Zahrada vůní v Nostress

Ta láska začala už před lety prvním obědem, který se protáhl až do večeře. Strategická poloha v centru Prahy, příjemný interiér a umění šéfkuchaře ze mne udělaly stálého hosta.Ta láska začala už před lety prvním obědem, který se protáhl až do večeře. Strategická poloha v centru Prahy, příjemný interiér a umění šéfkuchaře ze mne udělaly stálého hosta.

Alžírský kuchař Kheireddine Benmissi v Praze žije dvacet tři let a nejen, že mluví perfektně česky, ale dokáže dobře odhadnout, která jídla budou Češi milovat. Pečlivě si do své kuchyně vybírá suroviny, pokud to jde bývají lokální, ale často si je nechává dovážet z různých koutů světa.

restaurace-nostress-praha-kuchar

Jeho práci sleduji už několik sezón, ale seznámili jsme se teprve letos v létě a dlouho si povídali nejen o vývoji konceptu Nostress, novinkách a nejoblíbenějších jídlech, ale i o našich zážitcích ze studia gastronomie. Jeho základy stojí na klasické francouzské kuchyni a vzpomínky na alžírskou zahradu plnou bylinek najdete prakticky v každém jídle.

restaurace-nostress-praha

restaurace-nostress-praha-jidlo

restaurace-nostress-praha-jidlo-2

Před lety začínal vařit v La Perle v Tančícím domě pod vedením šéfkuchaře ověnčeného dvěmi michelinskými hvězdami a pochytil zde hodně z francouzské cukrařiny. Následovala zkušenost v holešovické Rhapsody a hotelu Villa Voyta. Ve chvíli, kdy se ovšem usadil v Nostress začala úplně nová etapa, která trvá dodnes. Kromě toho, že je zde šéfkuchařem, rozhodl se vybudovat i pekárnu s cukrárnou. Každý z produktů osobně vyvíjel, dlouho hledal tu správnou mouku na pečení chleba a celé týdny experimentoval až se mu podařilo dosáhnout dokonalosti v každém soustu.

no-stress-restaurace-praha-menu

Do Nostress si ráda zajdu na rychlý oběd, opulentní večeři, nebo jen tak na kávu.  Je častým místem mých pracovních schůzek a vzniklo tu nespočet rozhovorů. Je osvěžujícím setkáním plným středomořských chutí a vůní, křupavého chleba a dezertů, kterým neumím odolat. Nejvíce mne však baví Benmissiho krédo, že není třeba přebíhat z jednoho podniku do druhého, ale jeho cesta je přetvářet prostředí k obrazu svému. Menu není zbytečně komplikované ani složením, ani aranžemi, přesto šéfkuchař pracuje s chutěmi velmi rafinovaně a přiměje vás se zasnít. Sympatický Benmissi říká, že nedělá žádný fine dining, protože už si ho dříve na svých působištích užil dost. Nostress vévodí kuchyně z čerstvých kvalitních surovin. Spojení Itálie, Francie a Asie sice může působit jako nevyhraněný styl, ale všechna jídla nesou tentýž rukopis a vše je vyladěno do kompaktního celku. Osobně mi stejně jako mnoha stálým hostům vyhovuje, že si mohu vybrat podle nálady na jednom místě z jídel, která mám v jednotlivých kuchyních ráda. Doménou Benmissiho jsou ryby a mořské plody připravené jednoduše, přesně s výraznou chutí všudypřítomných bylinek. Rozhodně ochutnejte Pražmu královskou servírovanou s Ratatoulle a omáčkou „Beurre Blanc“. Kombinace másla, bílého vína, šalotky a ančoviček dodává pražmě skutečné charisma. Podobným zážitkem je i Makrela, která má sice o mnoho víc tuku, ale drží se v žebříčku tech nejzdravějších ryb vysoko. Podávaná jednoduše s restovanou zeleninou a olivovým olejem s čerstvým koprem, petrželí, estragonem a kerblíkem, troškou smetany a máslem je prostě geniální. Rozhodně ale nešlápnete vedle ani s jehněčím, nebo pokud zde ochutnáte kultovní mrkvovou polévku.

A nakonec… dezert vás tady zklamat opravdu nemůže, jen doporučuji vybírat velikost podle náročnosti menu.

Text Kateřina Černá

 

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Vandals Marka Schovánka v Praze

       ·   22.09.2024
Pochází z Prahy. Dětství strávil v kanadském exilu, což zásadně formovalo jeho citlivost vzhledem k identitě a kulturnímu rozhraní. Dnes Mark Schovánek žije a tvoří střídavě v Berlíně a v Praze. 

Netušené zážitky na festivalu FALL v DOXu

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, bratři Quayové Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst či Josef Bolf jsou jen některé z osobností, které budou v příštích dnech moci potkat návštěvníci pražského Centra pro současné umění DOX.

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Aktuálně na německém webu

Vandals von Marek Schovánek in Prag

       ·   22.09.2024
Marek Schovánek wurde in Prag geboren und verbrachte seine Kindheit mit seinen Eltern im kanadischen Exil, was seine Sensibilität für Fragen der Identität, des Exils und der kulturellen Schnittstellen grundlegend prägte. Heute lebt und arbeitet

Unerahnte Erlebnisse auf dem Fall-Festival in DOX

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, Gebrüder Quay, Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst oder Josef Bolf sind nur einige von vielen Persönlichkeiten, denen man in der kommenden Tagen im Zentrum für die Gegenwartskunst DOX in Prag

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.