Zahrada vůní v Nostress

Ta láska začala už před lety prvním obědem, který se protáhl až do večeře. Strategická poloha v centru Prahy, příjemný interiér a umění šéfkuchaře ze mne udělaly stálého hosta.Ta láska začala už před lety prvním obědem, který se protáhl až do večeře. Strategická poloha v centru Prahy, příjemný interiér a umění šéfkuchaře ze mne udělaly stálého hosta.

Alžírský kuchař Kheireddine Benmissi v Praze žije dvacet tři let a nejen, že mluví perfektně česky, ale dokáže dobře odhadnout, která jídla budou Češi milovat. Pečlivě si do své kuchyně vybírá suroviny, pokud to jde bývají lokální, ale často si je nechává dovážet z různých koutů světa.

restaurace-nostress-praha-kuchar

Jeho práci sleduji už několik sezón, ale seznámili jsme se teprve letos v létě a dlouho si povídali nejen o vývoji konceptu Nostress, novinkách a nejoblíbenějších jídlech, ale i o našich zážitcích ze studia gastronomie. Jeho základy stojí na klasické francouzské kuchyni a vzpomínky na alžírskou zahradu plnou bylinek najdete prakticky v každém jídle.

restaurace-nostress-praha

restaurace-nostress-praha-jidlo

restaurace-nostress-praha-jidlo-2

Před lety začínal vařit v La Perle v Tančícím domě pod vedením šéfkuchaře ověnčeného dvěmi michelinskými hvězdami a pochytil zde hodně z francouzské cukrařiny. Následovala zkušenost v holešovické Rhapsody a hotelu Villa Voyta. Ve chvíli, kdy se ovšem usadil v Nostress začala úplně nová etapa, která trvá dodnes. Kromě toho, že je zde šéfkuchařem, rozhodl se vybudovat i pekárnu s cukrárnou. Každý z produktů osobně vyvíjel, dlouho hledal tu správnou mouku na pečení chleba a celé týdny experimentoval až se mu podařilo dosáhnout dokonalosti v každém soustu.

no-stress-restaurace-praha-menu

Do Nostress si ráda zajdu na rychlý oběd, opulentní večeři, nebo jen tak na kávu.  Je častým místem mých pracovních schůzek a vzniklo tu nespočet rozhovorů. Je osvěžujícím setkáním plným středomořských chutí a vůní, křupavého chleba a dezertů, kterým neumím odolat. Nejvíce mne však baví Benmissiho krédo, že není třeba přebíhat z jednoho podniku do druhého, ale jeho cesta je přetvářet prostředí k obrazu svému. Menu není zbytečně komplikované ani složením, ani aranžemi, přesto šéfkuchař pracuje s chutěmi velmi rafinovaně a přiměje vás se zasnít. Sympatický Benmissi říká, že nedělá žádný fine dining, protože už si ho dříve na svých působištích užil dost. Nostress vévodí kuchyně z čerstvých kvalitních surovin. Spojení Itálie, Francie a Asie sice může působit jako nevyhraněný styl, ale všechna jídla nesou tentýž rukopis a vše je vyladěno do kompaktního celku. Osobně mi stejně jako mnoha stálým hostům vyhovuje, že si mohu vybrat podle nálady na jednom místě z jídel, která mám v jednotlivých kuchyních ráda. Doménou Benmissiho jsou ryby a mořské plody připravené jednoduše, přesně s výraznou chutí všudypřítomných bylinek. Rozhodně ochutnejte Pražmu královskou servírovanou s Ratatoulle a omáčkou „Beurre Blanc“. Kombinace másla, bílého vína, šalotky a ančoviček dodává pražmě skutečné charisma. Podobným zážitkem je i Makrela, která má sice o mnoho víc tuku, ale drží se v žebříčku tech nejzdravějších ryb vysoko. Podávaná jednoduše s restovanou zeleninou a olivovým olejem s čerstvým koprem, petrželí, estragonem a kerblíkem, troškou smetany a máslem je prostě geniální. Rozhodně ale nešlápnete vedle ani s jehněčím, nebo pokud zde ochutnáte kultovní mrkvovou polévku.

A nakonec… dezert vás tady zklamat opravdu nemůže, jen doporučuji vybírat velikost podle náročnosti menu.

Text Kateřina Černá

 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.
Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.

Nejčtenější v kategorii Society