#restartpodnikani Vinařství Maláník-Osička: Nemáme zaměstnance, pomáhá celá rodina

Říká se, že kde není vína, tam není lásky. Vezeme vás na místo, kde je nejenom hodně dobrého vína, ale hlavně hodně lásky, a to nejen k řemeslu. Řeč je o Vinařství Maláník-Osička, které najdete na jižní Moravě v Mikulčicích.

Vladimír Osička tu se svým švagrem Janem Maláníkem a dalšími členy rodiny vede vinařství, které bylo založeno v 60. letech minulého století. Při výrobě vín se řídí mottem: „Každé víno se podobá svému tvůrci. Je zrcadlem jeho umu, šikovnosti, píle a vytrvalosti. V každém víně jsou vinařovy vrásky i úsměvy, radosti i smutky, úspěchy i prohry. Chvalme víno a prokažme mu službu úcty, aby se za nás nemuselo stydět.” Toto rodinné vinařství si zamiluje každý, kdo sem zavítá na sklenku dobrého vína, nebo rovnou celou lahvinku. A Vladimír Osička vám prozradí proč.

Jste malou rodinnou firmou. Vidíte v tom nějakou výhodu oproti větším vinařstvím?

Jsme malou rodinnou firmou a vyrábíme víno jen z vlastních vinic. V tomto shledáváme obrovskou výhodu. Hrozny tedy nenakupujeme a vinice si hospodářsky obstaráváme sami. To nám umožňuje znát každé naše víno od jeho rašení ve vinici až po nalití do skleničky.

Dá se říct, že je v tom více srdce?

Dá se říci, že ano. Tím, že nemáme žádné zaměstnance a všechny práce si zastoupíme sami s pomocí rodinných příslušníků, snažíme se, aby výsledný produkt prezentoval naše snažení, zkušenosti, a hlavně tvrdou práci, která za tím vším je. Všechny nás spojuje láska k vínu a bez ní nejde toto řemeslo provozovat. Brigádníky najímáme pouze na sezónní zelené práce a v období vinobraní.

Na čem si při výrobě vína nejvíce zakládáte?

Nejdůležitější ve výrobě vína jsou zdravé a vyzrálé hrozny, to je první a velmi důležitá věc. Dále je důležité přirozené zrání vína v sudu a v nerezových tancích. Všechno má svůj čas, nejdůležitější věc je i u tohoto řemesla nikam nespěchat.

Kolik vína vyprodukujete za rok?

Ročně naše vinařství vyprodukuje cca 40 000 lahví vína. Vyrábíme vína bílá, růžová i červená. V nabídce máme také vína tichá a šumivá. Zákazník si může vybrat z vín suchých, sladkých, polosladkých. Od minulého roku máme v nabídce zařazen také 100% hroznový mošt.

Co je pro vinaře při výrobě vína nejtěžší? A co je naopak největším potěšením a radostí?

Při výrobě vína je asi nejtěžší doba zrodu hroznů ve vinici, kdy se musí vinohradník v době vegetace soustředit na každý den. Nikdy nevíme, co si příroda přichystá za překvapení. Nejdříve hrozí jarní mrazíky, později plísně, krupobití, a nakonec může úrodu poškodit špaček obecný. Vše je o pokoře k přírodě a pokud vyšší moc zasáhne a úroda je zničena, tak hrozny bohužel ničím nenahradíte.

Jak jste prožívali krizové období způsobené koronavirem?

Nejdříve jsme se utěšovali, že tato doba dlouho trvat nebude, postupem času jsme se přizpůsobili a zaměřili se na resty, které se odsouvaly až na ně bude čas. Nakonec na ně taky přišla řada a bylo potřeba je konečně vyřešit.

Vidíte na celé situaci i nějaká pozitiva?

Vedle toho, že jsme dořešili resty, na které za normální situace nebyl čas, se nám hodně rozjel prodej a nákup vín přes e-shop.

Na co se mohou návštěvníci vašeho vinařství těšit? Co všechno jim nabízíte?

Návštěvníci se u nás mohou těšit samozřejmě na vynikající vína. Máme široký sortiment v čele s víny ročníku 2019 v bílém provedení. Červená vína ročníku 2019 ještě zrají na sudu, ty budete moci ochutnat nejdříve až za rok. Dále nabízíme řízené degustace, prohlídky vinařského provozu. Součástí vinařství je také menší penzion, kde je možnost se ubytovat. Asi z důvodu strachu lidí vycestovat do zahraničí máme letos penzion již z 90 % obsazen.

Kam směřuje budoucnost vašeho vinařství?

V poslední době se snažíme najít partnera, který nám pomůže s prodejem našich vín na Slovensku a v Polsku. Něco už se rýsuje, ale o těchto věcech až příště, kdy bude vše dotaženo do konce.

Na co jste nejvíce pyšný?

Nejvíce jsem pyšný na naše červená vína, které získávají ocenění i na zahraničních soutěžích a tím možná boříme mýtus, že se na Moravě dá vyrobit jen výborné víno bílé.

Jste členem Helas New Encounters Clubu, jenž je součástí Podnikatelské platformy Helas. Myšlenkou platformy je „Budujeme hrdé Česko“, je Vám toto téma blízké?

Členy této platformy jsme už pátým rokem a je nám ctí, že můžeme být její součástí. Vždy se těším na společné setkání s úspěšnými podnikateli v této zemi.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.