#restartpodnikani Káva přes plexisklo a čas na ladění chutí

„I kdyby nebylo na chleba, nezavřeme,“ říká Tomáš z rodinné kavárny CAFE TONE. Korona jim přeskládala byznysový koncept, pořídili díky ní druhý mlýnek a posílila jim vztahy s kávomilci. I přesto, že mezi ně postavila plexisklo.

Krátce po otevření vaší kavárny přišla koronavirová krize, jak jste se k tomu postavili?

Jsou věci se kteými neuděláte v životě nic a tak je k tomu se třeba postavit. Kavárnu jsme otevřeli na podzim v roce 2019 a po prvních měsících kdy se nám podařilo udělat si jméno a stálou klientelu přišla korona. Byla to šoková terapie, ale i ta nás na konci víceméně posílila.

Fungovali jste nějakým alternativním způsobem nebo jste zavřeli a propustili zaměstance?

Jsme 100% rodinný podnik a na pražském Andělu jsme proto, že jsme chtěli ukázat, že se dá dělat káva a gastro za stejné peníze jako je běžně na trhu, ale v mnohem lepší kvalitě. Na začátku krize jsme měli zavřeno – všichni se samozřejmně báli a nevěděli co bude – ale během pár dní lidem začali docházet zásoby kávy doma a tak jsme otevřeli provizorní oknénko na prodej kávy s sebou. Řekli jsme si, že pár hodin denně nám alespoň pomůže pokrýt fixní náklady, ale hlavně že neztratíme kontakt s našimi zákazníky. Sice přes roušky, plexiskla a tak dále, ale přece! Prodej zrnkové kávy se nám zvyšil o 200%, to jsme vůbec nečekali! Brigádnice zůstaly doma, ale nyní už je budeme pomalu zapojovat zpět.

Byla korona fází, kdy jste měli čas popřemýšlet o dalších krocích ve smyslu, jak zahojit ušlý zisk?

Zisk – to slovo je pro nový podnik spíše v říši snů, jsme teprve za začátku ale samozřejmně čísla jsou během koronakrize víceméně v mínusu. V čem nás krize popostrčila dál je určitě zavedení rozvozových služeb, pořízení druhého mlýnku a ladění našich káv na espresso i filtr. Měli jsme čas více ochutnávat a řešit finální chuť. Za to patří díky Ondrovi Štoklovi z Ambiente, se kterým dlouhodobě spolupracujeme.

Napadla vás během korony i myšlenka, že byste už vůbec neotevřeli?

My jsme rodina s kořeny v Sýrii, tam nejsme zvyklí se jen tak vzdávat! Otevřeno bude i když na chleba nebude…

Přehodnotili jste nějakou svoji strategii i například co do dodavatelů, produktů či servisu vůči zákazníkům?

Během koronakrize jsme samozřejmně museli omezit většinu dodávek a to vedlo k zamyšlení nad efektivností. I z toho důvodu máme na každý segment pouze jednoho hlavního dodavatele a využíváme vlastní kontakty.

Na co a na koho se vaše kavárna zaměřuje?

Zaměřujeme se na výběrovou kávu, která na Andělu nemá takové zastoupení jako v ostatních částech Prahy a snažíme se ji připravovat s precizností. Jsme koncepčně espresso bar, kde není problém si dát rychle své espresso a zase naskočit do tramvaje nebo si u nás sednout s notebookem či vyřídit schůzku. Máme ideální prostor také pro soukromé akce – narozeniny nebo party.

Co je vaše klíčová odlišnost od ostatních kaváren, na čem si zakládáte?

Výběrová káva a za nás nejlepší poměr cena X výkon, vždy navíc dáváme na výběr z více druhů filtrovaných káv a espressa. Dle názoru zákazníků máme nejlepší croissanty a hlavně pohodovou atmosféru! Kavárnu dělají lidé a my máme perfektní tým – díky nim je CAFE TONE tím čím je.

Přinesla vám korona i nějaká pozitiva?

Korona korunu nepřinesla, ale v životě nejde jen o peníze. Hlavní je, že se Česká republika dostala z nejhoršího, protože zdraví je na prvním místě. Jako nejpozitivnější hodnotíme, že nás chodili lidé a stálí hosté podporovat a říkali nám ať vydržíme a my je poslechli (směje se Tomáš).

Co plánujete nyní na léto?

Pořád je co zlepšovat a my rozhodně nezahálíme. Máme připravené zbrusu nové letní menu, kde mimo populárního Affogata (vanilková zmrzlina s espressem) máme i nové prosecco drinky a koktejly. Sledujte Instagram a nebo se jednoduše stavte!

Více na: cafetone.cz

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Explozivně smyslné umění Juliana Charrièra

       ·   14.11.2024
Šplhá na sopky, zkoumá radioaktivitou zamořený terén atolu Bikini, leze na ledovce v Antarktidě a potápí se na mořské dno: představitel současného, sociálně a ekologicky angažovaného umění a dobrodruh Julian Charrière. Charrière

Festival Jihlava zahájil dokumentem o Zuzaně Čaputové 

       ·   28.10.2024
Desetidenní Festival dokumentárních filmů Jihlava zahájil premiérou filmu o bývalé slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, který opakovaně plní sály. Nemenší zájem vzbuzuje i snímek Filipa Remundy studující ruskou společnost či dokument o válečném zpravodaji na Ukrajině

Aktuálně na německém webu

Die explosiv-sinnliche Kunst von Julian Charrière

       ·   14.11.2024
Er klettert auf Vulkane, erforscht radioaktiv verseuchtes Gelände des Bikini Atolls, besteigt Eisberge in der Antarktis und untersucht den Meeresboden. Er ist Vertreter der zeitgenössischen, sozial- und umweltengagierten Kunst und Abenteurer in einem: Julian

Designer Miro Pistek: Gegenwart als Inspirationsquelle

       ·   24.10.2024
Seit Jahrzehnten entwirft und gestaltet Miro Pištěk Ideen für Unternehmen, Institutionen und Golfclubs. Es ist kein Zufall, dass sich sein gemütliches Atelier inmitten der Loreta-Häuser des Golfclubs Pyšely befindet. Dort hat ihn auch

Vandals von Marek Schovánek in Prag

       ·   22.09.2024
Marek Schovánek wurde in Prag geboren und verbrachte seine Kindheit mit seinen Eltern im kanadischen Exil, was seine Sensibilität für Fragen der Identität, des Exils und der kulturellen Schnittstellen grundlegend prägte. Heute lebt und arbeitet