Frühstück 3 000 je jako pětihvězdičkový hotel v hipster čtvrti

Psát o gastrotipech pro restaurace v dnešní nelehké situaci není moc adekvátní. Ale jestli existuje v životě jedna jistota, tak je to skutečnost, že všechno se jednou změní. Potom tento tip z Berlína může být zajímavou inspirací. Řeč je o snídaňovém konceptu Frühstück 3 000, jejichž pop-up restaurace jsou již přes rok velkým úspěchem. Ale postupně…

Snídaně patří nejen k nutným, ale také k velmi oblíbeným jídlům. Kam si ale na opravdu dobrou snídani zajít, to bývá někdy oříšek. V Berlíně tři kamarádi uvažovali podobně a rozhodli se, že nejlepší by bylo, otevřít si vlastní podnik se snídaní. Než k tomu ale došlo, chtěli nasbírat zkušenosti, vyzkoušet, co lidem po ránu chutná a otestovat si lokality. A tak založili pop-up snídaně Frühstück 3 000.  Domluvili se s majiteli dobrých restaurací, kteří otevírají až na oběd, někdy dokonce až večer a pronajali si jejich prostor na nedělní snídaně, vždy na několikatýdenní pop-up. Jejich výjimečné speciality bylo možno ochutnat v restauraci Nobelhart & Schmutzig v Kreuzbergu, v Baldonu ve Weddingu, v Cordo v Mitte, v michelinském Cookies Cream nebo v Bonvivant Cocktail Bistro. 

Od 9. října konečně otevřeli vlastní restauraci v Bülowstraße v Schönebergu. Tři majitelé, kteří stojí za novým konceptem jsou rádi, že našli perfektní místo, které odpovídá jejich modernímu konceptu. Maximiliane Wetzel, Lukas Mann a Martin Pöller všichni pracovali ve hvězdičkových restauracích nebo luxusních hotelech a vědí, že se počítá nejen to, co se najde na talíři, ale také atmosféra, ve které hosté sedí. Jejich přístup je jednoduchý a přesvědčivý: „Chceme vytvořit místo, kde se sami cítíme dobře. Frühstück 3000 je spojení sofistikované gastronomie s čerstvými nápady a vtipnými detaily. Je to něco jako kdyby někdo umístil 5hvězdičkový hotel do hipsterské lokality. Nebereme limity tak vážně.”

Na talířích najdete vše možné, jenom ne mainstream. Žádný avokádový toast, ani rostliny v květináčích. V souladu s jejich filozofií ale můžete ochutnat domácí klobásu, sýr, máslo a džem s kváskovým a obilným chlebem, uzené matjes s granitou ze zeleného jablka, pečené vejce na nových bramborách se zelenou omáčkou nebo banánový chléb s pěnou z řeckého jogurtu. Přičemž ten nepřichází jako plátek, ale voňavý banánový chléb si jednoduše odlomíte z bochníku. Nechybí ani populární vietnamská rýžová polévka s vaječným žloutkem, kachnou a grapefruitem s hluchavkou. 

Mimochodem, název Frühstück 3 000 byl původně název jejich WhatsApp skupiny, ve které si tři zakladatelé vyměňovali názory na svou společnou myšlenku budoucí restaurace. Teď se jejich promyšlený sen stal skutečností. Otevřeno v pracovní dny od 8-17 h, o víkendu od 9-17 h.

Více najdete zde.

Foto: Frühstück 3 000

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Ve vzduchu a na zemi

       ·   04.09.2024
„Lano je kotva,“ říká německá vzdušná akrobatka Vivian Friedrich, která žije v Barceloně. Na závěr Mezinárodního festivalu nového cirkusu Letní Letná uvedla představení Kristall Bohème. Tematizuje v něm svoje české kořeny.

Aktuálně na německém webu

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.