Berlínská Generace Y — Coworking places

Když začínají mladí lidé podnikat, mají všeho dost. Času, ideálů, nápadů i dobré nálady. Chybí však jedna drobná nutnost, bez které se neobejde ani ten největší génius – peníze.

Tento článek navazuje na jeho úvodní část Berlínská Generace Y.

Platit klasické kancelářské nájmy s dlouholetou výpovědní lhůtou je pro ně stejně nemožné jako dostat kredit od klasické banky. Tvořit sám doma na koleně v garáži jde také jen určitou dobu. A co se stane, když firma roste tak rychle, že z pěti zaměstnanců potřebují najednou prostor pro x-násobek? Ale kdo ví, jestli ho budou moci zaplatit i za pár měsíců? Klasičtí pronájemci na tyto varianty připraveni nejsou a často neumějí flexibilně reagovat. Že i v téhle oblasti došlo k revoluci, můžeme děkovat vizionářům, jako je například Maximilian von der Ahe, jeden ze zakladatelů Betahousu v Kreuzbergu.

berlin-budoucnost-coworking-betahouse

„Když jsme v roce 2009 začínali, byli jsme jedním z prvních evropských coworking spaces. Naše mise byla jednoduchá. Chtěli jsme podpořit a stimulovat startupy, majitele malých byznysů a entrepreneury v jejich inovaci a růstu tím, že jim dáme k dispozici správný prostor a solidní komunitu, se kterou mohou spolupracovat a vyměňovat znalosti, nápady zkušenosti a inspirace.“ Tato cesta se vyplatila. Osm let po otevření má berlínský Betahouse pět set členů a čtyři lokace v Evropě. A aktivně spolupracuje s devatenácti partnery na celém světě. „Protože vidíme, že úspěšnost startupů stále roste a s nimi i potřeba napojení na mezinárodni spolupráci, založili jsme soutěž Betapitch a program Betahouse X, které mladé projekty na této cestě provázejí,“ dodává Maximilian.

V současné době je v Berlíně více než padesát coworking places. Nejvíce z nich v části Kreuzberg, Mitte, Neukölln a Friedrichshain. Téměř všechny z nich fungují na bázi členství, to dává každému začínajícímu podnikateli větší pocit spoluvlastnictví. Zároveň také nabízejí mnoho služeb pro members only – pravidelné eventy, vzdělávací programy, workshopy a samozřejmě setkání s angel investors.

K dalším nejznámějším adresám patří:

Ahoy!Berlin – na ploše 4500 m2 má dnes 350 členů a malou pobočku v Sao Paulo.

berlin-budoucnost-coworking-ahoy

Factory Berlin – největší Innovations-Community v Evropě na ploše 25 000 m2; vydává magazín pro udržitelné hospodaření Factory.

berlin-budoucnost-coworking-factory

KAOS Berlin – založen pro grafiky, designéry nábytku a textilu a pro tradiční řemesla.

berlin-budoucnost-coworking-kaos

Mindspace — na ploše 5000 m2 má dnes 2030 členů a v Německu pobočky v Hamburgu, Mnichově a Frankfurtu. Na světě má celkem 8 Coworking Houses.

berlin-budoucnost-coworking-mindspace

Silicon Allee – koncentruje se výhradně na tech komunitu.

berlin-budoucnost-coworking-silicon-allee

Prof. Dr. Jan Kratzer vede na Technické univerzitě v Berlíně obor  Entrepreneurship and Innovationsmanagement. Na otázku, jakým směrem by se měly ubírat začínající startupy, odpovídá: „Myslíme si, že týmová práce je mnohem úspěšnější než sólový entrepreneur. Jestli chcete založit firmu v oboru ICT, potřebujete lidi různých dovedností; minimálně jednoho specialistu, potom jednu intelektuální kapacitu a také někoho, kdo má blízko k průmyslu a ví, jak probudit myšlenky do života.“ Po chvíli pak dodává: „A je také dobré mít v týmu ženu. Ženy umějí řešit spoustu problémů a jen tak se nevzdávají. Dobrý tým se skládá z lidí, kteří se navzájem doplňují.“ Krátce řečeno, základem všeho jsou lidé, kteří umějí vytvořit funkční tým. Je to logické. Dobrý tým může něco vytvořit i ze špatného nápadu, ale špatný tým zničí i tu nejlepší myšlenku.

Iniciativy jednotlivců ale na udržení atraktivity pro startupy nestačí. Je zapotřebí nejen na městské, ale i na celostátní úrovni mnohem silnější zapojení státu, podniků, univerzit a politiky. „Komplikované procesy při zakládání firem, vysoké daně, stále nesrozumitelnější regulace a k tomu těžší možnosti získání financování jsou velkou výzvou pro příslušné instituce a orgány,“ říká Christopher Schmitz, partner z Ernst&Young. Vedle Silicon Valley, Izraele a Londýna se dnes do popředí zájmu startupů dostává Tallin, který zavedením občanství e-residency se už dávno stal tajným hlavním městem startupů. Kdo ví, že v roce 2009 se dostal do Guinessovy knihy rekordů? Již tehdy bylo možno založit si v Estonsku firmu on-line za pouhých osmnáct minut.

Pokračování o Generaci Y — Bydlení budoucnosti zase za týden, v neděli 20. 1.

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.