The Eatery si excelentně hraje

Na pražské kulinární scéně se objevilo jméno, které přes food lovers rozhodně neprojde bez povšimnutí. Podnik, ve kterém navíc můžete zažít smyslovou hru zbavenou předsudků a odcházet s jinými názory.

Restaurace The Eatery kreativně označovaná také jako The(E)ater(y), tedy divadlo plné chutí a vůní, kde nejste pozorovatelem, ale aktivním členem podílejícím se na spontánním kulinárním představení, má v sobě něco neobvykle přitažlivého. Kuchyň je otevřeným jevištěm a host neřízenou střelou, která se nechává unášet tím, jak diktují jednotlivé chody postavené na autentických chutích, vůních, barvách a kreativním ztvárnění. Zkrátka můžete si být jisti tím, že tam zaručeně rozvibrují vaše smysly.

Za vyspělým a svébytným projektem stojí mladý chef Pavel Býček. Ten má za sebou zkušenosti z Anglie, kde dostal tvrdou školu přímo od michelinských es. Přítomnosti hvězd se nevyhnul ani po návratu do Česka – působil v nejúspěšnějším období restaurace Alcron. A takové zkušenosti jsou tedy rozhodně znát!

V The Eatery si určitě vyzkoušejte degustační večeři takzvaně naslepo. Principem je, že hosté dopředu nevědí, co budou jíst – tedy z čeho se skládá menu. Samozřejmě se vás dopředu zeptají na případné intolerance či alergie. Je to celé kvůli tomu, aby lidé odbouraly přežitky typu: „Že něco nemám rád.“ Zkrátka aby si užili celou večeři bez předsudků a očekávání a plně se soustředili jen na chuťový – respektive smyslový – zážitek z jídla napárovaného s víny. „Uvidíte, že na řadu surovin po degustaci změníte názor,“ usmívá se mladý chef. Složení menu se samozřejmě mění dle sezóny a přivezených surovin, které si podnik pečlivě vybírá a samozřejmě míří do lokálních vod, polí, farem a zahrádek.

Příklad degustace naslepo:

Amuse-bouche
Huspenina z vepřového jazyku, líček a šunky s křenem a sladkokyselou zálivkou
& Georges Gardet, Champagne Tradition Brut
••••••
,,Celer“
Celer pečený v hlíně, nakládaný celer a omáčka z kvásku
& Milan Sůkal, Sauvignon 2018
••••••
,,Pepřenky“
Pepřenky z kapra, marinovaná a kvašená zelenina
& Maria Faber-Kochl, Zweigelt rosé 2018

,,Bažant“
Prso a kroketa z bažanta, dýně, kapustičky
& Clot de l´Origine, Le P´tit Barriot 2018
••••••
,,Játra“
Grilovaná telecí játra na ohni, hrachovka, jablko
& Côtes de Blaye, Château Les Petits 2015

,,Čokoláda“
Čokoláda, káva a rakytník
& Clot de l´Origine, Mute sur Grains 2016
••••••
Káva
& Navrátilova slivovica

Byl to skvělý kulinární zážitek, zábavná hra a chuťový koncert. Vše mistrně doplněné sofistikovanými víny. Rozhodně jde o podnik, o kterém ještě bude hodně slyšet. A právem!

Více na: theeatery.cz

Pozn.: Článek je osobním názorem redaktorky a není předmětem žádné placené reklamy. Podnik navštívila na své vlastní náklady.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Jsme na sexuální křižovatce?

       ·   05.07.2024
Co je největší hrozba dneška? Globální emise! Sociální média a epidemie osamělosti! Politika zalidněná psychopaty! Umělá inteligence! Ale kde že… Je to sexuální revoluce, která vstoupila do fáze, kdy vůbec nevíme, co z ní vyleze.

Andy Warhol v Berlíně pro nepuritány

       ·   23.06.2024
Na nově otevřené výstavě Andyho Warhola v Neue Nationalgalerie najdete vše, jen ne to, co čekáte: v hlavní roli muži, a části jejich těla, často v erotických polohách. Tak explicitní výstava v historii Galerie zde snad ještě nebyla.

Aktuálně na německém webu

Sind wir an der sexuellen Kreuzung?

       ·   05.07.2024
Was ist die größte Bedrohung der Gegenwart? Die globalen Emissionen! Soziale Medien und die Einsamkeitsepidemie! Eine von Psychopathen bevölkerte Politik! Künstliche Intelligenz! Ach wo... Es ist die sexuelle Revolution, die in eine Phase eingetreten ist,