České lázně, díl 2. – MUDr. Pavel Knára: I krátký pobyt v lázních působí příznivě

S doktorem Knárou jsme se setkali v Mariánských Lázních, v nádherné historické budově hotelu Nové Lázně. Na chvíli jsem si odskočila od koupelí a masáží, abych se ho zeptala, jak pobyt v lázních účinkuje na naše zdraví a imunitu.

MUDr. Pavel Knára pracuje pro společnost Léčebné lázně Mariánské Lázně a.s. od roku 1976 a nyní působí jako emeritní primář v lázeňském hotelu Nové Lázně. Specializuje se na interní lékařství, fyziatrii, léčebnou rehabilitaci a balneologii – nauku o příznivých účincích lázní a minerálních pramenů na lidský organismus.

MUDr. Pavel Knára.

Přichází zima – doba, kdy býváme častěji nemocní. Jistě je dobré preventivně posilovat imunitu. Které lázeňské procedury byste k posílení imunity především doporučil?

Všichni znají příznivý účinek sauny. Nyní je velice módní „opak sauny“ – kryosauna / léčba chladem v -160 °C. To ale nejsou ty klasické lázeňské procedury z přírodních léčivých zdrojů. Já jednoznačně doporučuji procedury s přírodním oxidem uhličitým – vodní uhličité koupele a suché uhličité koupele, tzv. plynové obálky.

Jeden z balíčků, který nabízíme, je zaměřen na zlepšení stavu dýchacích cest (Program pro zlepšení stavu dýchacích cest a zvýšení imunity). Jakou roli hrají plíce a jejich stav v celkové imunitě organismu?

Plíce přivádějí kyslík do těla. Bez kyslíku není života. Pro zlepšení stavu dýchacích cest a plic mají zásadní význam inhalace. My v léčebných lázních ML a.s. používáme k inhalacím Lesní pramen. Lesní pramen má hodně sodíku a bikarbonátu a uvolňuje hlen z dýchacích cest. My vlastně ty dýchací cesty vyčistíme, a tím je připravíme na boj s eventuální nákazou.

K dobré zdravotní kondici přispívá i pravidelný pohyb. Jaké výhody přináší propojení pohybových aktivit s lázeňskými procedurami?

Málokdo si uvědomuje, že při pohybu se zvyšuje srdeční frekvence, a tím se buňkám přivede více červených krvinek, a tedy i kyslíku. Naše procedury s oxidem uhličitým také zlepšují krevní oběh, zejména v oblasti mikrocirkulace, a tím pádem působí synergicky s pohybovou terapií.

Veselá mysl, půl zdraví aneb důležitá je nejen fyzická stránka, ale i psychická pohoda. Idunn’s Fountain nabízí víkendové pobyty v lázních spojené se cvičením jógy, zaměřené na psychické zklidnění, relaxaci a dobití duševní energie (Jóga s Kateřinou, Jóga s Alžbětou). Jak na spojení lázní s jógou nahlížíte Vy jako lékař?

Jógu mám rád. Nejvíce se mi líbí na fotografiích ty mladé, krásné dívky, jak cvičí jógu. To je ale žertík k té „veselé mysli, půl zdraví“. Jóga je opravdu super a výborně se skloubí s našimi procedurami z přírodních léčivých zdrojů.

V současné době hodně slyšíme o tzv. „Anti-Aging efektu“. O co se jedná a jak lázeňské procedury pomáhají v jeho dosažení?

Anti-Aging efekt je vlastně „něco“ proti stárnutí. Naše procedury s oxidem uhličitým – vodní a suché uhličité koupele zlepšují mikrocirkulaci. Uvádí se, že ještě 23 hodin po vodní uhličité koupeli je průměr kapilár o 15% širší. Tím se tam přivede více červených krvinek, a tím i kyslíku. Když mají buňky dostatek kyslíku, tak mohou regenerovat. To je princip Anti-Agingu.

Zmiňme ještě druhý oblíbený pojem, „detox“. Na celkovou očistu organismu je zaměřen náš balíček Linie 4 noci (LINIE4N), který obsahuje kombinaci lázeňských a Anti-Aging procedur, pohybových aktivit a odlehčené stravy, speciálně připravené lázněmi. Může i kratší pobyt v lázních s vhodně zvolenými procedurami přispět k posílení imunity a zdraví?

„Detox“ je vyvádění škodlivých látek z těla. Nechci se opakovat s efektem procedur s oxidem uhličitým. Nesmíme však zapomenout i na pitnou léčbu. Například náš Rudolfův pramen má hodně hořčíku i vápníku, a to je super. Zároveň má málo sodíku, což je výborné. Určitě i pobyt na čtyři noci působí příznivě. Já pracuji v lázeňství 44 let, a dovolil bych si poradit pobyt trochu delší, aspoň na šest nocí. Ale i ty čtyři noci jsou super.

Nabídku různých typů lázeňských balíčků, které zahrnují širokou škálu léčebných procedur, si můžete prohlédnout na www.idunns-fountain.eu.

Předchozí díl seriálu o lázeňství si můžete přečíst tady.
Příště se můžete těšit na článek o spojení jógy a lázeňských procedur.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.