Alkoholfrei v karanténě?

Německá vláda si začíná stěžovat, že lidé v době krize pijí více alkoholu. Spotřeba prý za poslední týdny stoupla o 17 %.

Dokonce i Angie byla spatřena pár dnů předtím, než nastoupila do karantény v obchodě s nákupním vozíkem plným lahodného moku.

Je na vině karanténa? Nebo home office? Sednout si ráno sám k počítači může i ten, kdo se večer hlouběji podíval do skleničky. Ve Finsku na tento stav dokonce existuje oficiální označení – Kalsarikännit, které můžeme přeložit jako „opít se doma ve spodním prádle”. Na vysvětlenou dodávám, že se toto označení týká těch, kteří ten den už nemají v úmyslu opustit dům nebo byt. A tak jsou dnes víc než kdykoliv jindy žádané recepty na kocovinu.

Kanadský autor a žurnalista Shaughnessy Bishop-Stall ve své knize Hungover uvádí mj. tyto strategické kroky, které jsou historicky doložené: V Mongolsku přísahají na nápoj z marinovaných ovčích očí, kovbojové na divokém západě vařili čaj ze zaječích bobků, ve viktoriánské Anglii rozpouštěli dřevěné uhlí v mléce. Oproti tomu jsou limetky, které sevřou do podpaží v Portoriku ti, kteří se chtějí vymanit z alkoholického opojení, wellness zážitkem.

Co tedy zkusit nealko…

Nový bar Zeroliq ve Friedrichshainu – stihli otevřít ještě 12. března – je skutečně výjimečný. Je to první nealkoholický bar v Německu. Doposud neexistovaly téměř žádné alternativy pro ty, kteří by chtěli večer užívat bez alkoholu: voda je pro kytky, většina koktejlů a šumivých vín nesnesitelně sladká a pivo bez alkoholu je důvodem vyhlášením smutku pro každého milovníka piva. Až opět otevřou, najdete v baru Zeroliq vína, koktejly a long drinky bez alkoholu, jejich hlavní specialitou je však pivo; v nabídce mají 17 různých nealkoholických druhů. A do té doby si můžeme doma pochutnávat na pár procentech.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Akce Taste Fake Milk – 3. 11. v Černé labuti ochutnáme přehlídku rostlinných mlék

Ve čtvrtek 3. listopadu vypukne v Domě Černá labuť Na Poříčí akce Taste Fake Milk. Hlavní roli sehrají alternativy k živočišnému mléku. Ty bude možné ochutnat, porovnat, výhodně nakoupit a také jim nakouknout pod pokličku. Na místě totiž budou přímo jejich výrobci a propagátoři, kteří rozklíčují jejich podstatu a smysl. Akce navazuje na úspěšný event Taste Fake Meat a opět bude plná doprovodného programu, zajímavých speakerů, osobností a inspirace!
Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

V Berlíně padnul nový světový rekord v maratonu

    ·      26.09.2022
"Nevím, kde je hranice," řekl jednou Eliud Kipchoge, "ale chci jí dosáhnout." Na nedělním berlínském maratonu 37letý běžec z Keni opět posunul hranici lidských možností. Tentokrát urychlil svůj světový rekord o třicet sekund.

Přitažlivost západočeského lázeňského trojúhelníku roste

    ·      20.09.2022
Lázeňské kolonády provoněné oplatkami, historické budovy s léčivými prameny, ale i rozmanité přírodní skvosty a kulturní akce. Taková je atmosféra lázeňských měst, fenoménu, kterému se dostává stále větší pozornosti. Může za to i loňský zápis západočeského lázeňského trojúhelníku

Aktuálně na německém webu

Fabularium

    ·      09.09.2022
Wo tschechische Kinder in Berlin ihre Muttersprache wiederbeleben