Srovnáváme: Kde vám v Berlíně a Praze naservírují hranolky na úrovni

Bistro s hranolky mnozí z nás ještě pamatují jako ne zrovna moc lákavé a voňavé místo, kde s kvalitou přesmaženého tuku ne vždy úspěšně bojovalo co největší množství majolky. Doba, kvalita i kultura podávání tohoto jídla se ovšem pohnuly. Díky originálním receptům a kvalitním ingrediencím včetně té základní, tedy brambor, může být i z hranolek pochoutka. Proto v Praze i Berlíně vznikají zajímavé hranolkárny.

Goldies, foto: Berlin Food Stories.

Jak se může rozhodnout kuchař, který pracuje v tříhvězdičkové restauraci, když mu nabídnou, aby se stal šéfkuchařem? Na to se můžete zeptat ukrajinského mistra kuchyně působícího v Berlíně Vladislava Gachyny. Ten se v tom okamžiku rozhodl tak, že se otočil na podpatku a raději si v Oranienstrasse otevřel s dalším známým kuchařem Kajo Hieslem vlastní bistro s hranolky nazvané Goldies. I když přesněji bychom měli asi napsat „luxusní bistro s křupavými hranolky“.

Goldies, foto: Berlin Food Stories.

Nejen belgická inspirace

Vladislav s Kajem nejdříve procestovali celou Belgii a ochutnali vše, co s tamními vyhlášenými hranolky souvisí. Dnes je už připravují z původního německého druhu brambor Agria na všechny možné způsoby – po čínsku, po italsku, po berlínsku, ale samozřejmě také po ukrajinsku, tedy s červenou řepou. 

Od kečupu, mayo (tak se nazývá v Berlíně majonéza) až po kysané zelí si dělají v Goldies vše sami. Používají pouze ty nejlepší produkty tak, jak to znají z michelinských kuchyní. A „michelinsky“ je kupodivu uspořádán i talíř s těmito pochutinami. Osobně můžu doporučit hranolky s pekingskou kachnou a majonézou s příchutí čínské omáčky hoisin a švestek. Těch osm euro je v tomto případě víc než férová cena. Svérázný je také interiér bistra včetně umělecké světelné instalace skleněných hranolek na stěně.

Goldies, foto: Berlin Food Stories.

Pražská inspirace Kanadou

Fakt, že hranolka nemusí být jen rozplizlá kašovitá hmota, která vám při konzumaci často zůstane v tatarce, jež bývá hustší než skupenství hranolky, se už rozšířil i Prahou. Podniků čistě s nabídkou hranaté pochutiny je zde víc. Každý pražský „hranolkofil“ ovšem dobře zná malé bistro v karlínské Křižíkově ulici vzniklé z bývalé garáže. Shodou okolností se jmenuje Garage. Jeho majitel Michal Kubenk, který žil od svých jedenácti let v Kanadě, kde se živil jako Dj, vložil do svého hranolkového podniku všechny znalosti posbírané za Atlantikem. Tedy alespoň ty, které se týkají hranolek. Kanaďané se vyžívají v dobrotě zvané ve francouzštině „poutine“. Jde o hranolky s omáčkou, sýrem a masem, které jsou v této druhé největší zemi na světě téměř národním jídlem.

Garage, foto: Facebook / poutinegarage.

V Garage je dostanete kanadsky autentické, tedy i s „cheese curds“, což je mladý pařený sýr vznikající při výrobě cheddaru. Ten si podnik nechává vyrábět na zakázku v bio kvalitě. Na omáčku, která je pro poutine tak specifická, používají výpek z hovězího masa pečeného dvanáct hodin. Omáčka je dotažena k dokonalosti solí, pepřem a speciálním kořením, které si do Garage zase nechávají posílat z Montrealu. V dalších úpravách vám k poutine přidají trhané vepřové či hovězí maso nebo třeba opečenou slaninu.

Čistě veganské

Gastro fajnšmekři si na hranolky z Garage vystojí klidně i dvacetiminutovou frontu, a to i teď, kdy je otevřené pouze výdejové okénko. Na provozu bistra, které funguje od roku 2015, se dodnes podílí celá Kubenkova rodina. Kontrolují nejenom kvalitu brambor, masa, omáčky, ale i to, jak se jídlo servíruje. Za měsíc při normálním provozu spotřebují na přípravu hranolek tři tuny brambor a denně připraví přibližně 10 kilo domácí jíšky do speciální omáčky, kterými se hranolky polévají.

Garage, foto: Facebook / poutinegarage.

Pokud nemůžete bez hranolek být, nebo vás jen zajímá, zda může být i tenhle pokrm něčím zajímavý, zkuste Oranienstrasse v Berlíně nebo Křižíkovu v Praze. V obou městech je ale možností víc. Například veganský kebab a hranolkárna Mooi v Černé labuti nabízí křupavé hranolky ze speciálních nizozemských brambor, které se nadvakrát smaží v HOSO oleji, a k tomu výběr ze šesti omáček. Původně brněnská veganská kebabárna a hranolkárna Mooi otevřela v Praze teprve nedávno a my jsme nejen o hranolkách mluvili s její majitelkou.

Z Berlína Danuše Siering, z Prahy Veronika Hong

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Vandals Marka Schovánka v Praze

       ·   22.09.2024
Pochází z Prahy. Dětství strávil v kanadském exilu, což zásadně formovalo jeho citlivost vzhledem k identitě a kulturnímu rozhraní. Dnes Mark Schovánek žije a tvoří střídavě v Berlíně a v Praze. 

Netušené zážitky na festivalu FALL v DOXu

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, bratři Quayové Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst či Josef Bolf jsou jen některé z osobností, které budou v příštích dnech moci potkat návštěvníci pražského Centra pro současné umění DOX.

České tóny Dvořákovy Prahy 

       ·   10.09.2024
„To byl nářez!“, prohlásil na konci koncertu pán sedící vedle mě. Stejné nadšení sdílel zaplněný sál pražského Rudolfina, ve kterém bouřlivý standing ovation nebral konce. Letošní Dvořákova Praha nemohla začít lépe.

Aktuálně na německém webu

Vandals von Marek Schovánek in Prag

       ·   22.09.2024
Marek Schovánek wurde in Prag geboren und verbrachte seine Kindheit mit seinen Eltern im kanadischen Exil, was seine Sensibilität für Fragen der Identität, des Exils und der kulturellen Schnittstellen grundlegend prägte. Heute lebt und arbeitet

Unerahnte Erlebnisse auf dem Fall-Festival in DOX

       ·   17.09.2024
Alberto Manguel, Max Porter, Gebrüder Quay, Bianca Bellová, Ali Kazma, Dimitri Verhulst oder Josef Bolf sind nur einige von vielen Persönlichkeiten, denen man in der kommenden Tagen im Zentrum für die Gegenwartskunst DOX in Prag

Festhalten und Erden 

       ·   02.09.2024
„Das Seil ist ein Anker“, behauptet die deutsche, in Barcelona lebende Trapeze-Künstlerin Vivian Friedrich. Zum Schluss des Prager Akrobatik-Zirkuses Letní Letná führte sie das Stück Kristall Bohème auf. Darin thematisiert sie ihre böhmischen Wurzeln.