Knedlíky v Berlíně

Mákem sypaný kynutý švestkový knedlík s borůvkami je rakouská specialita. I na ty ale v Berlíně pamatují Foto: Shutterstock
Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

Mákem sypaný kynutý švestkový knedlík s borůvkami je rakouská specialita. I na ty ale v Berlíně pamatují Foto: Shutterstock

Knödelwirtschaft, Neukölln

Název Knödelwirtschaft by se dal přeložit jako “knedlíkové hospodářství”. A to pasuje. V málokteré restauraci najdeme tak velký výběr knedlíků jako právě zde, kde se nacházejí téměř na každém talíři. Současní majitelé restaurace zpočátku vařili doma knedlíky pro své přátele, poté se vydali na různé pouliční street-food trhy. Úspěch byl tak veliký, že se rozhodli otevřít vlastní čistě knedlíkovou restauraci. A ta funguje!

Vybrat si můžete slaninové knedlíky, horské sýrové knedlíky, špenátové ricottové knedlíky, knedlíky s červenou řepou nebo veganské tofu knedlíky s houbami podávané se salátem. A nechte si trochu místa ještě na dezert – jak jinak – krupicové knedlíky s meruňkovým kompotem chutnají výtečně!

Wirtshaus zum Mitterhofer, Kreuzberg

Majitel Hannes Mitterhofer pochází z Jížního Tyrolska, a to poznáte okamžitě. V jeho Wirtshaus zum Mitterhofer si můžete dát ty nejchutnější sýrové špecle, křupavé a tenké řízky, chutné knedlíky mnoha druhů, polévku frittata a mnoho dalšího. V létě můžete posedět na širokém chodníku před impozantní starou budovou, v zimě je příjemně a útulno uvnitř.

Drei Flaschen Bar, Neukölln

Na Böhmische Strasse – ano, ta v Berlíně skutečně existuje – nenajdete sice českou restauraci, ale domácí knedlíky ano, které se v baru Drei Flaschen podávají ke svařenému vínu a můžete si je objednat i s sebou. Výběr vín je vynikající, stejně jako letní posezení venku.

Häppies, Prenzlauer Berg

Kdo říká, že kynuté knedlíky se jedí jen nasladko? V malé kavárně Häppies v Helmholtzkiezu se podávají sladké, ale i slané knedlíky vařené v páře. Najdete zde šest různých variant, které nepostrádají originalitu. Za 4,50 eura si můžete objednat například Helene: Vegetariánskou kouli s modrým sýrem, hruškou, karamelizovanou čekankou, jalovcovo-borůvkovou omáčkou a praženými mandlemi.

Spätzle & Knödel, Friedrichshain

Pít přirozeně zakalené pivo a nadlábnout se švábsko-bavorskou kuchyní. A k ní patří samozřejmě i knedlíky. V nabídce je například bylinkový krém s houbami za 7,40 eur s výběrem houskových knedlíků, preclíkových nebo těch vařených v ubrousku. Sladkou alternativou jsou meruňkové knedlíky se skořicí, cukrem a strouhankou.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.
Přečtěte si

Akce Taste Fake Milk – 3. 11. v Černé labuti ochutnáme přehlídku rostlinných mlék

Ve čtvrtek 3. listopadu vypukne v Domě Černá labuť Na Poříčí akce Taste Fake Milk. Hlavní roli sehrají alternativy k živočišnému mléku. Ty bude možné ochutnat, porovnat, výhodně nakoupit a také jim nakouknout pod pokličku. Na místě totiž budou přímo jejich výrobci a propagátoři, kteří rozklíčují jejich podstatu a smysl. Akce navazuje na úspěšný event Taste Fake Meat a opět bude plná doprovodného programu, zajímavých speakerů, osobností a inspirace!

Nejčtenější v kategorii Gourmet