Kde nám chutná v Berlíně a v Praze

Pokaždé, když ochutnáme něco jedinečného, musíme se o to s vámi podělit. Našli jsme v Berlíně unikátní místo, které potěší každého náročného gastro turistu. A nezapomněli jsme ani na Prahu. Tady jsou restaurace, ve kterých nám velmi zachutnalo.

BERLÍN / OTTO

Nekonvenční, experimentální, regionální. To vše v brutalistickém šarmu. Tak by se dala popsat nová restaurace snad nejzajímavějšího současného šéfkuchaře v Berlíně Vadima Ursuse.

Siven s rukolou a jedlými květinami

Neutuchající touha po autentické kuchyni bez ozdob a bez falše je jeho poznávacím znamením. Přednost dává regionálním surovinám, při jejichž použití obnovuje a objevuje hypermoderní a tradiční kuchařské techniky; k jeho oblíbeným patří i fermentace. Pracovní zkušenosti si přivezl z Norska, Portugalska, Mexika a Faerských ostrovů. Inovaci a alternativu Berlín miluje, a proto i kuchyni Otto. Restaurace má jen 19 míst, rezervace nutná. Více najdete zde.

PRAHA / AROMI

Pokud hledáte vysokou úroveň gastronomie, kuchyni zaměřenou na mořské plody a večeři v neformálním a příjemném prostředí, pak zamiřte na Náměstí míru do restaurace Aromi. Nachází se hned vedle Divadla na Vinohradech a patří k nejlepším restauracím v Praze. Cena je trochu vyšší, ale naprosto odpovídá kvalitě jídla a celkovému zážitku. Ať už zatoužíte po grilované chobotnici, čerstvých mořských rybách, krevetách či tradičních italských těstovinách, nebudete zklamaní.

Grilovaná smuha královská se sezónní zeleninou, liškami a mušlemi

To vše s výhledem na kostel sv. Ludmily. Ve vybrané dny si zde můžete dát šestichodové menu uvařené přímo proslulým šéfkuchařem a zakladatelem Aromi Riccardem Lucquem. V gastronomii se pohybuje od svých šestnácti let. Pracoval v michelinském restaurantu Da Alceo seafood v Pesaru, dále ve vyhlášených restauracích v Londýně a New Yorku a od roku 2002 žije v Praze, kde kromě Aromi otevřel také La Finestra in Cucina a řadu bister La Bottega. Více najdete zde.

Prahu připravila Veronika Hong, Berlín Danuše Siering.

Mohlo by vás zajímat

Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu


Aktuálně na německém webu