#restartpodnikani Základem je rovnováha, krize – nekrize

„Vše, co dělám, dělám s láskou a doporučuji s úsměvem,“ říká Jana Kolrusová, lektorka a majitelka společností Fit, zdraví, výživa®, Dandelion a První pampeliškové kavárny v Česku. Na co se během krize odbornice na výživu zaměřila a nač se jí lidé nejvíc ptali?

Jak se lidé stravovali během krize – řešili víc to, co jí nebo naopak kupovali spíše akční a levnější potraviny?

Období krize bylo velmi složitým obdobím pro každého z nás. To se samozřejmě odrazilo také do přemýšlení o stravování, a tedy i do nákupu potravin. Kvalitní potraviny nám mohou pomoci nejen prodloužit život, ale také jej vybavit co do prevence onemocnění. Já osobně vnímám veřejnost ve dvou skupinách. První z nich zahrnuje lidi, kteří chápou stravu jako součást životního stylu, který může vylepšit jeho kvalitu. Ti v období krize nakupovali kvalitnější potraviny – hlavně od lokálních farmářů a zemědělců. Druhá skupina lidí vnímala krizi jako finanční a kupovali spíše levnější potraviny a velké množství.

 Jana Kolrusová.

Přispěla krize k hlubšímu přemýšlení o zdraví?

Určitě! Když se podíváte na to, jak široký sortiment a kolik druhů potravin nabízí supermarkety, spousta lidí ve finále nakupuje podle toho jak hezký obal či etiketu potravina má. Problém je v tom, že složení už málo kdo čte. V období krize lidé pochopili, že oni sami musí udělat co nejvíce pro své zdraví, aby se onemocnění vyhnuli. Jejich dotazy pak logicky mířily k tomu, jaké potraviny zvyšují imunitu a pomáhají v prevenci onemocnění.

Na co a koho se zaměřují vaše služby?

Poradenská činnost je pro ty, kteří trpí onemocněním diabetes, na vysoký krevní tlak, cholesterol a mají problémy s nadváhou. Zaměřuji se také na sportovce a děti. Právě u nich špatné stravovací návyky začínají. Přednáškovou činnost směřuji na prevenci zdraví, základy výživy a související. Připravuji i přednášky a výukové hodiny pro mateřské a základní školy na jimi vybrané téma. Mimo svých poradenských, školitelských a vyučujících služeb, vlastním První pampeliškovou kavárnu v české republice, kde vyrábím unikátní výrobek, který je zaměřen na prevenci zdraví. Jedná se o bezkofeinovou variantu kávoviny z praženého kořene smetánky lékařské. Míchám bylinkové čaje a pražím kávová zrna metodou Fluid Bed. Naše výrobky se pravidelně účastní různých soutěží a získávají ocenění jako Česká chuťovka, regionální potravina, MLS Pardubického kraje a jiné.

Jak jste fungovala během krize?

Asi nejvíc jako matka a učitelka mé devítileté dcery. Velká část mé práce se přesunula na poradnu a dotazy lidí na prevenci zdraví a výrobu pro náš eshop, přes který lidé hodně nakupovali. Sama jsem věděla, že je třeba si navzájem pomáhat, a tak jsme v naší kavárně umožnili prodej výrobků místních farmářů a zemědělců, který funguje dále i po krizi a stále se zvětšuje zájem o ně. Nejen u místních lidí.

Musela jste nějak změnit vaši strategii a služby?

Samozřejmě. Je zapotřebí se přizpůsobit době, trendům a tomu, co si zákazníci žádají. V nejbližších týdnech chci představit veřejnosti a našim zákazníkům novou linii revolučních opakovaně plnitelných kapslí pro kávovary, do kterých mohou zákazníci používat i naše výrobky. Tato linie bude šetřit nejen peněženku, ale také životní prostředí.

Jaké jsou aktuální trendy ve výživě a zdraví a liší se Česko v tomto nějak od světa?

Trendy jsou, byly a budou neustále. Já propaguji myšlenku, že základem prevence zdraví je vytváření rovnováhy. Když to lidé dodržují, funguje to skvěle jako prevence civilizačních chorob, nadváhy, lepší pohyblivosti a celkově kvality jejich života. Co se mi líbí v jiných zemích je právě způsob výuky základům zdravé výživy již u dětí v předškolním a školním věku. Právě děti by měly dostávat informace o tom, jak o své zdraví pečovat. Protože pokud oni budou vědět, naučí to své děti a ty zase své. Díky takovému principu se může obezita lidí snižovat.

V čem je váš přístup odlišný od konkurence?

Ať vezmu oblast poradenskou, výukovou, výrobní nebo řídící, vždy sázím na kvalitu a poctivou práci. Vyrábím poctivé výrobky z kvalitních surovin, předávám každému jasné a konkrétní informace ověřené nejen na mé rodině, ale i klientech.

Máte nějaké základní rady ve smyslu čím začít, když chce člověk žít o něco zdravější život?

Každý jsme originál, a tak i přistupuji ke každému svému klientovi. Ale obecně lze říci, že základem je rovnováha. Pravidelná pohybová aktivita, střídmost v jídle, dostatečný příjem tekutin. Nesmíme zapomínat také na duševní rovnováhu ve smyslu pochopení, vnímání radosti, úsměv na tváří a poděkování za každý den. To je můj recept!

Více najdete zde.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Hlavní útok na Německo teprve přijde, říká spolumajitel značky Festka Michael Moureček

Skoro každý si někdy pořizoval kolo. Byly časy, kdy byl kupující rád, že na něj nějaké zbylo. V pozdějších letech to zase až takový problém nebyl, ale cyklista kolikrát po několika jízdách zjistil, že mu bicykl úplně nesedí. Trendem se nyní stává kupovat kola na míru. Pravda, není to nejlevnější záležitost, ale kdo si takový stroj pořídí, nedá na něj dopustit.
Přečtěte si

Berlínský primátor: Musíme stavět byty, nikoli vyvlastňovat jejich majitele

Primátor Berlína Michael Müller nepodporuje iniciativu prosazující vyvlastnění soukromých realitních koncernů prostřednictvím nuceného výkupu bytů v německé metropoli. Nevznikl by tak ani jeden nový byt, zdůvodnil svůj postoj v rozhovoru pro server Flowee.cz, jehož předmětem byly dále i tlak na přechod k tzv. obnovitelným zdrojům energie či otázka zájmů cyklistů a motoristů v ulicích Berlína.

Nejčtenější v kategorii Business