Zážitková gastronomie ve vlaku

„S námi cesta chutná“ je motto společnosti JLV, tedy jídelních a lůžkových vozů, které letos slaví kulaté výročí. Již šedesát let zajišťují stravovací služby v dálkových vlacích Českých drah. Historicky byly jídelní vozy vždy součástí cestování, s tím rozdílem, že dříve byla doba pobytu v jídelním voze stanovena na 45 minut. Dokonce se vybíraly pokuty, pokud tuto dobu cestující přesáhl.„S námi cesta chutná“ je motto společnosti JLV, tedy jídelních a lůžkových vozů, které letos slaví kulaté výročí.

Od roku 1974 působí ve společnosti JLV také současný generální ředitel Bohumír Bárta. „Když jsem začínal, patřily k nejoblíbenějším pokrmům hemenex, guláš, srbské žebírko a roštěná s vejcem,“ uvádí. Vůbec první restaurační vůz vyjel v roce 1879, přičemž sporák na uhlí byl umístěn ve venkovní části vozu. Vařilo se z čerstvých surovin, protože neexistovalo žádné chlazení. „Dnes se všechno samozřejmě posunulo a my využíváme moderní technologie, jako například konvektomaty. Pravidelní hosté říkají, že naše svíčková patří k těm nejlepším, které ochutnali,“ uvádí Bárta.

jlv-vlaky-gastronomie

„Snažíme se vyhovět současným trendům, takže pravidelně zpestřujeme naši nabídku. Například loni se stal hitem černý kořen. Menu měníme dle sezony, tedy 4x ročně, přičemž navíc máme stanovené nějaké téma. Loni to bylo sto let výročí založení samostatné Československé republiky, takže jsme zařadili například šišky s mákem, které si oblíbil náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Rozhodli jsme se tvořit takzvanou zážitkovou gastronomii,“ dodává generální ředitel.

Společnost JLV dlouhodobě připravuje menu ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Pod koordinací prezidenta asociace Miroslava Kubce jsou letos zapojováni také mladí kuchaři a cukráři z Juniorského národního týmu. Pravidelnou součástí nabídky jsou tedy také některé z jejich soutěžních receptů. V první letošní sezonní nabídce si mohli zákazníci pochutnat například na telecím bourguignonu s opečenými škubánky.

jlv-vlaky-servis-jidlo-gastronomie

V soupravách SC Pendolino si cestující může jídlo objednat prostřednictvím mobilní aplikace. V takové situaci se ovšem vytrácí onen společenský rozměr, který cestovní stravování vždy mělo. Výhodou současné gastronomie na kolejích je fakt, že si vybere skutečně každý, i vegetariáni či lidé s intolerancí. „Nedávno jsme zařadili například tapas, aby měli cestující něco k zakousnutí, když mají chuť na něco malého. Máme v nabídce samozřejmě i bezlepková jídla a čím dál tím víc zařazujeme ovoce a zeleninu,“ popisuje Bárta.

Oslavy šedesáti let JLV na kolejích zaznamenají také cestující a všichni, kdo se o toto téma zajímají. Společnost JLV připravila výroční knihu, která celou historii jídelních a lůžkových vozů na tuzemských kolejích monitoruje. Více na: jidelnivozy.cz

Text Barbora Vojtová Foto archiv JLV

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch