Praha se probouzí z kulinárního kómatu

Svět se nezastavil, jede se dál, natož na poli gastronomickém. Ale k tomu, aby se kulinární kolovrátek pořádně roztočil, je potřeba v sobě znovu aktivovat hon za chuťovými p(r)ožitky. Praha se totiž začíná probouzet z kulinárního komatu, tak jí to urychleme! Co nás právě čeká?

Například poslední letní paprsky na výjimečné terase v Kuchyni! Užijte si jedinečný výhled na celou Prahu z jedné z teras Pražského hradu. Přímo pod Hradčanským náměstím se totiž stále griluje! V kombinaci s vychlazeným pivem si vychutnejte záblesky prázdnin a třeba to spojte i s návštěvou výstavy ve Schwarzenberském paláci. Více ZDE

Nebo se vydejte na krabí hambáč, polévku s krevetami a křupavou pražmu do Café Buddha v pražských Vršovicích. Užijte si do konce října cestovatelský koncert prostřednictvím mořských pochoutek. Tříchodové menu pro dva za – bez koruny – tisícovku připravil Štěpán Návrat, chef, o kterém se píše už i v souvislosti s mezinárodními kulinárními pochvalami. Jeho seafoodové menu navíc korunuje elegantní osobní twist na krevetový salát. Více ZDE

Pokud jste dosud nenavštívili michelinský podnik La Degustation Bohême Bourgeoise, pak byste si měli pospíšit, není nač čekat! Unikátní restaurace nyní – také z důvodu úbytku turistů – dočasně nabízí i cenově dostupné obědové menu, takže si můžete doslova sáhnout na hvězdnou gastronomii v podání kreativních chuťových kombinací od vynikajícího Oldřicha Sahajdáka. Více ZDE

Rodí se PRU58 – podnik, o kterém bude pravděpodobně hodně slyšet. Gastonomické „nářadí“ zde totiž vezmou do svých inovativních rukou zkušená Sofie Smith, která na pražské kulinární scéně září již dlouhou dobu, společně se Štěpánem Návratem, kterého jeho finediningový Bejnamin vytáhl na přední příčky snad všech tuzemských kulinárních webů. Rozjezd holešovického PRU 58 sledujte ZDE

Určitě byste ještě měli stihnout nápadité letní menu v Café Savoy. Sezónnost některých surovin se totiž blíží rychle ke konci, takže je fajn zachytit jejich poslední záblesky v jejich precizním a ohleduplném pojetí. Říká se, že v nejlepším je třeba se rozloučit. Tak se pro letošek rozlučte stylově například s rajčaty v pocitvém rajčatovém salátu nebo s mrkví a meruňkami v jejich nevšední kombinaci s tarhoňou. Více ZDE

Milujte ramen? Ramen je IN! Ramen totiž prohýbá žebříčky světových kulinárních trendů. Proč? Možná proto, že je variabilní, rozmanitý, zapadá do zdravých jídelníčků, ale hlavně v něm vždy musí být kvalitní suroviny. Pokud nejsou, hned to poznáte a podnik už od vás nikdy nedostane druhou šanci. Zkuste ramen v Mikovcově ulici v restauraci Nota Bene. Od září jej budou chefové Lukáš Nevyjel a Honza Letovský obměňovat dle aktuálních surovin, které naše Zem přinese. Více ZDE


NA ZÁVĚR JEŠTĚ DVĚ AKCE. OTÁZKA ZNÍ: PIVO NEBO VÍNO?

Pokud pivo, pak byste neměli chybět na pivním festivalu u Dvou kohoutů. Poslední zářijový víkend se na něm potká deset spřátelených pivovarů z celé republiky. Ochutnáte rozmanitá piva od pivovarníků – srdcařů, kteří uvaří pivní speciály pouze pro tuto příležitost a nebude chybět ani hudební složka, nápadité jídlo z Bufetu a také jedna – zatím tajná – světová rarita. Více ZDE

Pokud víno, pak se vydejte do svébytné Bokovky, vinného baru uprostřed staré Prahy, kam již počtvrté přivezou vinaři ze spolku Autentista Moravia Magna to nejlepší ze svých sklepů. Akce se koná již tento čtvrtek 10. září a začíná se v pět! Chuťové pohárky vám oblaží například vína od Oty Ševčíka z Bořetic, vinařství Dlúhé Grefty z Mutěnic či slovenské rodinné vinárstvo Mátyás. Více ZDE

Mohlo by vás zajímat

Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.
Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Jakou zemi zdědím?

    ·      28.09.2022
Německo chce vést zelenou revoluci v Evropě a Česko nechce zůstat pozadu. Ale co si myslí o klimatické krizi ti, kterých se nejvíc dotýká? Anna Müllerová, patnáctiletá studentka z Prahy, napsala pro N&N malou esej o jedné velké

V Berlíně padnul nový světový rekord v maratonu

    ·      26.09.2022
"Nevím, kde je hranice," řekl jednou Eliud Kipchoge, "ale chci jí dosáhnout." Na nedělním berlínském maratonu 37letý běžec z Keni opět posunul hranici lidských možností. Tentokrát urychlil svůj světový rekord o třicet sekund.

Přitažlivost západočeského lázeňského trojúhelníku roste

    ·      20.09.2022
Lázeňské kolonády provoněné oplatkami, historické budovy s léčivými prameny, ale i rozmanité přírodní skvosty a kulturní akce. Taková je atmosféra lázeňských měst, fenoménu, kterému se dostává stále větší pozornosti. Může za to i loňský zápis západočeského lázeňského trojúhelníku

Aktuálně na německém webu

Was für eine Erde werde ich erben?

    ·      28.09.2022
Deutschland will in Europa die grüne Revolution voran­treiben , und die Tschechische Republik will nicht zurück­bleiben. Aber was denken diejenigen über die Klimakrise, die am meisten von ihr betr­offen sind? Anna Müllerová, eine 15-jährige Schülerin aus Prag, schrieb für N&N einen kleinen Aufsatz über eine