Gastronomický koncept ve stylu fresh casual dining vznikl v Hamburku a od roku 2002 se síť Vapiano rozrostla do 215 restaurací ve 33 zemích na 5 kontinentech.
Víte, odkud vlastně vznikl název Vapiano? Chi va piano, va sano e va lontano znamená v italštině doslova „Kdo nespěchá, jde zdravě a dojde daleko.“ Nebo chcete-li: „Bez spěchu a starostí dlouhý život s radostí.” a kdo by si dnes chtěl přidělávat starosti? Je příjemné vědět, že vaše jídlo už řeší někdo jiný, ale vy jste hlavním šéfkuchařem a určíte si, jak má být váš pokrm připraven. Pak už si vaši voňavou Itálii vychutnáte pod větvemi pravého olivovníku s lehkostí, con facilità. Těstoviny, pizzy, saláty či různé antipasti si objednáváte přímo u vapianistů – vašich osobních kuchařů.
Italštinu a dobré jídlo mám spjaté s filmem Jíst, meditovat, milovat. Záviděla jsem Julii Roberts, jak si s přáteli vychutnává vino di casa (domácí víno) a pizzu až z Neapole. Pizza, pasta, insalata – to je základní slovní abeceda. Kdo by aspoň na chvíli nechtěl zažít chuť pravé Itálie?
Pizza – je nejznámější slaný koláč na světě. Původ slova vychází ze slova picea, který se začal poprvé objevovat v jižní Itálii. Už z konce 17. století jsou známy v Neapoli první pizzerie. Ve Vapianu se těsto na pizzu připravuje každé ráno čerstvé. Na vás už je jen vybrat si, co bude těsto zdobit. Vaší kreativitě a chuťovým buňkám se limity nekladou!
Pasta – je italský výraz pro těstoviny. V každé pobočce Vapiana mají vlastní manufakturu na přípravu čerstvé domácí pasty a vy máte díky prosklené manufaktuře šanci podívat se na celý výrobní proces. K výrobě se používá semolinová mouka z tvrdé pšenice nebo celozrnná špaldová mouka. Můžete si vybrat z různých tvarů a velikostí. Z jedenácti druhů těstovin jso i dvě celozrnné (špaldové).
Insalata – v češtině znamená salát a je to skvělá varianta v případě, když zrovna potřebujete odlehčit od lepku. A jaký salát ve Vapianu dostanete? No přeci takový, jaký máte nejraději!
Osobně miluji Insalata Cesare. Uvádí se, že tento lehký salát s kuřecím masem, krutony a hoblinami parmezánu, vymyslel Ceasar Cardini, italský přistěhovalec v USA. Poprvé jej uvedl na slavnostní tabuli při oslavách Dne nezávislosti 4. 7. 1924.
Na Vapianu je skvělé to, že jste tady „free“. Nečekáte, až vás někdo usadí na místo, a nelovíte pohledem číšníka pokaždé, když máte prázdnou skleničku. Vše si sami režírujete jako doma. Včetně přehledu o vaší útratě. Při vchodu totiž dostanete čipovou kartu, na kterou si nabíjíte vaše objednávky. Domácí pohodlí a přátelská atmosféra je to, co kromě „jídla na míru“ dělá Vapiano tak úspěšným konceptem. Přijďte zažít.
NG Myslbek – 1. patro
Na Příkopě 19-21, Praha 1
Po—Ne 11:00—23:00
www.vapiano.cz
Text Barbora Pečová