Srovnáváme: V Praze zanikají jednotlivé restaurace. V Berlíně už i celé jejich řetězce

Čeští podnikatelé v gastronomii si celkem oprávněně stěžují na pomalé a nedostatečné kompenzace státu. Ovšem u našich západních sousedů není situace o moc lepší. Alespoň co se týče podniků, které už musely zavřít. Zatímco v Česku zavírají „jen“ jednotlivé restaurace, v Německu krachují celé řetězce. Nejnověji musel kvůli krizi propustit prakticky všechny své zaměstnance steakhouse Maredo.

Šťavnatý steak z restaurace Maredo přitom patřil v Berlíně k jasné volbě, pokud si chtěl dát člověk kvalitní kus čerstvého masa. Zajít si do tohoto steakhousu na Kurfürstendammu bylo hned od jeho otevření v roce 1973 dlouho „in“. V pondělí 18. ledna rozeslalo vedení Mareda výpověď prakticky všem svým zaměstnancům, v práci zůstávají už jen správci filiálek.

450 lidí bez práce

Společnost má v Berlíně čtyři restaurace, v celém Německu pak celkem 35 poboček a další dvě v Rakousku. „Kvůli uzavřeným restauracím jsme od začátku listopadu měli nulové prodeje, stále ale odvádíme fixní náklady a tlak na nás se neustále zvyšuje,“ píše se v prohlášení vedení firmy. Společnost Maredo podala návrh na vlastní insolvenci v březnu 2020. Dvacet z 35 restaurací bylo zavřeno už na jaře, tenkrát musela odejít zhruba polovina z přibližně 950 zaměstnanců, nyní odchází dalších asi 450.

„Vzhledem k tomu, že na výplatu mezd téměř nezbývá likvidita, jsme nuceni přistoupit k propuštění i všech zbývajících 450 zaměstnanců,“ konstatují manažeři firmy v prohlášení. Hlavním důvodem je podle nich neschválená ekonomická pomoc, kterou majitelé žádali od státu. Všechny nájemní smlouvy byly ze strany Mareda ukončeny k 31. prosinci, a nyní jsou tedy na řadě zaměstnanci. Podle dopisu podepsaného generálním ředitelem Klausem Farrenkopfem a insolvenčním správcem Nikolaosem Antoniadisem k uzavření provozoven a propouštění neexistuje žádná alternativa.

Maredo není jediná velká síť restaurací, která v Německu kvůli koronaviru zkrachovala. Už na jaře roku 2020 oznámilo insolvenci i konkurenční Vapiano. Tato síť restaurací měla po celém světě dokonce 230 poboček, z toho 55 v Německu a osm z nich přímo v Berlíně. Nutno ale dodat, že tento řetězec měl značné ztráty už v letech 2018 a 2019.

Podle prozatímních odhadů Federálního statistického úřadu přišli němečtí hoteliéři a pronajímatelé za loňský rok kvůli různým koronavirovým omezením o 38 procent svých tržeb.

Ambiente, Vinograf i Art Nouveau

České restaurační řetězce se i díky tomu, že mají často zahraniční vlastníky, zatím jakž takž drží nad koronou. I v Praze ale už muselo zavřít několik vyhlášených podniků. Především kvůli tomu, že město opustili turisté.

V červnu roku 2020 ukončila po dvaceti letech svůj provoz v Obecním domě francouzská restaurace Art Nouveau. Také v tomto případě na sebe pražská firma French-Rest vyhlásila insolvenci.

Co se týče řetězců, zavírat musela i známá česká síť restaurací Ambiente. Už v dubnu vyhlásili majitelé insolvenci a uzavřeli restauraci Kuchyň, která dva roky sídlila v Salmovském paláci na Pražském hradě. Také tady musela síť propustit všechen personál, a to přesto, že restaurace byla právě díky turistům ještě v roce 2019 v zisku. Ambiente má naštěstí dalších asi 15 podniků a ne všechny sídlí v centru města. Nejsou tedy na turistech tolik závislé.

Podobně dopadl i „malý“ Vinograf, tedy pobočka této sítě vináren na Malé Straně. Vinárnu v Míšeňské ulici musel majitel Jan Horešovský uzavřít v říjnu loňského roku. I v tomto případě jde o centrum města, kde dávají místním gastronomickým podnikům vydělat právě turisté. Horešovský podle svých slov nemohl v domě, kde žil předtím jeho otec, nadále splácet nájem. Vinograf dál bojuje o přežití ve své pobočce na Senovážném náměstí. I tady je ovšem závislý hlavně na prodejích na e-shopu.

Podle ČTK ztrácí české gastronomické podniky každý den lockdownu přibližně 414 milionů korun. Výzkumná společnost Nielsen odhaduje, že propad oboru bude jen za rok 2020 činit nějakých 70 miliard korun.