The Eatery si excelentně hraje

Na pražské kulinární scéně se objevilo jméno, které přes food lovers rozhodně neprojde bez povšimnutí. Podnik, ve kterém navíc můžete zažít smyslovou hru zbavenou předsudků a odcházet s jinými názory.

Restaurace The Eatery kreativně označovaná také jako The(E)ater(y), tedy divadlo plné chutí a vůní, kde nejste pozorovatelem, ale aktivním členem podílejícím se na spontánním kulinárním představení, má v sobě něco neobvykle přitažlivého. Kuchyň je otevřeným jevištěm a host neřízenou střelou, která se nechává unášet tím, jak diktují jednotlivé chody postavené na autentických chutích, vůních, barvách a kreativním ztvárnění. Zkrátka můžete si být jisti tím, že tam zaručeně rozvibrují vaše smysly.

Za vyspělým a svébytným projektem stojí mladý chef Pavel Býček. Ten má za sebou zkušenosti z Anglie, kde dostal tvrdou školu přímo od michelinských es. Přítomnosti hvězd se nevyhnul ani po návratu do Česka – působil v nejúspěšnějším období restaurace Alcron. A takové zkušenosti jsou tedy rozhodně znát!

V The Eatery si určitě vyzkoušejte degustační večeři takzvaně naslepo. Principem je, že hosté dopředu nevědí, co budou jíst – tedy z čeho se skládá menu. Samozřejmě se vás dopředu zeptají na případné intolerance či alergie. Je to celé kvůli tomu, aby lidé odbouraly přežitky typu: „Že něco nemám rád.“ Zkrátka aby si užili celou večeři bez předsudků a očekávání a plně se soustředili jen na chuťový – respektive smyslový – zážitek z jídla napárovaného s víny. „Uvidíte, že na řadu surovin po degustaci změníte názor,“ usmívá se mladý chef. Složení menu se samozřejmě mění dle sezóny a přivezených surovin, které si podnik pečlivě vybírá a samozřejmě míří do lokálních vod, polí, farem a zahrádek.

Příklad degustace naslepo:

Amuse-bouche
Huspenina z vepřového jazyku, líček a šunky s křenem a sladkokyselou zálivkou
& Georges Gardet, Champagne Tradition Brut
••••••
,,Celer“
Celer pečený v hlíně, nakládaný celer a omáčka z kvásku
& Milan Sůkal, Sauvignon 2018
••••••
,,Pepřenky“
Pepřenky z kapra, marinovaná a kvašená zelenina
& Maria Faber-Kochl, Zweigelt rosé 2018

,,Bažant“
Prso a kroketa z bažanta, dýně, kapustičky
& Clot de l´Origine, Le P´tit Barriot 2018
••••••
,,Játra“
Grilovaná telecí játra na ohni, hrachovka, jablko
& Côtes de Blaye, Château Les Petits 2015

,,Čokoláda“
Čokoláda, káva a rakytník
& Clot de l´Origine, Mute sur Grains 2016
••••••
Káva
& Navrátilova slivovica

Byl to skvělý kulinární zážitek, zábavná hra a chuťový koncert. Vše mistrně doplněné sofistikovanými víny. Rozhodně jde o podnik, o kterém ještě bude hodně slyšet. A právem!

Více na: theeatery.cz

Pozn.: Článek je osobním názorem redaktorky a není předmětem žádné placené reklamy. Podnik navštívila na své vlastní náklady.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.
Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu


Aktuálně na německém webu