Loving Hut s vůní kávy

„Kávu mám rád. Baví mě objevovat její nové a nezvyklé chutě. Tak proč ji nenabízet v této kvalitě i mým hostům?“ vysvětluje Tuan, majitel veganské jídelny Loving Hut v Černé labuti.

Nedávno objevil v Liberci pražírnu Nordbeans a rozhodl se nabízet právě jejich sortiment. Na detaily jsem se vyptávala Jaromíra Hanzala, společníka firmy Nordbeans.

Na jakou kávu se můžeme tady v Loving Hutu těšit?
Vybrali jsme nakonec kávu z hornaté sopečné oblasti Santa Ana v El Salvadoru. Farma, kterou vlastní známý pěstitel Roberto Ulloa, se jmenuje La Divina Providencia, což česky znamená „božská prozřetelnost“. Je to jedna z mála farem, které hospodaří čistě organicky. Pěstují se zde odrůdy Kenya (která však nemá nic společného s africkou zemí) a Bourbon. Kupujeme to nejlepší, tedy výběry ze sklizní (tzv. mikroloty). Z principu se snažíme mít bližší vztah ve všech pěstitelských zemích (střední Amerika, Brazílie, Afrika). Stojíme o to, abychom kávu kupovali od pěstitele opakovaně.

Co se s kávou děje, než doputuje sem – do Černé labutě?
Cesta kávy je daleká – z farmy a zpracovatelského závodu se exportuje do evropských přístavů (např. do Hamburku) a odtud k nám. Nejprve pražíme vzorky, abychom si nastavili správný profil pražení. Tuan si například mohl vybírat ze čtyř vzorků pražení. Celý proces se zaznamenává v pražicím softwaru, takže postup je možné později přesně opakovat. Po odsouhlasení plánujeme objem odběru – ten domlouváme přímo s producentem – a Tuan obdrží pro Loving Hut zásilku včetně domluveného způsobu pražení přímo na míru. Zpracovatelské postupy mají samozřejmě vliv na výslednou chuť kávy.

Co je tedy lepší? Pražit kávu na místě sběru, nebo až tady u nás?
Nejdůležitější je držet její čerstvost. Zelená káva, která opouští farmu, resp. zpracovatelský závod v jutovém pytli o váze 69 kg, má zhruba šestiměsíční trvanlivost, vydrží však i rok. Upražená káva vydrží v dobré kondici maximálně šest týdnů. Dívejte se proto na obale na datum pražení – je to cenná informace. U nás pražíme čerstvou kávu každý týden.

„Pro zákazníka je spolupráce s námi signálem, že se v Loving Hutu zajímají podrobně o kvalitu a výrobní proces kávy.“

loving-hut-káva-2

www.lovinghut.cz

Text Barbora Pečová Foto Nordbeans – Tomáš Hlava