Největší hvězdy mezi vegetariánskými restauracemi. Ty nové provozují lidé, do nichž byste to neřekli

Už slyším ty argumenty: Žít bez masa je příliš extrémní! Je to nepřirozené! Člověk je přece všežravec! Strava bez masa nemůže pokrýt nutriční potřeby! Neposkytuje dostatek bílkovin, železa, vápníku apod. A hlavně, vegetariánská a veganská strava je nudná. Ponechme si názory na tyto všechny možné argumenty na jindy, ale tomu poslednímu bodu se podívejme na zoubek.

Foto: Facebook / SEVEN SWANS.

Protože, kdo si myslí, že vegetariánská a veganská kuchyně je nudná, ten buď nemá fantazii, nebo ještě žádnou dobrou restauraci nenavštívil. Chcete ochutnat to nejlepší? Vydejte se s námi po hvězdných restauracích a nechte Vaše pochybnosti rozplynout.

1. Cookies Cream, Berlin

Vegetariánská restaurace Cookies Cream patří nejen k hotspotům ve městě, ale získala věhlas i ve světě. Milují ji Berlíňané, ale také hvězdy jako George Clooney nebo Robbie Williams. Jedná se totiž o první vegetariánskou restauraci v Německu, která získala michelinskou hvězdu.

V restauraci Cookies Cream na rohu ulic Friedrichstraße a Unter den Linden se i jedlíci masa mohou přesvědčit, jak vynalézavá a chutná může být vegetariánská kuchyně. Gurmánské pokrmy jsou připravovány z čerstvých surovin a podávány ve stylovém prostředí. V otevřené kuchyni mohou hosté sledovat kuchaře při přípravě pokrmů.

Tým kolem šéfkuchaře Stephana Hentschela je mistrem svého oboru. Parmezánové knedlíky s artyčokovým krémem, žlutá a červená řepa s noky a chřest s perlovým ječmenem – to je jen několik zajímavostí z jídelního lístku. A co víc, jídlo je nejen kreativní, ale také zdravé!

Foto: Facebook / Cookies Cream.

Ke specialitám však nepatří jen gurmánské dobroty, ale také interiér – neopracované betonové stropy a cihlové zdi bílé barvy. Neformální obsluha pak doplňuje tento typický berlínský undergroundový lokál. Jen najít ho není lehké. V Behrensstrasse, krátce před vchodem do hotelu Westin Grand Berlin, je tmavý dvorek, kde máte pocit, že jste někde na skladišti. Nenechte se odradit a běžte tam. Pořád tma. Nebojte se, pokračujte dále, objeví se světélko. Velký lustr u dveří vám bude vodítkem, tam zazvoňte..

Vítejte ve světě gastronoma Heinze Gindullise, kterého přátelé nenazvou jinak než “Cookie“. Na otázku, jaké vidí do budoucna impulsy v gastronomii, Cookie odpověděl: “Myslím, že všichni musíme vzájemně spolupracovat. Gastronomie je neuvěřitelné odvětví, které dělá lidem radost po celém světě a nemělo by přestat existovat.“

2. Tian, Mnichov

“Věříme v dobro, ale bojujeme za to nejlepší. Naší silnou stránkou je kvalita, kreativita a řemeslné zpracování. Naším základem jsou ekologické, poctivě vyrobené produkty. Prosazujeme respekt k přírodě, lidem a zvířatům,“ hlásí majitelé michelinské hvězdy a dvou kuchařských čepic od Gault Millau (15 z 20 bodů).

Přiznejme si, že většina lidí si mnichovskou kuchyni spojuje spíš s vydatným masem. A my tady chválíme bezmasou kuchyni. Avšak věřte mi, s restaurací Tian se hlavní město Bavorska stalo vegetariánským a veganským gurmánským rájem. Ten název nevznikl náhodně – Tian v čínštině znamená nebesa. Christian Halper a šéfkuchař Paul Ivic otevřeli v Rakousku v roce 2011 jednu z prvních vegetariánských restaurací oceněných v Evropě michelinskou hvězdou.

Foto: Facebook / TIAN Restaurant München.

O tři roky později vznikla dnes slavná restaurace v Mnichově. Jejich pestré rostlinné menu pochází ze surovin z regionu, ale rádi do něj zařazují i zapomenutou zeleninu a ovoce. A tak si můžete pochutnat například na pórkových srdíčkách s lanýži, na špenátu a mangoldu se žloutkem s černým bezem, nebo na liškách s nudlemi a slaným citronem.

