Ochutnejte nové Amano

Italský šékuchař Riccardo Lucque má ve svém portfoliu řadu špičkových restaurací, aktuálně k nim přidal další – restauraci Amano.Italský šékuchař Riccardo Lucque má ve svém portfoliu řadu špičkových restaurací, aktuálně k nim přidal další – restauraci Amano.

Osmý podnik v rámci skupiny La Collezione vznikl pod taktovkou Riccarda a Ondřeje Rákosníka. Dveře Amana se otevřely začátkem března v ulici Na Poříčí, tedy v bezprostřední blízkosti svých sourozenců – La Bottega Bistroteka a bistra La Bottega Linka. Opět nabízí útočiště všem milovníkům autentické italské kuchyně. Nás to nenechalo chladnými a museli jsme se do ní vydat.

Amano totiž Praze představuje kulinární novinku – tzv. pizzu gourmet. Jde o specifické těsto, které kyne a po upečení na něj přidávají další ingredience. Není žádným překvapením, že Amano stojí na kvalitních ingrediencích, nejčastěji od malých italských dodavatelů. V podniku tedy okusíte pizzu z  kvalitního těsta z kvasu, lahodných mediterianských ingrediencí a poctivé italské mouky ve fine diningovém provedení. My jsme ochutnali pizzu gourmet s tyrolským špekem, sýrem robiola a divokou brokolicí a také labužnickou verzi se salsiccou a pecorinem. Co nás potěšilo byl fakt, že jsme si v Amanu užili degustační styl. Majitelé se totiž rozhodli nabízet výhradně malé – degustační porce s cílem, aby host mohl ochutnat více chodů. Jde podle jejich slov o tzv. styl social dining. Ten je populární již v mnoha zemích, takže La Collezione věří, že se setká s úspěchem i v Česku.

amano-restaurace-praha

jidlo-restaurace-amano-praha

Co by to bylo za zážitek z italské restaurace, kdybychom si k jídlu neobjednali víno. Na vinném lístku nechybí klasiky z Piemontu, Toskánska či Veneta, ale i perličky z méně známých vinařských regionů Itálie. My jsme párovali s Chianti Classico, přičemž ještě předtím jsme na začátek zvolili bubliny. Vybrali jsme italskou podobu šampaňského – delikátní Franciacortu. Dokonale vyladěnou lahůdku s ovocnou svěžestí a brioškovým závěrem. O vinný lístek se v Amanu stará Via del Vino – člen gastronomické rodiny Riccarda Lucqueho a Ondřeje Rákosníka. Na závěr jsme samozřejmě neodolali ani domácím dezertům z bister La Bottega, mistrně stvořených v holešovické pobočce Tusarova.

menu-restaurace-amano-praha

restaurace-amano-recenze

Kuchyni Amana řídí šéfkuchař Petr Pecka, který má za sebou značné zkušenosti ze sítě restaurací Ambiente a samozřejmě z La Collezione. Název Amano je odvozen od italského „milovat“. Nám to tedy skvěle sedí, co vám?

restaurace-amano-prostory-praha

amano-restaurace-praha-recenze

Na Poříčí 48, Praha 1

amano.lacollezione.cz 

Text Barbora Vojtová Foto Marie Bartošová, Hana Kožušníková

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Ve znalosti angličtiny jsou Poláci na prvním místě ve střední Evropě, Češi skončili poslední

Podle každoročního žebříčku English Proficiency Index, který poměřuje úroveň znalosti angličtiny ve více než 110 zemích světa, je Polsko na prvním místě mezi zeměmi střední Evropy, a Česká republika je ze zemí této oblasti na posledním místě. Hůř než Češi mluví anglicky už jen obyvatelé Francie, Itálie a Španělska.
Přečtěte si

V Evropě ubývá vrabců a člověk má dobrý důvod zpozornět. Inspiraci skýtá Berlín

V Evropě citelně ubývá ptáků a některé druhy jsou na pokraji vyhynutí. Jen vrabců domácích je o bezmála čtvrt miliardy méně než před 40 lety. Nemizí ale všude. Zatímco v Praze se jejich populace viditelně ztenčila, o Berlínu se nedávno jedna ornitoložka v nadsázce zmínila jako o „hlavním městě vrabců“. Zdánlivě jde o podružnost, ve skutečnosti jsou ale ve hře celé ekosystémy, jejichž nerovnováha nakonec dohání i ty, jimž jsou opeření letci vesměs lhostejní.

Nejčtenější v kategorii Society