I na chlebu s máslem si můžete pochutnat, ujišťuje majitelka kavárny Anna liebt Brot und Kaffee

V prostorách bývalé továrny na šňupací tabák se nachází jedna z nejoblíbenějších řezenských, ale také německých kaváren.

🇩🇪 Sie können diesen Artikel auch auf Deutsch lesen: Ein Butterbrot kann unglaublich lecker sein, sagt die Besitzerin des Regensburger Cafés Anna liebt Brot und Kaffee

Anna liebt Brot und Kaffee, podnik s ručně praženou kávou, domácími dorty a dřevěným interiérem, pravidelně oceňují kritici i zákazníci. Jeho koncept se přitom zakládá na něčem tak jednoduchém, jako je kváskový chléb s máslem. Majitelky kavárny Martiny von Jena jsme se zeptali na to, jak obstát v silné konkurenci, ale i na to, kdo je ona tajemná Anna v názvu, která miluje chléb a kávu.

Autorka při rozhovoru s majitelkou oceňované kavárny Martinou von Jena
Foto: archiv

Kdo je ta Anna v názvu vašeho podniku?

Anna jakožto osoba vlastně neexistuje. Hledali jsme domácí jméno, protože máme taky domácký koncept. A Anna… mám děti, které byly tehdy ještě malé a v jeslích nebo ve školce měly kamarádky jménem Anna, moje babička se například jmenovala Anna. Tím nám bylo jasné, že Anna je jméno, které je mezigenerační a patří všude. Není to jen módní výstřelek jako ostatní křestní jména, která se s oblibou používají. Anna je jednoduše dlouhodobá a stálá.

Na menu můžeme najít trendy pokrmy jako například chléb s avokádem, ale také položky jako chléb s máslem. Jak si může něco tak prostého získat oblibu zákazníků?

Základ je v tom dělat to dobře. Náš chléb se například skládá pouze ze tří ingrediencí. Pečeme ho stejně jako kdysi na statcích, když babička dávala velký bochník do pece. Žádný chléb s plno ingrediencemi, které tam často ani nepatří, ale pouze poctivý krajíc kváskového chleba, hezky s máslem. To připomíná – řekla bych – plno lidem dětství a znovu ukazuje, jak neuvěřitelně chutný umí být obyčejný krajíc chleba. Pamatuju si, že jsme doma měli vždy k jídlu chléb s máslem, když u nás byla babička na návštěvě. A proto patří zrovna chléb s máslem nadále k našim nejlepším konceptům a neobjednávají si jej pouze děti. (smích)

Croissanty i chleba se v podnicích Anna liebt Brot und Kaffee snaží péci co nejautentičtěji Foto: archiv

Říkala jste, že váš chléb se skládá pouze ze tří přísad. Které to jsou?

Jedná se o mouku, vodu a sůl. Úplně jednoduché. A kváskový chléb je vždy tažený, neskládá se ale také z ničeho jiného, což zaručuje, že se vydaří. Důležité je taky nechat ho dostatečně dlouho dojít a dát mu čas, aby povyrostl. Pak se dá péct do trouby a chutná automaticky dobře.

Za kávu vás ocenil Feinschmecker (prestižní německý magazín zaměřený na gastronomii, pozn. autorky). Čím se vaše káva odlišuje od silné konkurence?

Od samého začátku, tedy patnáct let, spolupracujeme s jednou rodinnou pražírnou. S rodinou, která tam pracuje, máme skvělý vztah a můžeme si být jistí, že dostaneme dobrou kávu, ručně praženou a dobře stravitelnou.

Podnik si zakládá na Apfel-Schmand-Torte – jablečném koláči s krémem z vanilkového pudinku a zakysané smetany Foto: archiv

Anna miluje kromě chlebu a kávy také koláče a dorty. Který by měli návštěvníci určitě ochutnat?

Ochutnat se u nás určitě musí Apfel-Schmand-Kuchen, jedná se vlastně o Apfel-Schmand-Torte (jablečný koláč plněný směsí z vanilkového pudinku a zakysané smetany, v Německu se bere jako typický domácí „babiččin“ koláč, pozn. autorky). Ten patří k produktům, které jsou zpravidla nejoblíbenější a které si zákazníci nejčastěji objednávají. Zájem se ale vyvíjí. Vždy jsme pekli jen ze špaldové mouky a ještě před patnácti lety nad tím plno lidí ohrnovalo nos a ptalo se – co to vůbec má být?. Dnes je to tak, že máme i velkou nabídku veganských produktů, které věří i ‚všežravci‘, protože ví, že to rozhodně bude chutnat dobře. Hosté můžou tedy s klidem ochutnat náš celý sortiment.

Co vlastně mají zákazníci nejraději, co chtějí nejvíce?

Myslím, že to nemůžu s jistotou určit. Protože se samozřejmě živíme chlebem a kávou, ale stojí za zmínku, že máme taky zmrzlinu a koláče, dorty. Ty u nás hrají momentálně velkou roli. Když k nám přijde rodina, tak je jeden na sladké, druhý na slané, další chce zmrzlinu nebo taky vůbec nic. To nás dělá tím, čím jsme. U nás může mít zkrátka každý všechno.

Foto: archiv

Anna se nachází v prostorách bývalé továrny na šňupací tabák. Jak jste se k takovému místu dostali?

Továrna na šňupací tabák má svou historii. Je to panská budova ještě z dob středověku. Byla dlouho obsazená právě jako továrna na šňupací tabák sourozenců Bernhardových, kteří dodnes vyrábějí šňupací tabák. Odtud tedy pochází ten název, obyvatelé Řezna budově přezdívají ‚Šnupfe‘ (z německého Schnupftabakfabrik) nebo jí označují jednoduše jako továrnu na šňupací tabák. K těm prostorům jsme se dostali náhodně. Můj muž a já provozujeme podnik společně a chtěli jsme založit tento koncept, takže jsme hledali nějaké vhodné místo a díky náhodě se dostali sem, do Řezna – a díky bohu za to, Řezno je tak krásné město.

Podle Trip Advisoru patříte k 10 % nejlepších kaváren v Německu, čemu za to vděčíte?

Jsme vždycky fascinovaní těmito oceněními, protože přece jen nejsme tak velcí. Jsme daleko vzdálení od řetězců, které mají vlastní marketingové oddělení, děláme to všechno sami, proto jsme pak překvapení.

Zákazníci zkrátka oceňují to, že kromě kvalitních produktů klademe důraz i na vybavení kaváren, kde máme v podstatě jen masivní dřevo. Například stůl, u něhož sedíme, je patnáct let starý, a neřekla bych, že je to na něm vidět. Myslím, že i tím se odlišujeme.

Přečtěte si také o úspěšné české kavárně v Berlíně Místní se pozastavují nad nakládaným hermelínem a utopenci, říká majitelka české kavárny v Berlíně

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Kulturní průvodce na léto do Prahy i Berlína

       ·   23.06.2022
Sculpture Line 2022 – sochy opět vyrazí do ulic Vše plyne a vše se mění. Další ročník sochařského festivalu Sculpture line se uvelebil na náměstích, prostranstvích a zákoutích českých, moravských a evropských měst, aby i v komplikované společenské

Aktuálně na německém webu

Kulturtipps für Prag und Berlin

       ·   23.06.2022
Skulpturen gehen wieder auf die Strasse Alles vergeht und alles verändert sich. Das nächste Festival der Bildhauerkunst Sculpture Line wird sich auf den Stadtplätzen, in öffentlichen Räumen und in Winkeln der tschechischen, mährischen und europäischen Städte niederlassen, um die Kraft der Bildhauerkunst auch in einer…