V souvislosti s kvalitou pitné vody se celosvětově čím dál tím víc hovoří o PFAS, nebezpečných látkách známých také jako „věčné chemikálie“. Tyto látky, které jsou prakticky nerozložitelné, se hojně používají od čtyřicátých let dvacátého století v průmyslu. Vyrábí se z nich především povrchy odolné proti vlhkosti a mastnotě, ať už jde o materiály jako Gore-Tex, teflon, nebo různé kosmetické a technické produkty, ale např. i hasicí přístroje. Skrze vodu nebo potravu se PFAS mohou dostat do lidského těla, kde zůstávají natrvalo, což vyvolává vážné obavy o zdraví lidí.
Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz /CENAKVA/ v rámci Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích provádí výzkumy zaměřené na monitorování a eliminaci těchto chemikálií. Fakulta analyzuje mj. maso ryb, které je ideálním ukazatelem čistoty vodních zdrojů, neboť se PFAS vážou na proteiny a v rybách se kumulují. Výzkumníci z fakulty jsou iniciátoři projektu Smart Water připravovaného v rámci výzvy OP JAK – Mezisektorové spolupráce pro ITI. Cílem výzvy je podpora spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a aplikační sférou s důrazem na konkrétní společné výzkumné záměry, budoucí aplikovatelnost výsledků a budování dlouhodobého partnerství.
„Projekt Smart Water je podporován Jihočeským krajem jako součást dlouhodobé regionální strategie pro hospodaření s vodními zdroji. Projekt se nezaměřuje pouze na vodu pitnou, ale bude také vyvíjet a aplikovat technologie pro nakládání s vodou odpadní. Komplexně tak řeší problematiku ochrany vodních zdrojů pro potřeby člověka a správného fungování životního prostředí. Jsem rád, že Jihočeská univerzita se ho účastní, protože otázka udržitelnosti a nakládání s přírodními zdroji je naším dlouhodobým tématem. Projekt prochází poslední fází hodnocení, jsme tedy na úplném začátku,“ říká prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D., rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Smyslem projektu Smart Water je vyvinout a testovat efektivní technická řešení pro odstraňování mikropolutantů z pitné vody, a to včetně vhodných řešení pro malé lokální zdroje a systémy tzv. „na kohoutek“. Tedy možností konečné úpravy vody přímo v domácnostech prostřednictvím filtrů nasazených na vodovodní kohoutek. Většina vodních filtrů ale nedokáže PFAS zadržet. Jiné je to v případě nanouhlíkových filtrů. Obsahují aktivní uhlí, což je synonymem živočišného uhlí, které – stejně tak jako v trávicím traktu člověka, kde na sebe váže škodliviny a toxiny – funguje uvnitř filtru. Absorbuje škodlivé látky a kontaktní čas vody s aktivním uhlím je dostatečně dlouhý na to, aby z vody postupně odstranil většinu nebezpečných látek. Včetně PFAS.
Proto se spolu s výzkumným týmem z Fakulty rybářství a ochrany vod na projektu podílí i firma Filbec, která vyvíjí pokročilé filtrační technologie právě na bázi aktivního uhlí. Nové technologie propojující uhlíkové filtry se sorpčními pryskyřicemi by mohly hrát klíčovou roli při zlepšení kvality pitné vody nejen v domácnostech, ale i v širším měřítku. Projekt „Smart Water“ bude přinášet nové efektivní technologie nezbytné pro ochranu a zlepšení kvality pitné vody, což je zásadní pro zdraví obyvatel i zachování přírodních zdrojů. Celosvětově.
Tento článek vyšel v sedmém čísle tištěného magazínu N&N – Noble Notes