Kde nám chutná v Berlíně a v Praze

Pokaždé, když ochutnáme něco jedinečného, musíme se o to s vámi podělit. Našli jsme v Berlíně unikátní místo, které potěší každého náročného gastro turistu. A nezapomněli jsme ani na Prahu. Tady jsou restaurace, ve kterých nám velmi zachutnalo.

BERLÍN / OTTO

Nekonvenční, experimentální, regionální. To vše v brutalistickém šarmu. Tak by se dala popsat nová restaurace snad nejzajímavějšího současného šéfkuchaře v Berlíně Vadima Ursuse.

Siven s rukolou a jedlými květinami

Neutuchající touha po autentické kuchyni bez ozdob a bez falše je jeho poznávacím znamením. Přednost dává regionálním surovinám, při jejichž použití obnovuje a objevuje hypermoderní a tradiční kuchařské techniky; k jeho oblíbeným patří i fermentace. Pracovní zkušenosti si přivezl z Norska, Portugalska, Mexika a Faerských ostrovů. Inovaci a alternativu Berlín miluje, a proto i kuchyni Otto. Restaurace má jen 19 míst, rezervace nutná. Více najdete zde.

PRAHA / AROMI

Pokud hledáte vysokou úroveň gastronomie, kuchyni zaměřenou na mořské plody a večeři v neformálním a příjemném prostředí, pak zamiřte na Náměstí míru do restaurace Aromi. Nachází se hned vedle Divadla na Vinohradech a patří k nejlepším restauracím v Praze. Cena je trochu vyšší, ale naprosto odpovídá kvalitě jídla a celkovému zážitku. Ať už zatoužíte po grilované chobotnici, čerstvých mořských rybách, krevetách či tradičních italských těstovinách, nebudete zklamaní.

Grilovaná smuha královská se sezónní zeleninou, liškami a mušlemi

To vše s výhledem na kostel sv. Ludmily. Ve vybrané dny si zde můžete dát šestichodové menu uvařené přímo proslulým šéfkuchařem a zakladatelem Aromi Riccardem Lucquem. V gastronomii se pohybuje od svých šestnácti let. Pracoval v michelinském restaurantu Da Alceo seafood v Pesaru, dále ve vyhlášených restauracích v Londýně a New Yorku a od roku 2002 žije v Praze, kde kromě Aromi otevřel také La Finestra in Cucina a řadu bister La Bottega. Více najdete zde.

Prahu připravila Veronika Hong, Berlín Danuše Siering.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Vandals Marka Schovánka v Praze

       ·   22.09.2024
Pochází z Prahy. Dětství strávil v kanadském exilu, což zásadně formovalo jeho citlivost vzhledem k identitě a kulturnímu rozhraní. Dnes Mark Schovánek žije a tvoří střídavě v Berlíně a v Praze. 

Netušené zážitky na festivalu FALL v DOXu

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, bratři Quayové Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst či Josef Bolf jsou jen některé z osobností, které budou v příštích dnech moci potkat návštěvníci pražského Centra pro současné umění DOX.

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Aktuálně na německém webu

Vandals von Marek Schovánek in Prag

       ·   22.09.2024
Marek Schovánek wurde in Prag geboren und verbrachte seine Kindheit mit seinen Eltern im kanadischen Exil, was seine Sensibilität für Fragen der Identität, des Exils und der kulturellen Schnittstellen grundlegend prägte. Heute lebt und arbeitet

Unerahnte Erlebnisse auf dem Fall-Festival in DOX

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, Gebrüder Quay, Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst oder Josef Bolf sind nur einige von vielen Persönlichkeiten, denen man in der kommenden Tagen im Zentrum für die Gegenwartskunst DOX in Prag

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.