Japonský hit co dobyl Berlín — Chawanmushi

Yuzu, japonský citrón a sójovo-citronová omáčka ponzu, již Berlín dávno dobyli. Teď je na slavnostním pochodu další japonský hit — chawanmushi, lehká vajíčkova omeleta.Yuzu, japonský citrón a sójovo-citronová omáčka ponzu, již Berlín dávno dobyli. Teď je na slavnostním pochodu další japonský hit — chawanmushi, lehká vajíčkova omeleta.

Asijští kuchaři vyrábějí své vlastní verze tohoto chutného předjídla, k hlavním ingrediencím však u všech patří vyšlehané vejce ochucené sójovou omáčkou, mirinem, třtinovým cukrem a ozdobené zeleninou. Vše se peče ve vodní lázni v troubě.

Japonská kuchyně je dodnes spojována s klišé jako sushi se sójou. Teppanyaki bylo také chvíli v módě, tempura se drží na jídelních lístkách dodnes. Chcete-li vyzkoušet i jiné varianty, máme pro vás v Berlíně dva speciální tipy, chawanmsuhi inclusive:

1. Do restaurace „Shiori“ v Berlin-Mitte  se vejde maximálně deset hostů, proto Shiori Arai může připravit své menu v naprostém klidu a pohodě. A to znamená: „Šéfkuchař dělá, co chce.“ Podává se deset chodů, které stojí 77 eur a všichni hosté musí být na místě v 19:30. Teprve potom šéfkuchař a jeho partner zvládnou sami připravit vše bez dalších zaměstnanců. Že je rezervace nutná snad zmiňovat nemusím.

shiori-berlin-restaurace-japonska

www.shioriberlin.com

2. I když šéf  Duc Ngo, ročník 1974 (jeho rodiče byli utečenci z Vietnamu) není můj osobní sympát, jeho jídlo a organizační schopnosti obdivuji ve velkém. V Berlíně a Frankfurtu obhospodařuje celkem 11 restaurací, všechny tip top! a zaměstnává přes 100 lidí.  Dodnes je pro mne záhadou, jak to vše zvládá. Chcete-li skutečně ochutnat chawanmushi, zajděte do Ryotei 893.  Toto lehké před jídlo bude jen overtúr.

893-ryotei-japonska-restaurace-berlin

893-ryotei-japonska-restaurace-berlin-2

www.893ryotei.de

Text Danuše Siering

 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Jakou zemi zdědím?

    ·      28.09.2022
Německo chce vést zelenou revoluci v Evropě a Česko nechce zůstat pozadu. Ale co si myslí o klimatické krizi ti, kterých se nejvíc dotýká? Anna Müllerová, patnáctiletá studentka z Prahy, napsala pro N&N malou esej o jedné velké

V Berlíně padnul nový světový rekord v maratonu

    ·      26.09.2022
"Nevím, kde je hranice," řekl jednou Eliud Kipchoge, "ale chci jí dosáhnout." Na nedělním berlínském maratonu 37letý běžec z Keni opět posunul hranici lidských možností. Tentokrát urychlil svůj světový rekord o třicet sekund.

Přitažlivost západočeského lázeňského trojúhelníku roste

    ·      20.09.2022
Lázeňské kolonády provoněné oplatkami, historické budovy s léčivými prameny, ale i rozmanité přírodní skvosty a kulturní akce. Taková je atmosféra lázeňských měst, fenoménu, kterému se dostává stále větší pozornosti. Může za to i loňský zápis západočeského lázeňského trojúhelníku

Aktuálně na německém webu

Was für eine Erde werde ich erben?

    ·      28.09.2022
Deutschland will in Europa die grüne Revolution voran­treiben , und die Tschechische Republik will nicht zurück­bleiben. Aber was denken diejenigen über die Klimakrise, die am meisten von ihr betr­offen sind? Anna Müllerová, eine 15-jährige Schülerin aus Prag, schrieb für N&N einen kleinen Aufsatz über eine