Káva z malých pražíren

Káva je požitek, káva je závislost, káva je radost, káva je životní styl! Tak pokud to sedí i na vás, pak možná patříte mezi ty, kteří zároveň nadšeně prostřídávají kávová zrna, ochutnávají jejich rozmanité chutě a zajímají se o malé pražírny kávy.

Pražení kávy není jednoduchá záležitost. Jde o proces, který si vyžaduje pozornost, nadšení, trpělivost a dávku osobního stylu, který může být pro zrna zkázou nebo výhrou. Nicméně, jak pro koho, vždyť co člověk, to jiný názor a jiné preference. Někdo si pochutná na kyselejší kávě, jiný na čokoládových tónech nebo na ovocném charakteru. Posledních několik let se s malými rodinnými podnikatelskými projekty zaměřenými na produkty kulinárního charakteru doslova roztrhnul pytel. Řeč je o minipivovarech, vinařstvích, farmách a také právě o pražírnách kávy. Jde o projekty, které většinou vznikly z vášně pro danou komoditu a kde radost z pochvaly od zákazníka přebíjí touhu po velkém byznysu. Zejména nyní se právě takovým firmám víc než kdy jindy hodí, abychom je podpořili.

Zleva: chemex, V60, vakuum pot

Možná máte svůj mlýnek na kávu, svoji moka konvičku, kávovar nebo džezvu, ve kterých si rituálně vaříte svoji denní dávku kofeinu. Senzoriku kávy ovlivňuje jak původ kávových zrn a metoda jejich zpracování, tak samozřejmě práce v pražírně. Stupeň pražení a výsledný chuťový profil si následně vyžadují také metodu přípravy, kterou pražírna na obalu kávových zrn většinou doporučí. Poslední dobou se kromě moka konvičky a french pressu dostává do popředí například také aeropress, chemex nebo V60.

Malými pražírnami kávy je protkaná celá Česká republika. V Šumperku najdeme pražírnu Pikola, která původně vznikla pro potřeby stejnojmenné kavárny, v Ostravě se nachází splněný sen jedné mladé rodiny v podobě Father’s coffee roastery, v Brně vznikla srdcovka Fiftybeans nebo rebelský projekt Rebel Bean, Litoměřice jsou provoněné kávou z pražírny Zoban a v Jílovém u Prahy se nachází The naughty dog – malá pražírna výběrové kávy, kterou si společně otevřeli Petra Davies Veselá a Gwilym Davies. Gwilym je mistr světa v přípravě kávy, mezinárodní porotce a také certifikovaný trenér kávové asociace. Petra napsala Velkou knihu o kávě, zasedala v porotě na mistrovství světa a školí baristy i domácí kávové nadšence. V pražírně se soustředí na kávová zrna z Afriky, hlavně z Etiopie, a také na kávy ze střední Ameriky, takže si od nich pochutnáte jak na kávě s ovocnými, tak sladkými nebo oříškovo-čokoládovými tóny.

Petra Davies Veselá a Gwilym Davies ve své pražírně

Některé malé pražírničky nemají ani e-shopy. Ty jsou pak závislé skutečně jen na naší návštěvě. Naštěstí se zdá, že se z karanténního online prostoru začínáme znovu dostávat do společenského života v realitě, takže vyražme na kávu do lokální pražírny! Já se chystám do jihlavské kavárny s pražírnou Koruna a na espresso do telčské rodinné pražírny RoPraKAFE. A kam zamíříte vy?

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Ve vzduchu a na zemi

       ·   04.09.2024
„Lano je kotva,“ říká německá vzdušná akrobatka Vivian Friedrich, která žije v Barceloně. Na závěr Mezinárodního festivalu nového cirkusu Letní Letná uvedla představení Kristall Bohème. Tematizuje v něm svoje české kořeny.

Garbicz Music Festival

       ·   26.08.2024
Není ani největší, ani nejznámější. Přesto pro milovníky elektrohudby je to ein Muss - za předpokladu, že dostane lístky.

Aktuálně na německém webu

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.