Zážitková gastronomie ve vlaku

„S námi cesta chutná“ je motto společnosti JLV, tedy jídelních a lůžkových vozů, které letos slaví kulaté výročí. Již šedesát let zajišťují stravovací služby v dálkových vlacích Českých drah. Historicky byly jídelní vozy vždy součástí cestování, s tím rozdílem, že dříve byla doba pobytu v jídelním voze stanovena na 45 minut. Dokonce se vybíraly pokuty, pokud tuto dobu cestující přesáhl.„S námi cesta chutná“ je motto společnosti JLV, tedy jídelních a lůžkových vozů, které letos slaví kulaté výročí.

Od roku 1974 působí ve společnosti JLV také současný generální ředitel Bohumír Bárta. „Když jsem začínal, patřily k nejoblíbenějším pokrmům hemenex, guláš, srbské žebírko a roštěná s vejcem,“ uvádí. Vůbec první restaurační vůz vyjel v roce 1879, přičemž sporák na uhlí byl umístěn ve venkovní části vozu. Vařilo se z čerstvých surovin, protože neexistovalo žádné chlazení. „Dnes se všechno samozřejmě posunulo a my využíváme moderní technologie, jako například konvektomaty. Pravidelní hosté říkají, že naše svíčková patří k těm nejlepším, které ochutnali,“ uvádí Bárta.

jlv-vlaky-gastronomie

„Snažíme se vyhovět současným trendům, takže pravidelně zpestřujeme naši nabídku. Například loni se stal hitem černý kořen. Menu měníme dle sezony, tedy 4x ročně, přičemž navíc máme stanovené nějaké téma. Loni to bylo sto let výročí založení samostatné Československé republiky, takže jsme zařadili například šišky s mákem, které si oblíbil náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Rozhodli jsme se tvořit takzvanou zážitkovou gastronomii,“ dodává generální ředitel.

Společnost JLV dlouhodobě připravuje menu ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Pod koordinací prezidenta asociace Miroslava Kubce jsou letos zapojováni také mladí kuchaři a cukráři z Juniorského národního týmu. Pravidelnou součástí nabídky jsou tedy také některé z jejich soutěžních receptů. V první letošní sezonní nabídce si mohli zákazníci pochutnat například na telecím bourguignonu s opečenými škubánky.

jlv-vlaky-servis-jidlo-gastronomie

V soupravách SC Pendolino si cestující může jídlo objednat prostřednictvím mobilní aplikace. V takové situaci se ovšem vytrácí onen společenský rozměr, který cestovní stravování vždy mělo. Výhodou současné gastronomie na kolejích je fakt, že si vybere skutečně každý, i vegetariáni či lidé s intolerancí. „Nedávno jsme zařadili například tapas, aby měli cestující něco k zakousnutí, když mají chuť na něco malého. Máme v nabídce samozřejmě i bezlepková jídla a čím dál tím víc zařazujeme ovoce a zeleninu,“ popisuje Bárta.

Oslavy šedesáti let JLV na kolejích zaznamenají také cestující a všichni, kdo se o toto téma zajímají. Společnost JLV připravila výroční knihu, která celou historii jídelních a lůžkových vozů na tuzemských kolejích monitoruje. Více na: jidelnivozy.cz

Text Barbora Vojtová Foto archiv JLV

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Jsme na sexuální křižovatce?

       ·   05.07.2024
Co je největší hrozba dneška? Globální emise! Sociální média a epidemie osamělosti! Politika zalidněná psychopaty! Umělá inteligence! Ale kde že… Je to sexuální revoluce, která vstoupila do fáze, kdy vůbec nevíme, co z ní vyleze.

Andy Warhol v Berlíně pro nepuritány

       ·   23.06.2024
Na nově otevřené výstavě Andyho Warhola v Neue Nationalgalerie najdete vše, jen ne to, co čekáte: v hlavní roli muži, a části jejich těla, často v erotických polohách. Tak explicitní výstava v historii Galerie zde snad ještě nebyla.

Aktuálně na německém webu

Sind wir an der sexuellen Kreuzung?

       ·   05.07.2024
Was ist die größte Bedrohung der Gegenwart? Die globalen Emissionen! Soziale Medien und die Einsamkeitsepidemie! Eine von Psychopathen bevölkerte Politik! Künstliche Intelligenz! Ach wo... Es ist die sexuelle Revolution, die in eine Phase eingetreten ist,