně na německém webu

In der Herbstausgabe von N&N trifft Franz Kafka die Europäische Union 

    ·      04.10.2022
🇨🇿 Tento článek si můžete přečíst i v češtině: V podzimním bookmagu N&N se Franz Kafka potkává s Evropskou unií  Im Geiste der Salons der Ersten Republik, als sich die tschechische und deutsche Elite in Prag zu prickelnden Debatten traf, bringt N&N Czech-German Bookmag in…

Russische Kriegsverbrechen anklagen!

    ·      03.10.2022
Die Frankfurter Allgemeine Zeitung veröffentlichte einen Kommentar des tschechischen Außenministers Jan Lipavsky, wonach eine verzögerte Gerechtigkeit besser sei als gar keine Gerechtigkeit. Wir geben den Text im vollen Wortlaut wieder.

Was für eine Erde werde ich erben?

    ·      28.09.2022
Deutschland will in Europa die grüne Revolution voran­treiben , und die Tschechische Republik will nicht zurück­bleiben. Aber was denken diejenigen über die Klimakrise, die am meisten von ihr betr­offen sind? Anna Müllerová, eine 15-jährige Schülerin aus Prag, schrieb für N&N einen kleinen Aufsatz über eine