8 pravidel, díky kterým z vás bude pravý Berlíňan

Člověk dnes neví, co bude a kde bude zítra. A tak se může stát, že najednou, ani nevíte jak, máte v ruce lístek do Berlína a potvrzení, že nábytek dorazí v pondělí. Nová práce, nová láska, útěk, naděje na nový začátek, nebo zkrátka jen spleen… chci změnu tapety.

Aby vám růžové brýle neztmavly moc rychle, najdete zde pár doporučení, kterým věřit nemusíte, ale mějte je uložené někdo hluboko v paměti. Berlín má 3,77 milionů obyvatel, z nich 2 milióny se v Berlíně narodili. Když pocítíte a pochopíte tato pravidla, tak už si můžete říct: Ich bin ein Berliner.

KIEZ – NEVÍM, CO ZNAMENÁ

Přiznávám, to chvíli potrvá. To je místo, kde se cítíte dobře a chcete tam zůstat. Zde platí moje čtvrť – můj hrad. Čím déle zde budete žít, tím nepravděpodobnější bude, že se přestěhujete do čtvrti jiné, byť bude sousedská. 

NEVĚŘTE, ŽE ZDE NAJDETE LÁSKU NA CELÝ ŽIVOT

Ok, s turisty se nacházelo ve městě dříve více než čtyři miliony lidí. Wow, to nabízí tolik možností, říkáte si už teď. Chyba lávky. Většina z nich má asi nějakou chybu – strach ze závazku, neschopnost vztahu, dobrodružství za každou cenu, balast ano, obsah ne. 49 procent lidí v Berlíně je single. Po 321. špatném datu na Tinderu se rozplyne i ta poslední kapka optimismu. Proto rada – nemějte žádné očekávání, co se lásky na věky týče. Zábava ano, zodpovědnost ne.

KVŮLI BANALITÁM SE BYT NEOPOUŠTÍ

Ta nabídka v Berlíně je děsivě velká. Pardon, bývala děsivě velká. A nováčci trpí pocitem, že jim stále něco utíká – ten syndrom se nazývá FOMO – Fear of missing out. Ale nebojte, to za chvíli skončí. Máte přece byt s příjemnou atmosférou a raději si zahrajete večer se sousedem karty. Zítra je také den.

NOVÁ RESTAURACE/KAVÁRNA/BAR

Je to jedno z hlavních témat rozhovorů. Byl jsi už v té a té restauraci? Prý tu otevřela nová kavárna… Co říkáš na ten nový street food? Wow, ti dělají nejlepší drinky ve městě! Mějte uši nastražené. Čím více spolehlivých tipů budete mít, tím více budete “in”.

EXTRA PŘÁNÍ

Jasně že si můžete dát veganské koblihy bez cukru, nebo vodu bez kalorií. A informovat číšníka o své alergii na kaviár. Klidně si objednejte Matcha Latte s nízkotučným mandlovým mlékem a espressem bez kofeinu. Objednejte si to ale proto, že vám to chutná a ne proto, že chcete být extra. Nikoho nezajímá, co máte v hrníčku nebo na talíři. Tímto se neodlišíte.

SLOVO TOLERANCE SI NAPIŠTE VELKÝM PÍSMEM 

Tady jde o sílu charakteru. Ve starém domově bychom asi vypadali přinejmenším podivně, kdybychom se procházeli po ulici v koženém oděvu s papouškem na rameni. Po několika týdnech, až začne někdo předvádět v
U-Bahnu expresivní tanec bez hudby, začnete mu k tomu zpívat. Žít a nechat žít. To je princip Berlína. Jak dlouho ještě?

DLOUHÉ CESTY SE NEVYPLATÍ

Samozřejmě budete na začátku motivováni objevit celý Berlín. Po měsíci nebo dvou v hromadné dopravě, v dopravní zácpě nebo na kole, obklopeni idioty pokaždé z toho druhého dopravního prostředku, se pomalu začnete ptát: Nehraje se ten film i u mě za rohem? Indickou restauraci mám vlastně i ve vedlejší ulici. Do toho muzea můžu zajet i příští víkend. Když si uvědomíte, že vše potřebné najdete v okolí, neochota cestovat dalece vzroste. S jednou výjimkou…

VYJEDEME SI NA VENKOV

Až začnete hledat tipy na výlety a skutečně vyrazíte do sousedního Brandenburgu nebo k Baltskému moři (jak to dělají všichni Berlíňané, někteří jen na otočku), nezapomeňte připomenout, že se večer potkáme v nějaké fancy restauraci. Ještě bych si mohla myslet, že na venkovu zůstanete na trvalo. To už byste nebyl ten správný Berlíňan. 

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.