3. Seven Swans, Frankfurt nad Mohanem

Hvězdná vegetariánska restaurace s michellinskou hvězdou, která byla pevnou institucí ve Frankfurtu od roku 2011, na svých stránkách hlásí: Seven Swans is dead. Ne, všichni, toto nelehké období nepřežili. Oh, wie Schade!

Foto: Facebook / SEVEN SWANS.

4. Käfer, Mnichov

Jedni odcházejí, druzí přicházejí. Že však se na veganské pole ale vydal zrovna Michael Käfer, to zřejmě překvapilo nejen nás. Jeho jméno bylo symbolem luxusu. V 90. letech pořádal opulentní večírky s klobásami v poušti, na premiéru hororu vytapetoval celou restauraci plátky masa, party jeho klientů zdobily ryby z Nového Zélandu, minerální voda musela být z Fidži. A co servíruje náročným zákazníkům dnes?

V rozhovoru pro die Welt uvádí: “Například vegetariánský tatarák. Děláme ho s lilkem a paprikou, je opravdu chutný a pocit ze žvýkání je jako z hovězího masa. Nebo veganské foie gras. Stačí, aby i jednoduché jídlo chutnalo opravdu dobře. Skutečnou pochoutkou jsou dnes dokonalé pečené brambory!“

Foto: Facebook / Feinkost Käfer.

V září otevírá Michael Käfer v Mnichově, Schumannstrasse 9, vegetariánskou restauraci Green Beetle, s udržitelným designem od MangMauritz. Kuchařskou čepici bude nosit Johannes Hennche – německý kuchař, který byl úspěšný v New Yorku se svou společností Meisterdish, a je také učitelem jógy vyškoleným v Indii. Jeho motto: “Každý den si kladu otázku, v jakém světě chci žít, představuji si ho a pak vyjdu ze dveří a vytvořím ho.”

5. Eleven Madison Park, New York

A ještě krátký výlet do New Yorku, kde je michelinská restaurace důkazem, že veganská kuchyně se etabluje ve špičkové gastronomii mimo Evropu. Zde si švýcarský šéfkuchař Daniel Humm troufl na nevídaný kousek. Jednu z nejznámějších amerických restaurací během korony přeměnil na veganskou! To by nebylo tak zajímavé, kdyby se nejednalo o poutní gurmánské místo na elitní manhattanské scéně, které se pyšní TŘEMI michelinskými hvězdami.

Foto: New York Times.

Na otázku, zda s tím budou návštěvníci souhlasit, Daniel Humm odpovídá: “Vždy jsme citlivě brali v potaz impakt (tedy dopad), který máme, ale bylo stále jasnější, že současný potravinový systém prostě není udržitelný, a to v mnoha ohledech. Bylo jasné, že po všem, co jsme všichni v uplynulém roce zažili, nemůžeme otevřít stejnou restauraci. Šance jsou teď dobré. V pandemii se lidé naučili určité pokoře, jsou ochotnější než kdy jindy zkoušet nové věci. Rozšířila se informace, že konzumace masa může být problematická a že oceány trpí nadměrným rybolovem. Proto jsme se rozhodli podávat rostlinné menu, ve kterém nepoužíváme žádné živočišné produkty – každé jídlo je připraveno ze zeleniny, i ta mořská, stejně jako z ovoce, luštěnin, hub, obilovin a dalších surovin.“

Wow, stačí tato výpověď udržet si své zákazníky? Zřejmě ano.. všechna místa v restauraci jsou na příští týdny zamluvena.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.
Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

V Berlíně padnul nový světový rekord v maratonu

    ·      26.09.2022
"Nevím, kde je hranice," řekl jednou Eliud Kipchoge, "ale chci jí dosáhnout." Na nedělním berlínském maratonu 37letý běžec z Keni opět posunul hranici lidských možností. Tentokrát urychlil svůj světový rekord o třicet sekund.

Přitažlivost západočeského lázeňského trojúhelníku roste

    ·      20.09.2022
Lázeňské kolonády provoněné oplatkami, historické budovy s léčivými prameny, ale i rozmanité přírodní skvosty a kulturní akce. Taková je atmosféra lázeňských měst, fenoménu, kterému se dostává stále větší pozornosti. Může za to i loňský zápis západočeského lázeňského trojúhelníku

Aktuálně na německém webu

Fabularium

    ·      09.09.2022
Wo tschechische Kinder in Berlin ihre Muttersprache wiederbeleben