Berlínská Generace Y — 1+1? 1+2? Single vítězí

„Já v tvém věku…“, kolikrát již dnešní mladá generace tuto větu slyšela. Tři čtvrtiny jejich rodičů už měly ve věku do třiceti let dokončené vzdělání, pevné zaměstnání, založenou rodinu a byt na hypotéku.„Já v tvém věku…“, kolikrát již dnešní mladá generace tuto větu slyšela.

Tento článek je 4. částí, navazuje na úvod Berlínská Generace Y, Coworking Places, Bydlení budoucnostiVýroba zdravých potravin.

Dnes to samé ve stejném věku zvládá jen necelých 15 % mladých. A na tom se zřejmě dlouho nic nezmění. Obzvláště v Berlíně, který už po desetiletí notoricky platí jako hlavní město singles. One night stand ANO, pevný vztah NE. Je někdy až groteskní pozorovat dnešní vztahovou nejistotu a nevoli vázat se. Všechno je nezávazné, spontaneita je to kouzelné slůvko – čekat až do posledního dechu na další příležitost. Vždyť třeba hned zítra se může objevit někdo, kdo ke mně pasuje lépe. Nebo lépe vypadá. Nebo je prostě více cool. A když si přece jen spolu vymění telefonní čísla, horor teprve začíná. Večery už tak jsou vyplněné lákavými nabídkami s přáteli. Stojí vůbec za to strávit čas s někým jen s nadějí, že může být ta/ten pravý? Jakou cenu má tak lehkomyslně ztratit jeden celý večer?

A možná ani nebude celý… Jednodušší je nechat si všechny dveře otevřené, vždyť Berlín nabízí tolik možností a svobod všeho druhu.

Club Berghain je nejslavnější, ale není jediný. Berlínské noční kluby uspokojí i tu „nejnáročnější“ klientelu. Vyzkoušet salon Wilde Renate je spíš zážitek pro začátečníky; na party House of Red Doors chodí totiž převážně heterosexuálové. S náhodným sexy setkáním bez závazků vyžijí mladí muži víc než dobře, ženy ale touží přitulit se. Nikdy nebyla tmavá cifra ženských vztahů tak vysoká jako nyní. A jak ukazují výsledky výzkumu trhu pro berlínskou startupovou firmu Amorelie, která nabízí erotické lifestylové produkty, z tří tisíc dotázaných má polovina žen doma sexuální hračky, u mužů to není ani třetina.

Pokračování a zároveň poslední část o Generaci Y — A zítra? zase za týden, v neděli 10. 2.

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Nejčtenější v nezařazených

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch