Kde nám chutná v Berlíně a v Praze

Pokaždé, když ochutnáme něco jedinečného, musíme se o to s vámi podělit. Našli jsme v Berlíně unikátní místo, které potěší každého náročného gastro turistu. A nezapomněli jsme ani na Prahu. Tady jsou restaurace, ve kterých nám velmi zachutnalo.

BERLÍN / OTTO

Nekonvenční, experimentální, regionální. To vše v brutalistickém šarmu. Tak by se dala popsat nová restaurace snad nejzajímavějšího současného šéfkuchaře v Berlíně Vadima Ursuse.

Siven s rukolou a jedlými květinami

Neutuchající touha po autentické kuchyni bez ozdob a bez falše je jeho poznávacím znamením. Přednost dává regionálním surovinám, při jejichž použití obnovuje a objevuje hypermoderní a tradiční kuchařské techniky; k jeho oblíbeným patří i fermentace. Pracovní zkušenosti si přivezl z Norska, Portugalska, Mexika a Faerských ostrovů. Inovaci a alternativu Berlín miluje, a proto i kuchyni Otto. Restaurace má jen 19 míst, rezervace nutná. Více najdete zde.

PRAHA / AROMI

Pokud hledáte vysokou úroveň gastronomie, kuchyni zaměřenou na mořské plody a večeři v neformálním a příjemném prostředí, pak zamiřte na Náměstí míru do restaurace Aromi. Nachází se hned vedle Divadla na Vinohradech a patří k nejlepším restauracím v Praze. Cena je trochu vyšší, ale naprosto odpovídá kvalitě jídla a celkovému zážitku. Ať už zatoužíte po grilované chobotnici, čerstvých mořských rybách, krevetách či tradičních italských těstovinách, nebudete zklamaní.

Grilovaná smuha královská se sezónní zeleninou, liškami a mušlemi

To vše s výhledem na kostel sv. Ludmily. Ve vybrané dny si zde můžete dát šestichodové menu uvařené přímo proslulým šéfkuchařem a zakladatelem Aromi Riccardem Lucquem. V gastronomii se pohybuje od svých šestnácti let. Pracoval v michelinském restaurantu Da Alceo seafood v Pesaru, dále ve vyhlášených restauracích v Londýně a New Yorku a od roku 2002 žije v Praze, kde kromě Aromi otevřel také La Finestra in Cucina a řadu bister La Bottega. Více najdete zde.

Prahu připravila Veronika Hong, Berlín Danuše Siering.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Před Ruskem jsme varovali, ale Berlín to nechtěl slyšet

      ·      08.08.2022
Často slýcháme, že jedním z důvodů pro Putinovo rozhodnutí zahájit svou "ruskou válku" byla skutečnost, že Západ ve svém hodnocení Ruska a jeho záměrů zanedbal historické zkušenosti Východu či spíše střední Evropy. Kdyby tomu bylo jinak a Západ

Aktuálně na německém webu

Wir haben gewarnt, aber Berlin hörte nicht zu

      ·      08.08.2022
Warum hat Putin beschlossen, den Krieg gegen die Ukraine vom Zaun zu brechen? In jüngster Zeit vernimmt man häufig die Meinung, einer der Gründe sei gewesen, dass der Westen versagt habe – auch, weil er die Erfahrungen des Ostens oder, besser gesagt: Mitteleuropas mit Russland