Praha
Procházím podvečerní Prahou, zatoulám se i do centra, do křivolakých uliček, mezi domy, které vyzařují mystickou energií a nesou v sobě mnoho tajemna, pokřivených vzpomínek, dramatických scén a hořko-sladkých iluzí nad bláznivou dokonalostí světa. Černobílá tabule s tváří masky mě vtahuje dovnitř.
Usedám k dřevěnému stolu s uměleckým kováním a patinou, která potvrzuje, že šikovní páni truhláři a kováři v interiérových kouscích nechali kus sebe. Dívám se na železnou „oponu“ — stočenou mříž nad robustním barem, která je jednak šmrcovním designovým kouskem a pak také praktickou rozvinovací mříží, která rázem rozdělí prostor na sekci „zavřeno“ a „pokračujte dál“. Vrchní část totiž funguje jako dynamická symbióza denního baru s restaurací a pod zemí před den spí a v noci tepe unikátní bar, který vám namíchá drinky dle obrázků, které jsou vám sympatické či dle diagnózy psychické poruchy, která vám zrovna padne do oka. Divné? Rozhodně ne pro Ideas are Bulletproof — nový projekt kreativní skupiny AnonymouS. Party, která posouvá českou barovou scénu mílovými kroky kupředu.
Tento sousedský bar, který tak AnonymouS s oblibou nazývají, má sloužit hlavně lokálům, ale turisty svým dynamickým stylem přitahuje také jako vosy na med. Tým milovníků kvalitních surovin a jejich přípravy se rozhodl vytvořit koncept, kde svým zákazníkům nabídne neprůstřelně vymazlené koktejly, skvělé pivo ve čtyřkových véčkových tumblerech, ale také spolehlivá vína od mladých vinařů jako je Syfany či Nestarec. Ale pozor, nikoli v doprovodu, ale ve stejně silné spolupráci s pokrmy jižansko-amerického stylu, avšak uvařených z lokálních surovin. Hlavní roli hrají zejména dlouho pečená masa, trhačky a dobroty ve stylu hostiny. „Téměř vždy, když jdete na koktejl se musíte v baru spokojit většinou jen s nějakým fast foodovým jídlem, kterým se jen účelově zaplácnete,“ uvádí Jarda, manažer Ideas are Bulletproof, který si ke mně přisedl. „My jsme zvolili mix z max koktejlů a z max jídla. Navíc od prvního září se vaří od čtyř do půlnoci a nabídku pokrmů rozšiřuje tapas a interaktivní sharingové menu,“ dodává.
Stěny jsou oblečeny do sudů, respektive do jejich čelních masek od hraničářského bourbonu Bulleit. AnonymouS jsou totiž mimo jiné milovníci whiskey z Kenntucky, tedy bourbonu, z jehož názvu udělali přesmyčku pro ten svůj, který do světa volá, že ideas are bulletproof – nápady jsou neprůstřelné! A je to tak. Signature koktejlem této „baro-restaurace“ je Bourbon & Cider a když si ho objednáte, dostane minci. Nikdo vám neřekne, k čemu je, ale můžete se spolehnout, že otevírá dveře do další dimenze této nekonečně kreativní anonymní partičky bláznů zapálených nejen do mixování drinků. Jejich svět je něčím, co vás přitahuje a chcete jej být alespoň na chvíli součástí.
Atmosféra vás zhltne, chcete patřit do tohoto dive baru, který je ale na rozdíl od zaplivaného prostoru, se kterým jsou dive bary spojené, čistý a stylový. Nikdo po vás nechce žádný dress code, ani váš názor na smysl života. Nechte se jako já zcela nevině vtáhnout dovnitř, odvažte své myšlenky a užijte si magickou náladu. Věřte, že vás to inspiruje k novým nápadům – jak jinak, než neprůstřelným.
Berlin
Býval to jeden z nejoblíbenějších barů v západním Berlíně, který formoval více než generaci barmanů. Bar am Lützowplatz a jeho 16 metrů dlouhý pult byly kultovní značkou nejen pro celebrity jako Danny DeVito, Liza Minelli nebo Falco, nedaleko bydlel David Bowie. Pak přišla insolvence a dlouhé odmlčení. A teď pozor: Lützowbar je zpět! Ať už se jedná o After-Work-Drink, Aperitiv pro začátek nekončící noci nebo date point, vše je možné. Barový manažer Thomas Altenberger byl vyznamenán „Bartenderem roku“ Gaultem Millau a v soutěži Mixology Bar Awards titulem „Hostitel roku“; berlínskému barovému publiku poskytuje své služby již od roku 2005. „Náš bar nabízí ten správný mix,“ říká zkušený manažer, „trochu businessu, špetku pozlátka, dotek elegance a porci obyčeje. Je to ten perfektní berlínský mix — ze všeho trochu!“
Text Barbora Vojtová a Danuše Siering