Nechte se namlsat: Sladké legendy Berlína a Prahy

Současné moderní cukrárny a kavárny nabízejí sofistikované zákusky, které jsou na pohled stejně krásné, jako jsou lahodné. Ale my stále prahneme po osvědčené tradici, která nikdy nezklame. Zajímá vás, co si dát v berlínské cukrárně? No přeci tradiční Baumkuchen! V Česku pak mezi nejoblíbenější zákusky patří osvědčený věneček. Tady je pár zajímavostí o těchto legendárních dezertech.

NĚMECKÝ BAUMKUCHEN

Historie zákusku Baumkuchen sahá prý až do starého Řecka. Pravda je, že již v 18. století začaly vznikat v Berlíně první výrobny tohoto nezvyklého cukrářského díla. Dnes, stejně jako v minulosti, se těsto nanáší stěrkou vrstvu po vrstvě a peče nad otevřeným plamenem. Jediný rozdíl je v tom, že učeň již neotáčí hřídelí, ale ta se otáčí elektricky. Trvá však hodinu, než je všech 13 vrstev naplněno a zapečeno. Později se veledílo zdobí bílou polevou, čokoládou nebo zůstává “natur”. Chuť Baumkuchen je příjemně jemná, šťavnatá, a ne příliš sladká.

V Japonsku, kam ho před 100 lety přinesl německý cukrář Karl Joseph Wilhelm Juchheim, je Baumkuchen, i navzdory své relativně vysoké ceně, jedním z nejpopulárnějších pekařských výrobků, který má dokonce svůj vlastní svátek – 4. březen je den Baumkuchen (バウムクーヘン). A tak když japonský, tehdy ještě korunní princ Akishino se svou ženou Kiko navštívili Berlín, odvezli si domů jako suvenýr právě Baumkuchen.

ČESKÝ VĚNEČEK

Věneček už se stal tak běžným v nabídce cukráren, až se může zdát, že je to obyčejný a všední dezert. Opak je však pravdou a jeho historie je více než zajímavá. Za předky věnečků se počítá například takový dezert, jakým jsou francouzské Les Profiteroles (u nás známé jako profiterolky). Odpalované těsto, z něhož se vyrábí, bylo poprvé použito v 17. století. Tehdy neexistovaly horkovzdušné trouby, a tak se k jeho výrobě používala vodní pára, která napomáhala zvětšení jeho objemu.

Název tohoto dezertu vznikl v návaznosti na jeho tvar, a to pravděpodobně v 19. století. Termín „věneček“ používala již proslulá Marie Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce, kde píše: „Utluč a prosej libru cukru, udělej po třech bílcích sníh, s tím ten cukr na půl hodiny míchej, dej pak do toho z jednoho citronu šťávu, též oloupej a na drobné nudličky pokrájej půl libry sladkých mandlí a na teplém místě nech dobře usušit; dej pak do toho, dělej z toho věnečky, obloučky a hromádečky (…)“.

Tip redakce:

Pokud chcete ochutnat netradičně tradiční věneček, zajděte na něj do kavárny Proti Proudu, která se nachází v Karlíne na adrese Březinova 22. Jejich věneček má těsto křehké a křupavé, krém extrémně lehoučký a nadýchaný, a i když je mnohem větších rozměrů, než na co jste zvyklí, rozhodně se o něj nebudete chtít dělit.

Připravily: Veronika Hong a Danuše Siering

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.
Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Před Ruskem jsme varovali, ale Berlín to nechtěl slyšet

      ·      08.08.2022
Často slýcháme, že jedním z důvodů pro Putinovo rozhodnutí zahájit svou "ruskou válku" byla skutečnost, že Západ ve svém hodnocení Ruska a jeho záměrů zanedbal historické zkušenosti Východu či spíše střední Evropy. Kdyby tomu bylo jinak a Západ

Aktuálně na německém webu

Wir haben gewarnt, aber Berlin hörte nicht zu

      ·      08.08.2022
Warum hat Putin beschlossen, den Krieg gegen die Ukraine vom Zaun zu brechen? In jüngster Zeit vernimmt man häufig die Meinung, einer der Gründe sei gewesen, dass der Westen versagt habe – auch, weil er die Erfahrungen des Ostens oder, besser gesagt: Mitteleuropas mit Russland