Umění dělat dorty jinak

V Defidu Cakes dělají dorty jinak, netradičně, a nebojí se experimentovat. Dorty už nejsou pouze o chuti, ale i o estetice, a to ví moc dobře Daria Kulachek z Defidu cakes.

Když zrovna nemáme svůj den nebo neoplýváme zrovna dobrou náladou, zachrání nás mnohdy něco sladkého. Dorty od Defidu Cakes vám nejen zvednou náladu, ale potěší vaše chuťové pohárky a nespustíte z nich oči. Ano, i dorty můžete dělat moderně, experimentovat, hrát si a nezapomínat ani na skvělou chuť. Je to věda, zářivé barvy Defidu dortů vznikají bez použití umělých barviv, ale používají se barvy, které vznikají z potravin využitých v jednotlivých vrstvách dortů. Dorty už nejsou jen o chuti, ale i o estetice, která podpoří chuť a zpříjemní tak i všední moment vašeho dne.

Za vším stojí sympatická Oksana Kulachek, která začala péct dorty, protože na trhu nenašla žádný, který by ji vyhovoval. Experimentovala s tradičními recepty, které obohacovala svými vlastními kreativními nápady a postupně začala své unikátní dorty sdílet s okolím. Nejenom o dortech jsem si povídala s Dariou Kulachek.

Dario, kdy Vás poprvé napadla myšlenka si otevřít své vlastní dortové studio?

Nebyl to žádný plán, spíš to byl nevyhnutelný výsledek tvrdé práce. Máma měla vždycky ráda ty nejzajímavější kombinace chutí a lahodné zákusky, ale pracovala v bance a neměla čas se tomu věnovat. A potom si během druhé mateřské začala drobně péct dorty na zakázku a už se do banky nikdy nevrátila. Po 40 našla svoji srdcovku – cukrařinu. Pořád ale nebyla spokojená s dekoracemi, chtěla je dělat víc elegantní, a tak jsem jí já začala pomáhat s designovou stránkou. Spolupráce nás obě bavila, a navíc nás hodně sblížila i osobně.

Vaše dorty propojují estetiku a chuť do unikátního zážitku, jak proces vymýšlení ideálního dortu pro klienta probíhá?

Naší silnou stránkou jsou vícevrstvé dorty: křupavá základna, jemná krémová vrstva, pěna, křupavá vnější vrstva a měkká a vlhká uvnitř ze sušenek. Díky formuláři, který posíláme klientům k vyplnění, chápeme, co zákazníkovi chutná nejvíc, jaké ingredience miluje. Víc piškotu nebo krému, kyselé či sladké, kontrastní kombinace nebo spíš klasické chutě.

A až potom začínáme s dortovým uměním! Pro milovníky méně sladkých kombinací přidáváme čokoládu bez cukru; kombinujeme kyselé a sladké ingredience pro výraznější chuť; vyhýbáme se tvrdším sušenkám v dortech, snažíme se vrstvy ředit, aby byla chuť rozmanitější a bohatší.

Kde berete inspiraci na nové kombinace chutí?

My sami opravdu milujeme jíst a jíst chutně! Ale gró asi je, že milujeme experimentování. Nikdy nás nezastaví myšlenka, že to před námi nikdo nespojil/neupekl. Prostě to jdeme zkusit. Třeba místo cukru někdy naopak přidáváme sůl. Naše nové kombinace pistácie-mučenky a ořechu-kardamomu jsou neuvěřitelně dobré!!

Co je při pečení dortů to nejtěžší?

Nejtěžší je se orientovat na vkus zákazníků při pečení dortu, a ne na vlastní vkusové preference. Člověk si vždycky myslí, že to ví on sám nejlépe, ale chuť dortu je dost o osobních preferencích. Hlavni výzvou je klienta překvapit, ale v mezích jeho odvahy.

Jaký je Váš nejoblíbenější dort?

Pro tuhle otázku mám jasnou odpověď, ale ta má určitou dobu platnosti (než vymyslíme něco ještě lepšího). Momentálně mám dva oblíbené dorty – náš bestseller „zázvor / máta / pekan“ je voňavý dort s křupavou vrstvou a příjemnou dochutí a druhy je fíkový koláč s limetkou a mléčnou čokoládou – můj oblíbený podzimní dezert.

Kdo jsou Vaši nejčastější klienti?

Naši nejaktivnější klienti jsou buď mladí kreativci, kteří milují zkoušet všechno nové a zajímavé, anebo pak gurmáni, kteří si vyhledávají ty nejlepší gastro podniky po městě. Oni pak náš brand síří ve svém sociálním okolí. Také třeba rodiče s dětmi, pro které je důležité učit děti jíst nepřeslazené dezerty. Rodiče oceňují, že nepoužíváme chemická barviva, ale ta přírodní – ovoce / bobule / zeleninu a byliny, které kromě omračující bohaté barvy dodávají příjemnou vůni.

Pečete pouze na zakázku, nebo se k Vám na Žižkov mohu stavit na kávu a dort?

Děláme oboje. V tom nejlepším případě k nám přijdete vyzvednout dort a mezitím si dáte jednu z našich dobrot. Zákazníci milují naše pistáciové croissanty, dokonce jsme si objednali další vybavení, abychom je byli schopni péct stále častěji (zatím jen ve středu a sobotu). Naše cookies na bázi čokolády s různými ořechy jsou už u klientů naším značkovým produktem.

Minulé měsíce byly hodně náročné, a to především pro oblast gastra, jak koronavirová krize konkrétně zasáhla Vaše dortové studio?

Doba koronaviru se pro nás stala skutečnou výzvou. Byli jsme na pokraji uzavření nájemní smlouvy a najednou – koronavirus! I přesto jsme se rozhodli nezastavit a jít podle plánu. S celou rodinou jsme se vrhli na rekonstrukci prostoru, a tak nám nezbyl čas (ani síly) procházet virtuální galerie či seriály. K našemu překvapení se počet zákazníků nesnížil, dokonce tomu bylo opačně! Klienti si rádi v tak těžké době pozvedli náladu něčím tak obyčejným jako je dobrý dezert a rádi si objednávali jak klasické věci, tak i naše novinky. Zavedli jsme také samozřejmě bezkontaktní doručení.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.