Srovnáváme: V Praze zanikají jednotlivé restaurace. V Berlíně už i celé jejich řetězce

Čeští podnikatelé v gastronomii si celkem oprávněně stěžují na pomalé a nedostatečné kompenzace státu. Ovšem u našich západních sousedů není situace o moc lepší. Alespoň co se týče podniků, které už musely zavřít. Zatímco v Česku zavírají „jen“ jednotlivé restaurace, v Německu krachují celé řetězce. Nejnověji musel kvůli krizi propustit prakticky všechny své zaměstnance steakhouse Maredo.

Šťavnatý steak z restaurace Maredo přitom patřil v Berlíně k jasné volbě, pokud si chtěl dát člověk kvalitní kus čerstvého masa. Zajít si do tohoto steakhousu na Kurfürstendammu bylo hned od jeho otevření v roce 1973 dlouho “in”. V pondělí 18. ledna rozeslalo vedení Mareda výpověď prakticky všem svým zaměstnancům, v práci zůstávají už jen správci filiálek.

450 lidí bez práce

Společnost má v Berlíně čtyři restaurace, v celém Německu pak celkem 35 poboček a další dvě v Rakousku. „Kvůli uzavřeným restauracím jsme od začátku listopadu měli nulové prodeje, stále ale odvádíme fixní náklady a tlak na nás se neustále zvyšuje,“ píše se v prohlášení vedení firmy. Společnost Maredo podala návrh na vlastní insolvenci v březnu 2020. Dvacet z 35 restaurací bylo zavřeno už na jaře, tenkrát musela odejít zhruba polovina z přibližně 950 zaměstnanců, nyní odchází dalších asi 450.

“Vzhledem k tomu, že na výplatu mezd téměř nezbývá likvidita, jsme nuceni přistoupit k propuštění i všech zbývajících 450 zaměstnanců,” konstatují manažeři firmy v prohlášení. Hlavním důvodem je podle nich neschválená ekonomická pomoc, kterou majitelé žádali od státu. Všechny nájemní smlouvy byly ze strany Mareda ukončeny k 31. prosinci, a nyní jsou tedy na řadě zaměstnanci. Podle dopisu podepsaného generálním ředitelem Klausem Farrenkopfem a insolvenčním správcem Nikolaosem Antoniadisem k uzavření provozoven a propouštění neexistuje žádná alternativa.

Maredo není jediná velká síť restaurací, která v Německu kvůli koronaviru zkrachovala. Už na jaře roku 2020 oznámilo insolvenci i konkurenční Vapiano. Tato síť restaurací měla po celém světě dokonce 230 poboček, z toho 55 v Německu a osm z nich přímo v Berlíně. Nutno ale dodat, že tento řetězec měl značné ztráty už v letech 2018 a 2019.

Podle prozatímních odhadů Federálního statistického úřadu přišli němečtí hoteliéři a pronajímatelé za loňský rok kvůli různým koronavirovým omezením o 38 procent svých tržeb.

Ambiente, Vinograf i Art Nouveau

České restaurační řetězce se i díky tomu, že mají často zahraniční vlastníky, zatím jakž takž drží nad koronou. I v Praze ale už muselo zavřít několik vyhlášených podniků. Především kvůli tomu, že město opustili turisté.

V červnu roku 2020 ukončila po dvaceti letech svůj provoz v Obecním domě francouzská restaurace Art Nouveau. Také v tomto případě na sebe pražská firma French-Rest vyhlásila insolvenci.

Co se týče řetězců, zavírat musela i známá česká síť restaurací Ambiente. Už v dubnu vyhlásili majitelé insolvenci a uzavřeli restauraci Kuchyň, která dva roky sídlila v Salmovském paláci na Pražském hradě. Také tady musela síť propustit všechen personál, a to přesto, že restaurace byla právě díky turistům ještě v roce 2019 v zisku. Ambiente má naštěstí dalších asi 15 podniků a ne všechny sídlí v centru města. Nejsou tedy na turistech tolik závislé.

Podobně dopadl i “malý” Vinograf, tedy pobočka této sítě vináren na Malé Straně. Vinárnu v Míšeňské ulici musel majitel Jan Horešovský uzavřít v říjnu loňského roku. I v tomto případě jde o centrum města, kde dávají místním gastronomickým podnikům vydělat právě turisté. Horešovský podle svých slov nemohl v domě, kde žil předtím jeho otec, nadále splácet nájem. Vinograf dál bojuje o přežití ve své pobočce na Senovážném náměstí. I tady je ovšem závislý hlavně na prodejích na e-shopu.

Podle ČTK ztrácí české gastronomické podniky každý den lockdownu přibližně 414 milionů korun. Výzkumná společnost Nielsen odhaduje, že propad oboru bude jen za rok 2020 činit nějakých 70 miliard korun.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Master & Master: Původně chtěli v Praze vyrábět těstoviny. Teď si pro jejich designový nábytek jezdí i Němci

Osobitá česká značka Master & Master přináší originální kousky nábytku, který si zamilujete. Snoubí se v něm svěží design moderní industriality s nádechem starých časů, který dodává pocit klidu, pohody, stability a ukotvenosti. Jednotlivé kusy lze velmi dobře kombinovat, můžete z nich poskládat celý pokoj nebo jimi oživit fádně vyhlížející klasický interiér. Jak značka vznikla, kde berou její zakladatelé inspiraci a v čem jsou jiní než ostatní?

Nejčtenější v kategorii Business