Německo má nového tištěného průvodce po luxusních restauracích. V Česku vznikl naposledy průvodce po kulinářském Brně

Začátkem jara se každoročně oceňují nejlepší kulinární podniky na celém světě. Michelinský průvodce po těch nejlepších německých restauracích bude letos „pouze“ digitální, zato konkurenční průvodce Gault&Millau vyjde ve vydavatelství Burda poprvé v tištěné verzi. Češi slyší rovněž nejvíce na hvězdy od Michelina, ale také na ryze český Maurerův výběr. Jak tedy bude letos oceňování podniků, které musely být značnou část roku zavřené, vlastně vypadat?

Průvodce Gault&Millau 2021. Zdroj: Culinary Pixel.

V pátek 5. března vyšla digitální verze michelinského průvodce po nejlepších německých gastronomických zařízeních Michelin star revelation Germany 2021, kde byly vyhlášeny podniky oceněné michelinskými hvězdami.

Michelinská ocenění zahrnují nadějný Bib Gourmand za výjimečné jídlo za rozumnou cenu, který je často předstupněm první michelinské hvězdy, zelenou hvězdu za udržitelnou gastronomii či michelinský talíř Michelin Plate za „simply serve good food“. Letos se navíc komisaři s ohledem na složitou situaci na kulinární scéně kvůli pandemii koronaviru rozhodli přidat tři další ocenění. Jde o cenu za služby, tedy Service Award, cenu pro mladého šéfkuchaře Young Chef Award a cenu za mentorství v gastronomii nazvanou Chef Mentor Award.

Tištěný luxus

Už 25. března vyjde v Německu vůbec poprvé v tištěné verzi kulinární průvodce Gault&Millau. Právě toto hodnocení je u německých labužníků mnohdy zásadnější než celé michelinské hvězdy. A toho jsou si vědomi také v německém vydavatelství Burda, které si vlivného průvodce Gault&Millau vzalo pod svá křídla a rozhodlo se letos poprvé připravit jeho tištěnou verzi.

„Chceme čtenáře vzít do zákulisí kulinárního řemesla prostřednictvím jedinečných fotografií a profesionální redakční práce, která přináší rozmanitá kulinární témata,“ říká Ursula Macher, šéfredaktorka Gault&Millau Deutschland. Dvousetstránkový průvodce bude v Německu vycházet čtyřikrát ročně za 9,90 eur.

Podle vedoucí marketingu vydavatelství Burda Česká republika se v Česku podobný průvodce zatím neplánuje.

Průvodce zavřených restaurací

Čeští kulinářští fandové jsou v rámci hodnocení restaurací nejcitlivější na ocenění michelinskými hvězdami, které se každoročně dozvídají v druhé polovině března. V loňském roce obhájily svoji hvězdu v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise ze skupiny Ambiente a také kreativní restaurace Field s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem.

Kromě mezinárodních gastronomických průvodců si na tuzemské kulinární scéně už pětadvacátým rokem říká o pozornost Maurerův výběr Grand Restaurant, který vydává „gastronaut“ Pavel Maurer. Výsledky, o kterých rozhoduje hlasováním veřejnost, vyhlašuje každoročně na závěr daného roku.

Gastronomická témata jsou stále populárnější a o čím dál tím větší slovo se hlásí také food blogeři nebo destinační managementy se svými lokálními průvodci. Takovým je například Gourmet Brno, průvodce po nejlepších brněnských restauracích, bistrech, cukrárnách, kavárnách, vinárnách, pivnicích, barech a fine dining konceptech, který vznikl v roce 2016. I v rámci tohoto průvodce je letos hlasování stále otevřené. Ovšem ty restaurace jsou ještě stále zavřené. Tak snad už brzy bude opět co hodnotit.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch