Co podnítilo vznik vašeho Muzea čokolády a marcipánu v Táboře a kdy to bylo?
Muzeum jsme otevřeli před sedmi lety, ale předtím jsme jej pět let chystali. A co tomu předcházelo? Vlastně jen moje čistá zvědavost. V naší firmě Babeta – zaměřené na „vymazlené“ pečení – pracujeme s marcipánem a s čokoládou jako se surovinou pro domácí použití a když jsem viděla, co všechno z těchto surovin lze vyrobit, vytvarovat, tak jsem se o to chtěla podělit. Ukázat to světu a otevřít si takovou malou galerii pohádkových světů vyrobených z marcipánu a čokolády. Naše muzeum v Táboře má tisíc čtverečních metrů, takže máme prostor mapovat historii, novodobá témata i tvorbu jako takovou. Jsme plní exponátů a v hlavě máme inspiraci na naplnění dalšího!

Petra Kovandová, majitelka Muzea čokolády a marcipánu v Táboře.
Je korona krize za tu dobu tou nejnáročnější zkouškou?
Co se týče podnikání, tak je to asi pro mě osobně ta nejnáročnějších doba, protože je v mnohých věcech úplně nová. Nikdy by mě nenapadlo, že mi někdo může nařídit, zda smím mít otevřeno či ne. Jsem ale věčný optimista a pevně doufám, že to letošní zimou skončí.

Museli jste kvůli krizi měnit strategii fungování či jste museli zcela ukončit provoz, propustit všechny zaměstnance a nyní vyčkáváte?
Ze stálých kmenových zaměstnanců jsme nepropustili vůbec nikoho. Ale pro udržení jejich pracovních míst v době, kdy máme provozy úplně zavřené, používáme dotační státní peníze. Strategii jsme nějak v zásadě měnit ani nemohli, i když je pravdou, že jsme rozšířili své aktivity o e-shop a více ho podpořili na sociálních sítích. Tvorba e-shopu byla mou prací i zábavou ve dnech, kdy jsou provozy omezené a uzavřené. Jinak jsme se o naše uzavřené provozy snažili posunout po technické stránce – malovali jsme, upravovali expozice, uklízeli.

V čem je vaše Muzeum unikátní, na čem si zakládáte?
Unikátnost našeho muzea vidím v počátku mého nadšení, když jsem byla považována spíše za blázna a všichni mi funkčnost Muzea rozmlouvali. Naše Muzeum je ale také unikátní v jeho spojení čokolády a marcipánu dohromady. To vlastně nikde ve světě není. Pro zákazníky jsou atraktivní také naše dětské herny, kde si děti mohu vyrobit své vlastní pralinky či figurky. Ale hrají si a modelují nadšeně i dospělí!

Najdete vůbec něco, co je pro vás na krizi pozitivní?
Ale určitě! Mám víc času na svoji rodinu. S mojí devítiletou dcerkou se nyní musím dopoledne pečlivě učit a mám i více času sama pro sebe.

Jaký mají Češi vztah k čokoládě a marcipánu, zejména když to porovnáte s jinými národy?
Když porovnám čokoládu a marcipán, tak je určitě populárnější čokoláda. Češi jsou otevření jejímu testování, mám radost, že podporujeme i úplně malinkaté výrobce přímo z kakaových bobů. Téma výroby mě osobně poslední dobou velmi zajímá a u nás v muzeu máme úzký sortiment pralinek a tabulkových čokolád, pro jejichž výrobu jsme si nakoupili kakaové boby přímo z Ekvádoru.

Co se týče marcipánu, lidé už asi pochopili, že se bohužel na trhu nachází i náhražky, které jsou jen ze sušeného mléka a mandlové drtě a že to asi není to „pravé ořechové“. Marcipán se u nás používá hlavně na pečení, ale Češi ho poslední dobou vyhledávají také jako pochoutku a žádají si marcipán s více procenty mandlí.

A nyní věčné tabu – je čokoláda hříšná a nezdravá či naopak je jedním ze superfood, co prospívá tělu a mysli?
Při nákupu čokolády je potřeba číst složení na obalu! Pokud čokoláda obsahuje kakaové máslo (a žádný jiný tuk), je v rozumném množství určitě zdravá! Všichni známe ten skvělý pocit spokojenosti a štěstí, který dokáže navodit. Jsem přesvědčena, že čokolády, které se vyrábí přímo z takových bobů v kombinaci s nějakou alternativou zdravého cukru, lze považovat za superfood.

Více najdete zde.