#restartpodnikani Vinařství Maláník-Osička: Nemáme zaměstnance, pomáhá celá rodina

Říká se, že kde není vína, tam není lásky. Vezeme vás na místo, kde je nejenom hodně dobrého vína, ale hlavně hodně lásky, a to nejen k řemeslu. Řeč je o Vinařství Maláník-Osička, které najdete na jižní Moravě v Mikulčicích.

Vladimír Osička tu se svým švagrem Janem Maláníkem a dalšími členy rodiny vede vinařství, které bylo založeno v 60. letech minulého století. Při výrobě vín se řídí mottem: „Každé víno se podobá svému tvůrci. Je zrcadlem jeho umu, šikovnosti, píle a vytrvalosti. V každém víně jsou vinařovy vrásky i úsměvy, radosti i smutky, úspěchy i prohry. Chvalme víno a prokažme mu službu úcty, aby se za nás nemuselo stydět.” Toto rodinné vinařství si zamiluje každý, kdo sem zavítá na sklenku dobrého vína, nebo rovnou celou lahvinku. A Vladimír Osička vám prozradí proč.

Jste malou rodinnou firmou. Vidíte v tom nějakou výhodu oproti větším vinařstvím?

Jsme malou rodinnou firmou a vyrábíme víno jen z vlastních vinic. V tomto shledáváme obrovskou výhodu. Hrozny tedy nenakupujeme a vinice si hospodářsky obstaráváme sami. To nám umožňuje znát každé naše víno od jeho rašení ve vinici až po nalití do skleničky.

Dá se říct, že je v tom více srdce?

Dá se říci, že ano. Tím, že nemáme žádné zaměstnance a všechny práce si zastoupíme sami s pomocí rodinných příslušníků, snažíme se, aby výsledný produkt prezentoval naše snažení, zkušenosti, a hlavně tvrdou práci, která za tím vším je. Všechny nás spojuje láska k vínu a bez ní nejde toto řemeslo provozovat. Brigádníky najímáme pouze na sezónní zelené práce a v období vinobraní.

Na čem si při výrobě vína nejvíce zakládáte?

Nejdůležitější ve výrobě vína jsou zdravé a vyzrálé hrozny, to je první a velmi důležitá věc. Dále je důležité přirozené zrání vína v sudu a v nerezových tancích. Všechno má svůj čas, nejdůležitější věc je i u tohoto řemesla nikam nespěchat.

Kolik vína vyprodukujete za rok?

Ročně naše vinařství vyprodukuje cca 40 000 lahví vína. Vyrábíme vína bílá, růžová i červená. V nabídce máme také vína tichá a šumivá. Zákazník si může vybrat z vín suchých, sladkých, polosladkých. Od minulého roku máme v nabídce zařazen také 100% hroznový mošt.

Co je pro vinaře při výrobě vína nejtěžší? A co je naopak největším potěšením a radostí?

Při výrobě vína je asi nejtěžší doba zrodu hroznů ve vinici, kdy se musí vinohradník v době vegetace soustředit na každý den. Nikdy nevíme, co si příroda přichystá za překvapení. Nejdříve hrozí jarní mrazíky, později plísně, krupobití, a nakonec může úrodu poškodit špaček obecný. Vše je o pokoře k přírodě a pokud vyšší moc zasáhne a úroda je zničena, tak hrozny bohužel ničím nenahradíte.

Jak jste prožívali krizové období způsobené koronavirem?

Nejdříve jsme se utěšovali, že tato doba dlouho trvat nebude, postupem času jsme se přizpůsobili a zaměřili se na resty, které se odsouvaly až na ně bude čas. Nakonec na ně taky přišla řada a bylo potřeba je konečně vyřešit.

Vidíte na celé situaci i nějaká pozitiva?

Vedle toho, že jsme dořešili resty, na které za normální situace nebyl čas, se nám hodně rozjel prodej a nákup vín přes e-shop.

Na co se mohou návštěvníci vašeho vinařství těšit? Co všechno jim nabízíte?

Návštěvníci se u nás mohou těšit samozřejmě na vynikající vína. Máme široký sortiment v čele s víny ročníku 2019 v bílém provedení. Červená vína ročníku 2019 ještě zrají na sudu, ty budete moci ochutnat nejdříve až za rok. Dále nabízíme řízené degustace, prohlídky vinařského provozu. Součástí vinařství je také menší penzion, kde je možnost se ubytovat. Asi z důvodu strachu lidí vycestovat do zahraničí máme letos penzion již z 90 % obsazen.

Kam směřuje budoucnost vašeho vinařství?

V poslední době se snažíme najít partnera, který nám pomůže s prodejem našich vín na Slovensku a v Polsku. Něco už se rýsuje, ale o těchto věcech až příště, kdy bude vše dotaženo do konce.

Na co jste nejvíce pyšný?

Nejvíce jsem pyšný na naše červená vína, které získávají ocenění i na zahraničních soutěžích a tím možná boříme mýtus, že se na Moravě dá vyrobit jen výborné víno bílé.

Jste členem Helas New Encounters Clubu, jenž je součástí Podnikatelské platformy Helas. Myšlenkou platformy je „Budujeme hrdé Česko“, je Vám toto téma blízké?

Členy této platformy jsme už pátým rokem a je nám ctí, že můžeme být její součástí. Vždy se těším na společné setkání s úspěšnými podnikateli v této zemi.

Více najdete zde.

Veronika Hong

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Boeckl a Kokoscha: skutečná rivalita?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, stojící naproti ikonické vídeňské secesní stanici metra Karlsplatz Otto Wagnera a Josepha Marii Olbricha, přichází aktuálně s výstavou „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Rivalita”. Nabízí přibližně stovku děl na papíře ze sbírek Albertiny.

Zrnko, které spojuje svět

       ·   20.02.2024
To je káva Dallmayr, synonym pro kvalitu a nadstandardní servis. Milovníky kávy spojuje tento lahodný nápoj po celém světě více než 300 let.

Znásilněná Rusalka

       ·   16.02.2024
"Danuš, víš že já agresivní nejsem. Ale kdyby přede mnou teď stál režisér, nevím, co bych s ním udělala," vyhlásila Johanna deset minut po začátku premíéry Rusalky ve Státní opeře Unter den Linden v Berlíně.

Aktuálně na německém webu

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert

Vergewaltigte Rusalka

       ·   16.02.2024
"Danuš, du weißt, dass ich nicht aggressiv bin. Aber wenn der Regisseur jetzt vor mir stünde, wüsste ich nicht, was ich mit ihm machen würde", erklärte Johanna zehn Minuten nach Beginn der Premiere von Rusalka