Laskonku či croissant?

Ve Vodičkově ulici je dům, který je pro mě nebezpečně okouzlující a to ze dvou důvodů.Ve Vodičkově ulici je dům, který je pro mě nebezpečně okouzlující a to ze dvou důvodů.

Jednak kvůli jeho jahodové fasádě a pak kvůli jeho vitrínám, které mě pokaždé vtahují dovnitř. Většinou je poslechnu. O to rychleji v situaci, kdy jsou do Myšáka otevřené dveře, ze kterých se táhnou čokoládovo-kávové vůně podtržené vanilkovo-skořicovými tóny, navíc doladěné karamelem a šťavnatým ovocem.

cukrarna-mysak-praha-croissant-kava

cukrarna-mysak-praha-croissant

Marmeládový dům, jak jej kvůli jeho barvě ráda sama pro sebe nazývám, je neodmyslitelně spojený s poctivým cukrářským řemeslem, které do něj vtiskl František Myšák, jeden z nejznámějších pražských cukrářů, jehož podnik navštěvovali takové osobnosti jako například herec Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo Ema Destinová.

cukrarna-mysak-praha-interier

cukrarna-mysak-praha-2

Na jeho prvorepublikovou cukrárnu zručně navázala skupina Ambiente, která se rozhodla provonět starý dům novými cukrářskými dobrotami. Pod vedením Lukáše Pohla tak vznikají poctivé tradiční české zákusky a pečivo, doplněné o výběrovou kávu. Dveře podniku jsou otevřené každé ráno od půl osmé. Vaší pozornosti by rozhodně neměla ujít originální specialitu podniku, kterou je croissant plněný pribináčkem, slaným arašídovým krémem či jablečnou přesnídávkou. Patřím mezi milovníky croissantů, ideálně však v čisté podobě, takže se většinou rozmanitým náplním a polevám vyhýbám, ale tentokrát jsem si řekla, že do netradiční kombinace s pribináčkem přece jenom půjdu. Nakonec jsem se oblizovala až za ušima, jak se u nás doma říká. Jemná smetanová chuť se stopou vanilky decentně doladila křupavý máslový croissant a dohromady tak vytvořily spojení, na které dokáže velmi snadno vzniknout závislost. V nabídce samozřejmě nechybí ani klasické kousky jako je větrník s dvojitou náplní, křupavá laskonka či rozmanité ovocné košíčky.

cukrarna-mysak-praha-dortik

Cukrárna provozovaná ve dvou patrech je samoobslužná, takže si hosté vybírají a platí rovnou u pultu, ke stolu jim poté jídlo i nápoje přináší obsluha. Specifikem podniku je platební automat, takže se personál vůbec nemusí dotýkat peněz a tím pádem vše působí mnohem hygieničtěji.
 Suroviny si podnik obstarává od farmářů, ke kterým jezdí hlavně pro sezónní ovoce, máslo, smetanu či vejce. Jedině na vlastní chuťové pohárky se přesvědčíte, že jde o poctivé řemeslo, protože budete mít pocit, že chutě jsou plné, hluboké a mají dlouhé doznívání. Alespoň já měla takový dojem, tak si to přijďte také vyzkoušet!

mysak.ambi.cz

Text Barbora Vojtová Foto Myšák

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.