I James Bond má strach

Koronavirus se pro filmový průmysl vyvíjí do existenční krize. I uvedení nového filmu Jamese Bonda „No Time to Die“ do kin bylo znovu odloženo. Producenti Michael G. Wilson a Barbara Broccoli vysvětlili tento krok tím, že mají zájem, aby 25. film James Bonda vidělo co nejširší publikum na celém světě. A to současná situace neumožňuje.

Foto: MGM

Je to již po čtvrté, co byla premiéra „No Time to Die“ posunuta. Nejdříve byl poslední film s Danielem Craigem jako 007 přesunut kvůli změně režiséra z října 2019 na únor 2020. Později bylo datum posunuté o další dva měsíce, protože scénář musel být přepsán. Poté byla kina kvůli koroně zavřená. Nyní jsou místa k sezení povolena pouze ve velmi omezeném počtu, v některých zemích jsou kina ještě pořád mimo provoz. Další premiéra byla stanovena na 2. dubna 2021.

Nejen filmový průmysl, ale i provozovatelé kin bojují o svoji existenci. V Německu, v aktuálním dopise kancléřce, bijí na poplach: „Celý filmový průmysl je paralyzován.” 

Z důvodu přísných hygienických požadavků mohou provozovatelé kin v současné době plánovat pouze s 20procentním využitím sedadel. Výjimku tvoří Berlín, kde kvůli tlaku a opakovaným stížnostem schválil Senát sezení, kdy pouze každé druhé místo musí být volné. Podmínkou je nošení masek a dobrý větrací systém. Tato výjimka je povolena pouze pro kina, neplatí pro další kulturní zařízení.

Režisér Tom Tykwer shrnul nespokojenost se situací v kinech do jedné věty: „Nechápu skutečnost, že v letadle sedí blízko sebe 400 lidí a v kině musí mít několika metrový odstup.” 

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Rudiš dostal cenu od německého prezidenta Steinmeiera. “Spojují nás dějiny, vlaky a pivo,” říká pro N&N

Německý prezident se rozhodl ocenit Záslužným řádem Spolkové republiky Německo celkem 16 lidí, kteří se podle něj mimořádným způsobem zasadili o kulturní život, ochromený ještě nedávno koronavirovou pandemií. Mezi šesti ženami a deseti muži je i jeden Čech – v Německu žijící spisovatel Jaroslav Rudiš.
Přečtěte si

Česká kuchyně, Quo Vadis?

Málokdo ví, že české kulinářství mívalo stejně bohatý sortiment jako třeba francouzské. Naši rodiče a prarodiče na to zapomněli, ale mladá generace opět začíná objevovat kouzlo zvěřiny, ryb nebo třeba chřestu.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign