Zahrada vůní v Nostress

Ta láska začala už před lety prvním obědem, který se protáhl až do večeře. Strategická poloha v centru Prahy, příjemný interiér a umění šéfkuchaře ze mne udělaly stálého hosta.Ta láska začala už před lety prvním obědem, který se protáhl až do večeře. Strategická poloha v centru Prahy, příjemný interiér a umění šéfkuchaře ze mne udělaly stálého hosta.

Alžírský kuchař Kheireddine Benmissi v Praze žije dvacet tři let a nejen, že mluví perfektně česky, ale dokáže dobře odhadnout, která jídla budou Češi milovat. Pečlivě si do své kuchyně vybírá suroviny, pokud to jde bývají lokální, ale často si je nechává dovážet z různých koutů světa.

restaurace-nostress-praha-kuchar

Jeho práci sleduji už několik sezón, ale seznámili jsme se teprve letos v létě a dlouho si povídali nejen o vývoji konceptu Nostress, novinkách a nejoblíbenějších jídlech, ale i o našich zážitcích ze studia gastronomie. Jeho základy stojí na klasické francouzské kuchyni a vzpomínky na alžírskou zahradu plnou bylinek najdete prakticky v každém jídle.

restaurace-nostress-praha

restaurace-nostress-praha-jidlo

restaurace-nostress-praha-jidlo-2

Před lety začínal vařit v La Perle v Tančícím domě pod vedením šéfkuchaře ověnčeného dvěmi michelinskými hvězdami a pochytil zde hodně z francouzské cukrařiny. Následovala zkušenost v holešovické Rhapsody a hotelu Villa Voyta. Ve chvíli, kdy se ovšem usadil v Nostress začala úplně nová etapa, která trvá dodnes. Kromě toho, že je zde šéfkuchařem, rozhodl se vybudovat i pekárnu s cukrárnou. Každý z produktů osobně vyvíjel, dlouho hledal tu správnou mouku na pečení chleba a celé týdny experimentoval až se mu podařilo dosáhnout dokonalosti v každém soustu.

no-stress-restaurace-praha-menu

Do Nostress si ráda zajdu na rychlý oběd, opulentní večeři, nebo jen tak na kávu.  Je častým místem mých pracovních schůzek a vzniklo tu nespočet rozhovorů. Je osvěžujícím setkáním plným středomořských chutí a vůní, křupavého chleba a dezertů, kterým neumím odolat. Nejvíce mne však baví Benmissiho krédo, že není třeba přebíhat z jednoho podniku do druhého, ale jeho cesta je přetvářet prostředí k obrazu svému. Menu není zbytečně komplikované ani složením, ani aranžemi, přesto šéfkuchař pracuje s chutěmi velmi rafinovaně a přiměje vás se zasnít. Sympatický Benmissi říká, že nedělá žádný fine dining, protože už si ho dříve na svých působištích užil dost. Nostress vévodí kuchyně z čerstvých kvalitních surovin. Spojení Itálie, Francie a Asie sice může působit jako nevyhraněný styl, ale všechna jídla nesou tentýž rukopis a vše je vyladěno do kompaktního celku. Osobně mi stejně jako mnoha stálým hostům vyhovuje, že si mohu vybrat podle nálady na jednom místě z jídel, která mám v jednotlivých kuchyních ráda. Doménou Benmissiho jsou ryby a mořské plody připravené jednoduše, přesně s výraznou chutí všudypřítomných bylinek. Rozhodně ochutnejte Pražmu královskou servírovanou s Ratatoulle a omáčkou „Beurre Blanc“. Kombinace másla, bílého vína, šalotky a ančoviček dodává pražmě skutečné charisma. Podobným zážitkem je i Makrela, která má sice o mnoho víc tuku, ale drží se v žebříčku tech nejzdravějších ryb vysoko. Podávaná jednoduše s restovanou zeleninou a olivovým olejem s čerstvým koprem, petrželí, estragonem a kerblíkem, troškou smetany a máslem je prostě geniální. Rozhodně ale nešlápnete vedle ani s jehněčím, nebo pokud zde ochutnáte kultovní mrkvovou polévku.

A nakonec… dezert vás tady zklamat opravdu nemůže, jen doporučuji vybírat velikost podle náročnosti menu.

Text Kateřina Černá

 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Česko v čele Evropy. Zázraky nečekejme, i průměrný výkon bude úspěch

Pokud v těchto dnech přijedete do Bruselu a budete mít jednání v budově českého zastoupení při Evropské unii, musíte se zeptat, ve které budově. K původní několikapatrové budově nedaleko Evropského parlamentu totiž přibyla o několik bloků dál ještě jedna podobně velká, kterou si Česká republika loni o prázdninách pronajala. Protože předsednictví Česka v Evropské unii se už přiblížilo a za půl roku vypukne naplno.
Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.
Přečtěte si

Vánoce za plotem uprchlického tábora

Moci slavit Vánoce doma s rodinou se zdá být samozřejmost, pohled do nedávné minulosti ale svědčí o opaku. Po komunistickém převratu v únoru 1948 odešly z Československa desítky tisíc lidí. V uprchlických táborech v Německu, kde byli nuceni dlouhé měsíce vyčkávat, mnozí z nich strávili i vánoční svátky. Ty se pak nesly ve znamení stesku po domově, strachu o osud příbuzných a přátel za železnou oponou i nekonečných emigračních procedur. Četná svědectví uprchlíků však ukazují, že i v obtížných chvílích byly Vánoce pro většinu z nich krásným svátkem.

Nejčtenější v kategorii Society