Nejlepší black cod v Berlíně

Od té doby, co jsem u Nobuyuki Matsuhisa v Malibu ochutnala “black cod – černou tresku”, dávám si tuto specialitu všude, kde ji najdu na lístku. Často je to však jen slabý odvar, daleko vzdálený originálu. Nyní jsem ale byla úspěšná. V Kantstrasse, u Mr. Duc Ngo, v restauraci 893 Ryotei, jsem našla black cod, který si může konkurenčně zadat i s tím nejlepším z Malibu.

Ne, za touto fasádou byste nehledali jednu z nejlepších restaurací v Berlíně. Ale skutečně. Tato riskantně vypadající zrcadlová budova pokrytá graffiti zve na nebývalý kulinářský výlet. Slabé osvětlení u vchodu, zdobené mramorové stoly, plyšový interiér a otevřená kuchyň s barem. Celá lokalita vypadá přesně jako ten druh lokálu, před kterým by vás maminka zaručeně varovala, obzvlášť když zjistí, že „893“ je japonský gangsterský slang pro prohrávající karty.

Duc Ngo pro mne není muž na první pohled mega sympatický. Před jeho kuchařským a obchodním uměním ale smekám. V současné době vlastní v Berlíně, Frankfurtu a Baden-Baden celkem 11 restaurací a zaměstnává přes sto lidí. Všechny restaurace jsou úspěšné a dostat tam místo bez rezervace je téměř nemožné, ani waiting list není jistotou.

Ale když místo dostanete, buďte si jisti, že např. mísa Moriawase uspokojí i ty nejnáročnější chutě. Používá jen ty nejčerstvější ryby dostupné v Berlíně. I když kvalita není (a ani nemůže být) až taková jako v Japonsku, je to stále dobrá volba. Doporučení? Dejte si jako předkrm úhoře s husí játrou. Vím, zní to neuvěřitelně, ale přesně tak i chutná… unbelievable! Všechno kolem 893 vás porazí (zejména ceny), ale je to bitva, kterou stojí za to prohrát. Nebojte se, buďte gangster! Hlavní chod je už přece jasný.

Více najdete zde.

Pro ty, kteří nezvládnou přijet do Berlína, mám velmi speciální dárek. RECEPT NA BLACK COD, přímo od šéfkuchaře z Malibu:

Na 4 porce potřebujete:

Nobu-Style Saikyo Miso

150 ml Sake
150 ml Mirin
450 g bílé miso pasty
225 g cukru

Ryba

4 x 250 g tresky
3 hrnky Nobu saiko miso
zázvor

Jak na to:

1. Saikyo Miso: Sake a Mirin silně vařte po dobu 20 sekund, aby vyprchal alkohol. Na malém ohni zredukujte, vmíchejte miso pastu. Když se vstřebá, přidejte cukr. Stále míchejte, aby se masa nepřipálila. Odstavte a nechte ochladit. 

2. Ryby marinujte v Saikyo Miso omáčce. Vše přikryjte folií a nechte stát v chladu 2–3 dny.

3. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Rybu ugrilujte na grilu nebo na pánvi a nechte 10–15 minut v klidu “dotáhnout” v troubě.

4. Můžete servírovat se zázvorem.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Jakou zemi zdědím?

    ·      28.09.2022
Německo chce vést zelenou revoluci v Evropě a Česko nechce zůstat pozadu. Ale co si myslí o klimatické krizi ti, kterých se nejvíc dotýká? Anna Müllerová, patnáctiletá studentka z Prahy, napsala pro N&N malou esej o jedné velké

V Berlíně padnul nový světový rekord v maratonu

    ·      26.09.2022
"Nevím, kde je hranice," řekl jednou Eliud Kipchoge, "ale chci jí dosáhnout." Na nedělním berlínském maratonu 37letý běžec z Keni opět posunul hranici lidských možností. Tentokrát urychlil svůj světový rekord o třicet sekund.

Přitažlivost západočeského lázeňského trojúhelníku roste

    ·      20.09.2022
Lázeňské kolonády provoněné oplatkami, historické budovy s léčivými prameny, ale i rozmanité přírodní skvosty a kulturní akce. Taková je atmosféra lázeňských měst, fenoménu, kterému se dostává stále větší pozornosti. Může za to i loňský zápis západočeského lázeňského trojúhelníku

Aktuálně na německém webu

Was für eine Erde werde ich erben?

    ·      28.09.2022
Deutschland will in Europa die grüne Revolution voran­treiben , und die Tschechische Republik will nicht zurück­bleiben. Aber was denken diejenigen über die Klimakrise, die am meisten von ihr betr­offen sind? Anna Müllerová, eine 15-jährige Schülerin aus Prag, schrieb für N&N einen kleinen Aufsatz über eine