Restaurace dostaly v letošním roce tvrdou koronavirovou ránu, která pro řadu z nich znamenala úplný konec. O tom svědčí i fakt, že pětina podniků, které byly dříve Zlatým lvem oceněny, koronavirovou krizi neustála. Některé restaurace však krize naopak postrčila kupředu a dala jim šanci vyniknout, jiné přišly s novými nápady a prohloubily vztahy se svými zákazníky. Česká gastronomická scéna zkrátka letos prošla a stále prochází enormním otřesem a její vstup do nového roku rozhodně nebude stejný jako dřív. To se přirozeně odráží i v ocenění Zlatými lvy, které představuje výjimečnou kvalitu služeb a je pro hosty zárukou gastronomického zážitku.
Způsob hodnocení podniků vychází z pečlivě připravené metodiky a jediným kritériem je dosažený výsledek v rámci opakovaných anonymních degustací inspektorů projektu. Na základě toho mohou restaurace získat od jednoho do tří Zlatých lvů. Jeden značí výbornou kuchyni a kvalitní obsluhu, dva slibují vynikající gastronomii a bezchybnou obsluhu a tři zaručují mimořádný gurmánský zážitek a vysoce profesionální servis.
Prolistujte si top restaurace na rok 2021
Více než 90 oceněných restaurací si teď můžete pohromadě prohlédnout v knižní publikaci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021, která na 250 stranách přehledně prezentuje jednotlivé podniky, kterým se vyplatí věnovat pozornost. Zároveň na vás čekají fotografie interiérů, vybraných pokrmů i zástupců daných restaurací, aby bylo rozhodování o návštěvě o něco snazší.
Na ocenění v letošním roce dosáhlo méně podniků než v předchozích letech. Podle Václava Budinského, autora projektů Zlatí lvi, se mění i poměr pražských a mimopražských restaurací. „Jsme rádi, že s každou novou publikací v našem gastronomickém průvodci přibývá čím dál více mimopražských restaurací z různých regionů. Je vidět, že se v této oblasti naší zemi skutečně daří,“ uvádí Budinský. Další změnou je i odklon od lákání turistů a zaměření spíše na tuzemské zákazníky, kteří se do podniků opakovaně vrací. Koronavirová krize dále posílila trend, díky kterému zákazníci stále častěji vyhledávají jednodušší, ale kvalitní gastronomii, již nabízejí moderní zážitková bistra a autentické restaurace s nabídkou pracující výhradně či převážně s regionálními surovinami a produkty.
Tři Zlatí lvi
Na nejvyšší ocenění letos dosáhlo celkem 19 podniků, mezi nimiž jsou například pražské restaurace Kampa Park, Field nebo Zdenek’s Oyster Bar. Z mimopražských získala tři Zlaté lvy brněnská restaurace BORGO Agnese, Paloma Průhonice a ESSENS, kterou nejdete nedaleko Lednicko-valtického areálu.
Knižního průvodce Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021 si můžete koupit přímo u nakladatelství TopLife Czech nebo u knihkupců.