BERLÍN / OTTO
Nekonvenční, experimentální, regionální. To vše v brutalistickém šarmu. Tak by se dala popsat nová restaurace snad nejzajímavějšího současného šéfkuchaře v Berlíně Vadima Ursuse.
Siven s rukolou a jedlými květinami
Neutuchající touha po autentické kuchyni bez ozdob a bez falše je jeho poznávacím znamením. Přednost dává regionálním surovinám, při jejichž použití obnovuje a objevuje hypermoderní a tradiční kuchařské techniky; k jeho oblíbeným patří i fermentace. Pracovní zkušenosti si přivezl z Norska, Portugalska, Mexika a Faerských ostrovů. Inovaci a alternativu Berlín miluje, a proto i kuchyni Otto. Restaurace má jen 19 míst, rezervace nutná. Více najdete zde.
PRAHA / AROMI
Pokud hledáte vysokou úroveň gastronomie, kuchyni zaměřenou na mořské plody a večeři v neformálním a příjemném prostředí, pak zamiřte na Náměstí míru do restaurace Aromi. Nachází se hned vedle Divadla na Vinohradech a patří k nejlepším restauracím v Praze. Cena je trochu vyšší, ale naprosto odpovídá kvalitě jídla a celkovému zážitku. Ať už zatoužíte po grilované chobotnici, čerstvých mořských rybách, krevetách či tradičních italských těstovinách, nebudete zklamaní.
Grilovaná smuha královská se sezónní zeleninou, liškami a mušlemi
To vše s výhledem na kostel sv. Ludmily. Ve vybrané dny si zde můžete dát šestichodové menu uvařené přímo proslulým šéfkuchařem a zakladatelem Aromi Riccardem Lucquem. V gastronomii se pohybuje od svých šestnácti let. Pracoval v michelinském restaurantu Da Alceo seafood v Pesaru, dále ve vyhlášených restauracích v Londýně a New Yorku a od roku 2002 žije v Praze, kde kromě Aromi otevřel také La Finestra in Cucina a řadu bister La Bottega. Více najdete zde.
Prahu připravila Veronika Hong, Berlín Danuše Siering.