Začíná GRAND RESTAURANT FESTIVAL 2020

Sharing, no-waste, super food, ale také hmyz, kuchařky našich babiček, méně mouky a cukru, bylinky a koření z vlastní zahrádky. To vše je možné pokládat za trendy současného kulinárního světa, který bude pravděpodobně ještě více nabírat na obrátkách. A přesně v tomto duchu se nese další ročník Grand Restaurant Festivalu. Akce pro všechny milovníky kvalitního jídla a pití startuje již 15. ledna!

XI. ročník gastronomického svátku oslavuje magický rok 2020 tématem sci-fi v kuchyni aneb jídlo budoucnosti. Právě k roku 2020 se často odkazovalo ve sci-fi literatuře jako ke vzdálené budoucnosti. My v ní ale už žijeme! Co chutná dnešní mladé generaci? Nakládáme šetrně se surovinami a potravinovými zdroji? Co asi budou jíst naše děti? Myslíme při tom všem na naši planetu? Takovými otázkami se zabývá akce, která zároveň podpoří projekt UNICEF zaměřený na terapeutickou výživu pro děti, které díky podvýživě a tíživým životním podmínkám nemohou přijímat normální stravu.

Grand Restaurant Festival 2020, který probíhá od 15. ledna do do 29. února, bude patřit devadesáti restauracím po celé České republice a jejich návštěvníkům, kteří si zakoupí festivalové degustace či některou z originálních extra nabídek jako například školu sushi, omlazovací pobytové balíčky, komentované gastronomické procházky či tématické brunche.

Jídlo už dávno není jen o tom, aby dobře vypadalo na talíři. Každá surovina má za sebou svůj příběh a tím, jak se k ní chováme také svoji budoucnost. V kuchyni i u stolů se přemýšlí o souvislostech a dopadech na zdraví, na ekosystém, na Zemi. Ochutnejte menu v nejlepších a nejzajímavějších restauracích v naší zemi, které v tomto duchu přemýšlí.

Více info a degustace za festivalové ceny pořídíte ZDE

Mohlo by vás zajímat

Shutterstock
Přečtěte si

Východ Německa po dekády ozdravuje zemědělskou krajinu, Česko s tím teprve začíná

Na mnoha místech vysychají studny a přibývají celé obce či chatové osady bez vody. Krajina ji kvůli devastaci z minulého století dodnes nedokáže v dostatečné míře zadržovat. Porovnání s východem Německa, jejž poznamenaly podobné dramatické zásahy do krajiny jako u nás, však ukazuje na poměrně rozdílný přístup v obou zemích. Zatímco v Česku se k citlivému hospodaření teprve odhodláváme, v Německu už někdejší velkopodniky rozdělují na menší hospodářství , čímž urychlují návrat k rozmanité zemědělské krajině.
Přečtěte si

Architekt Adam Gebrian: Praha je město s obrovským potenciálem, který ještě zdaleka není využitý

Město s velikým množstvím veřejného prostoru, který ale mnozí lidé neumí ocenit a tím pádem není ani využívaný, to je Praha podle Adama Gebriana. Architekt zabývající se kvalitou života ve městě vidí příčinu tohoto stavu do značné míry ve vnímání obyvatel české metropole, kteří většinou městské prostředí považují spíše za prostor pro přesun mezi prací a bydlením a své víkendy tráví raději mimo město. V Praze tak nevzniká poptávka po kvalitním veřejném prostoru, kde by člověk mohl strávit klidně celý den. Není přitom vždy potřeba obrovských investic, mnohdy k příjemnějšímu fungování místa stačí vyřešit detail, ať už je to pítko, pohodlný průchod, nebo třeba přechod přes silnici.

Nejčtenější v kategorii Society