eat! Berlin

Od 21. února se Berlín promění na deset dnů v jednu velkou kuchyň. Přes šedesát šéfkuchařů připraví na více než 70 akcích ty největší gurmánské delikatesy v rámci festivalu eat! berlin, který magazín Traveller’s World označil za jeden z deseti nejdůležitějších gurmánských festivalů na světě.

Položili jsme otázky člověku nejpovolanějšímu, zakladateli Bernhardu Moserovi.

eat-berlin-2

Jak vznikl nápad uspořádat festival eat! berlin?
V době, kdy se tato myšlenka objevila, byl Berlín místem, které se extrémně rychle kulinářsky rozvíjelo, přičemž doma i světě bylo známé pouze jako město klobás s kari, takzvaných currywurstů. I přes vysoký počet restaurací oceněných i několika hvězdami a i přes již zmíněný bouřlivý rozvoj tuhle změnu lidé v zahraničí nezaregistrovali. U zrodu festivalu tak stála myšlenka představit Berlín jako město labužníků a skvělých kulinářských požitků.

eat-berlin-jidlo

Co bylo na začátku nejtěžší a z čeho dnes máte největší radost?
Berlín je obrovský trh. Nejobtížnější byla komunikace. Vysvětlit lidem, o co nám jde, a proniknout do médií. To se na začátku negativně projevilo na prodeji vstupenek, kdy jsme málem zkrachovali. Dnes mě proto těší, že v roce 2017 i 2018 jsme prodali všechny vstupenky a žádné místo na festivalu eat!berlin tak nezůstalo prázdné. Vedle toho se o nás píše v médiích po celém světě a tím pádem i o Berlíně jako místě se špičkovou gastronomií.

eat-berlin-vecere

Jaké akce byste na festivalu 2019 doporučil?
Oblíbená otázka, které se zřejmě nevyhne žádný pořadatel festivalu. Bohužel na ni nemohu odpovědět. Nejhorší pro pořadatele festivalu eat! berlin je, že nemá čas, aby se zúčastnil večerního programu. Zkrátka není možné, abych během festivalu měl čas na návštěvu akce, které bych se chtěl zúčastnit. Chápete moje dilema?

Najde člověk na festivalu i šéfkuchaře z Česka?
Internacionalizace je velkým tématem našeho festivalu. Čeští šéfkuchaři jsou u nás srdečně vítáni!

eat-berlin-kuchara

egerner höfe Tegernsee

Co vám leží na srdci ohledně budoucnosti festivalu?
Pokud se budeme postupně rozvíjet stejně jako v minulosti, pak nebudou žádná přání. Co bych si přál, je to, abychom návštěvníkům festivalu připravili krásné a nezapomenutelné večery. Myslím, že dnes se takovýmto událostem říká „once in a lifetime event“.

eat-berlin-tym

www.eat-berlin.de

Text Danuše Siering

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign