TOP 10 míst, kam v Praze vyrazit s dětmi, abyste o nich ani nevěděli

Praha nabízí spoustu zajímavých míst, která jsou dětem buď přímo určená, nebo si je užije celá rodina. Vybrat z nich deset není nic snadného, přesto se o to pokusíme. V našem výběru jsou především místa, kde nejsou děti jen pasivními diváky, ale samotnými aktéry. A kde si vyhrají i dospělí. Pak vám děti určitě nebudou chtít utíkat na Žižkovskou věž, jako batolata proslulého sochaře a výtvarníka Davida Černého na snímku.

1. Muzeum Karla Zemana – ráj pro “potomky” dinosaurů

Interaktivní expozice představuje celoživotní dílo světově proslulého filmového tvůrce Karla Zemana a jeho filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii. Podstatná část je věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku (který kvůli animacím dinosaurů obdivuje i Steven Spielberg, tvůrce slavné série Jurský park), Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.

Muzeum je unikátní svým hravým pojetím – nabízí možnost se zapojit a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal. Kromě toho se vznesete se na létajícím stroji, projdete se po měsíci Barona Prášila nebo budete ovládat ponorku z Vynálezu zkázy.

Web: muzeumkarlazemana.cz
Adresa: Saská 3, Praha 1 – Malá Strana
Otevřeno: celý týden: 10.00–19.00

2. Muzeum LEGA – za hračkou století

Pražské muzeum je co do rozlohy a počtu vystavených exponátů největší nejen v ČR, ale údajně i na světě. Specializuje se na historii této oblíbené stavebnice, která se pyšní titulem hračka století (a tohle století začala také dobře). Na ploše 420 m2 uvidíte přes 3.000 unikátních modelů rozdělených do 20 tematických expozic. Na jejich stavbu bylo použito přes milion kostiček. Můžete si vybrat mezi výlety do doby, kdy moři vládli piráti, do éry rytířských soubojů, do věku, kdy nebe křižují vesmírné lodě Star Wars, či do magického světa Harryho Pottera. Fascinující jsou také jedinečné modely světoznámých památek, nechybí ani propracované mechanismy LEGA Technik a modely moderních či starých lokomotiv a nejrůznějších dopravních prostředků.

Web: muzeumlega.cz
Adresa: Národní 362/31, Praha 1 – Nové Město
Otevřeno: celý týden: 10.00–20.00

3. Svět medúz – největší v Evropě

Na střeše obchodního centra Arkády Pankrác se nachází největší meduzárium v Evropě. V pražském Světě medúz je v 38 designových akváriích kulovitého tvaru k vidění více než 10 tisíc těchto průhledných živočichů včetně nejjedovatější medúzy světa – čtyřhranky Fleckerovy. Interiéry byly navrženy tak, aby evokovaly v návštěvníkovi co nejintenzivnější pocit, že se opravdu nachází pod mořskou hladinou: tomu napomáhají i četné 3D projekce s bohatými audiovizuálními efekty.

Web: svetmeduz.cz
Adresa: Na Pankráci 86, Praha 4 – Pankrác
Otevřeno: celý týden: 09.00–21.00

4. Muzeum fantastických iluzí – vzneste se do vzduchu

Vyzkoušejte kouzelnou židli nebo magickou místnost, která vás promění v trpaslíka nebo obra. Nechte se kouzelníkem vystřelit z děla nebo levitovat ve vzduchu. Vaše hlava se náhle ocitne na stole nebo si na vás pochutná King Kong. Slavný alchymista Edward Kelley vás kouzlem uvězní ve své středověké laboratoři a dinosaurus si vás ve svých pařátech odnese do hnízda. Nechte se překvapit, čím vás zaručeně pobaví Charlie Chaplin nebo Albert Einstein. Uvidíte opravdový úsměv Mony Lisy a není to ten, který znáte z obrazu! Projdete se hlavou dolů po stropě místnosti, proměníte se v primabalerínu, uvidíte svůj skutečný obraz v zrcadle, stanete se nejkrásnějším člověkem na světě a zažijete mnohé další… Dýchne na vás kouzlo starých časů a dozvíte se zajímavá tajemství optických iluzí.

Web: muzeumfantastickychiluzi.cz
Adresa: Vodičkova 31, Praha 1 – Nové Město
Otevřeno: celý týden: 9.00–19.00 (poslední vstup v 18.00 hodin)

5. Zoo Praha – z Údolí slonů do Darwinova kráteru a dál

Pestrá kolekce zvířat celého světa, jedinečné přírodní scenérie i podmanivé výhledy na Prahu – to vše se naskýtá pouhých sedm kilometrů od centra české metropole v jedné z nejprestižnějších zoologických zahrad světa. Na 58 hektarech zde najdete 14 pavilonů, kde na vás čeká mimo jiné Údolí slonů, Darwinův kráter či Velemlokárium… Je tu zábava i poučení pro celou rodinu na celý den!

Web: zoopraha.cz
Adresa: U Trojského zámku 3/120, 171 00 Praha 7 – Troja
Otevřeno: červenec, srpen: 09.00–21.00, září, říjen: 9.00–18.00

6. Planetárium Praha – dokonalá iluze vesmíru

Hvězdárna a planetárium – to není totéž! Na hvězdárně se pozoruje skutečná obloha pomocí dalekohledu. V planetáriu jsou hvězdy promítané na strop nad diváky projektorem zvaným planetárium. A to pražské planetárium s průměrem promítací kupole 23,5 m a projekční plochou 867 m2 patří k největším na světě. Instalované optomechanické či digitální systémy dokáží vytvořit dokonalou iluzi vesmíru.

Můžete se vydat nejen do vesmíru, ale také třeba na výlet do české krajiny, nebo se ponořit pod hladinu moře ke korálovým útesům. Projekční systém planetária s rozlišením 8K nabízí jednu z nejlepších digitálních projekcí na světě. Navštívit lze také interaktivní výstavu ve foyer. Můžete zde také vstoupit do lunárního modulu Apollo 11.

Web: planetum.cz
Adresa: Královská obora 233, Praha 7 – Holešovice
Otevřeno: srpen: 11.00–19.00, 21:00–23:00, září: 14.00–18.00, 20.00–22.00

7. Petřínská rozhledna – pražské dítě Eiffelovy věže


Jedna z neodmyslitelných dominant Prahy byla postavena v rámci Jubilejní výstavy r. 1891 jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže (k té je v poměru 1:5), je vysoká 63,5 m a na její vrchol, který je ve stejné nadmořské výšce jako skutečná Eiffelova věž, vede 299 schodů. Rozhled z ní zahrnuje nejen celou Prahu, ale za jasného počasí i výhled po bezmála celých Čechách.

V její blízkosti je další velká atrakce, na  kterou vám platí vstupenka na Petřínskou rozhlednu – Zrcadlové bludiště. Tam se lehce ztratíte, a až se najdete, tak se v zakřivených zrcadlech nepoznáte.  A do třetice všeho dobrého: Od letošního léta je na Petříně (až do konce září) v provozu unikátní kolotoč z 18. století, který patří k těm nejhezčím v Evropě. Zajezdit si na něm mohou nejen děti, ale i dospělí, a to až do konce září.

Web:
prague.eu/cs/objekt/mista/116/petrinska-rozhledna
prague.eu/cs/objekt/mista/107/zrcadlove-bludiste-na-petrine
prague.eu/cs/blog/na-petrine-ozil-200-let-stary-kolotoc.-laka-k-jizde-deti-i-dospele-18078
Adresa: Petřín, Praha 1 – Malá Strana
Otevřeno: červenec až září: 10.00–21.00, říjen až listopad: 10.00–20.00. Prodej vstupenek končí 30 minut před koncem zavírací doby.

8. Avatar – Herna virtuální reality

Tohle je vstupenka do světa mnoha dnešních dětí. A pohltí to nejen je. Nechte se vtáhnout do víru virtuálního světa a zažijte virtuální realitu na vlastní kůži. V Avatar herně můžete být kýmkoliv a kdekoliv. V jednu chvíli se vznášet nad Grand Canyonem, plout mezi mořskými želvami, skákat z mrakodrapu, řítit se v sedačce horské dráhy, bránit se útoku zombie, nebo třeba žít příběh Dartha Wadera. Na výběr je více než 250 her.

Web: avatarherna.cz
Adresa: Ocelářská 17, Praha
Otevřeno: pondělí až pátek: 12.00–-20.00, sobota, neděle a svátky: 12.00–20.00 (po dohodě možno i od 09.00 a až do 22.00)

9. Toboga Fantasy – hlavní je hlídat, kam se poděly děti

Jedinečný zábavní park pro celou rodinu na ploše více než 6 000 m2 je největším indoor zábavním parkem v České republice. Nachází se zde spousta atrakcí, které nabízejí nezapomenutelné zážitky pro děti i dospělé.

Web: toboga.cz/praha
Adresa: Skandinávská 5a, Praha 5 – Zličín
Otevřeno: červenec, srpen: 10.00–19.00, září nebo červen: pondělí až středa: 14.00–19.00, čtvrtek až neděle: 10.00–19.00

10. Království železnic – vlaky i interaktivní model Prahy

Úžasný, zmenšený, a přitom dokonale fungující svět Království železnic. Uvidíte stovky metrů kolejí, desítky modelů vlaků, modely aut, které si dávají přednost na křižovatkách, modely významných staveb a míst České republiky a zažijete unikátní atmosféru střídání dne a noci. Součástí expozice je interaktivní model Prahy v měřítku 1:1.000.

Web:
www.kralovstvi-zeleznic.cz
www.kralovstvi-zeleznic.cz/model-prahy
Adresa: Stroupežnického 23, Praha 5 – Smíchov
Otevřeno: 09.00–19.00, poslední vstupenky se prodávají v 18.00.

Je vám to pořád ještě málo?

Spoustu informací a tipy pro rodiny s dětmi nabízí například portál prague.eu, kde je k zaslání jen za poštovné i mapa atrakcí v Praze vhodných pro děti. Tak ať hlavně nezlobí!

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.