Léčivý jíl

V tomto vydání jsme se zaměřili na zdravé dárky. A proto se do našeho hledáčku dostal 
i unikátní přírodní produkt – zelený jíl. Že ho ještě neznáte? V prostředí příjemně voňavé prodejny Cosmetica Natura v Praze na Břevnově jsme se ptali majitelek Jindřišky Janovské a Mileny Rothbauerové, čím je kosmetika ze zeleného jílu učarovala?

Laické znalosti o jílu se nejspíše zúží na označení hornina. Čím je však jíl tak výjimečný pro naše zdraví a jak jej lze využívat? 

Jíly jsou miliony let staré sedimentární horniny, které jsou z velké části tvořeny jílovými minerály. Obsahují i různé příměsi, které dále určují jejich vlastnosti. 
Lidé využívali jíl již od dávných dob k léčebným účelům. Pomáhal jim jak vnitřně, při průjmech 
a trávicích potížích, tak ve formě různých obkladů a zábalů, při hojení zlomenin, povrchových ran, namožených svalů nebo při nejrůznějších kožních potížích. Také zvířata volně žijící v přírodě ho instinktivně vyhledávají. Má totiž vysokou schopnost pohlcovat nečistoty, detoxikuje a působí proti zánětům, dodává tělu minerální látky a stopové prvky a v podstatě na něj neexistují alergické reakce. S rozvojem syntetických léčiv jíl trochu upadl v zapomnění, ale v poslední době o něj zájem zase stoupá.

 

Vy zastupujete italskou kosmetickou značku ARGITAL, kterou založil biolog a antroposof, doktor Giuseppe Ferraro. Jaký je příběh o počátcích firmy? Jak přišel na unikátnost zeleného jílu Argital?

Dr. Giuseppe Ferraro se narodil na Sicílii a již ve svém mládí se tam setkal s pozitivními účinky zeleného jílu. Rozhodl se jej proto dále studovat pro účely výroby přírodní kosmetiky. Jakožto vyznavač zdravého způsobu života a antroposof, hledal jíl, který by měl na organismus co nejpříznivější účinky. A našel jej. Ložisko jílu Argital se nachází v čisté, větrem ovívané části jižního pobřeží Sicílie. Je složen z jílových minerálů, jako je např. smektit, illit, chlorit, kaolinit a obsahuje 
i dvojmocné železo, které mu dodává zelenou barvu. Tato forma železa je důležitou součástí krevního barviva – hemoglobinu. Kromě řady jiných minerálních látek a stopových prvků, má také vysoký obsah křemíku, který podporuje tvorbu kolagenu v pokožce.

 

argital-zeleny-jil-maska

 

Díky tomuto složení má zelený jíl Argital vysokou schopnost na sebe vázat toxiny, radiaci a volné radikály a nabízí mnoho příznivých kosmetických účinků: působí proti stárnutí pokožky, udržuje pleť pružnou, pevnou a rozjasněnou, vyrovnává a čistí pleť při akné a dermatitidách. Má modelační schopnosti, zpevňuje postavu a působí proti celulitidě.

 

Kosmetika z jílu prý neobsahuje žádné konzervanty? Opravdu je naprosto přírodní?

Kosmetika Argital se vyrábí již téměř 40 let, takže má dlouholetou tradici a zkušenosti. Dr. Ferraro si uvědomoval, že kosmetické přípravky se vstřebávají do pokožky a mohou tedy skrze ni do organismu pronikat jak látky prospěšné, tak i ty toxické. Ve spolupráci s italskými univerzitami se společnost věnuje systematickému výzkumu. Studuje vlastnosti jednotlivých přírodních látek a jejich vzájemné působení a kombinuje je tak, aby byla zaručena nejen účinnost přípravků, ale i jejich trvanlivost. Proto se kosmetika Argital obejde bez syntetických konzervantů. 

Zmínily jste, že se doktor Ferraro věnuje antroposofii. O co se jedná? Antroposofie je duchovně vědecký směr o nadsmyslovém poznání světa a určení člověka. Založil ji na počátku minulého století filosof Rudolf Steiner a dnes se s jejím praktickým využitím setkáváme např. v antroposofické medicíně nebo Waldorfském školství. 
Na základě tohoto učení používá doktor Ferraro patentované metody jako je citlivá krystalizace nebo dynamizace a harmonizace aktivních složek kosmetických přípravků, které pomáhají zvyšovat jejich vitální energii, účinnost a aromaterapeutické i hojivé účinky. Jeho filozofie zní: „Kosmetika musí být zdravá, čistá a účinná, obnovovat přirozené funkce pokožky a dávat jí impulz k vlastní regeneraci“.

 

Citlivá krystalizace, dynamizace – to zní hodně technicky. Co si pod tím můžeme představit?

V přírodě i ve vesmíru se vše rytmicky střídá: den a noc, roční období, fáze Měsíce, příliv a odliv. Rytmus udržuje život, řídí paměť, vytváří vazby s životodárnými silami a propojení mezi živými bytostmi, přírodou a vesmírem.
 Dynamizace je přesně stanovený postup zahrnující míchání a protřepávání látek, při nichž se do nich vnášejí kosmické rytmy. Výchozí suroviny se během ní potencují, aktivuje se jejich vitální energie a zvyšuje se kvalita a účinnost přípravku. S dynamizací se setkáváme také např. při přípravě homeopatických léků. 
Citlivá krystalizace je kvalitativní metoda, kterou se stanovuje přítomnost vitální síly v kosmetickém přípravku. Zavedl ji německý vědec Ehrenfried Pfeiffer podle návodu Rudolfa Steinera. Na obrázcích je znázorněn test zeleného jílu Argital.

Na obrázku je znázorněn test zeleného jílu Argital. Ukazuje jeho schopnost zformovat krystaly chloridu měďnatého do krásných obrazců a prokazuje tím jeho velkou vitalitu.

 

argital-zeleny-jil-krystalizace-2

 

Jak různě se dá jíl aplikovat? A co vše se dnes z něj vyrábí?

Argital nabízí kromě zeleného jílu i kompletní sortiment kosmetiky. Zahrnuje nejen péči o pleť obličeje, pokožku těla, vlasy, zuby, ale i hypoalergenní řadu pro zvlášť citlivou pleť, speciální přípravky na akné a dermatitidy nebo na bolavé klouby a svaly. Také má Baby řadu pro miminka.

 

argital-fotogruppo-touring

 

Říkaly jste, že jíl v přírodě vyhledávají i zvířata. Máte v nabídce i produkty pro ně?

Ano. Zelený jíl Argital dodáváme i do některých veterinárních klinik a ZOO. S úspěchem se používá při mykózách na tlapkách, prasklinách a drobných poranění tlapek, při kolikách přežvýkavců.

A pro naše psí kamarády vytvořil Dr. Ferraro speciální řadu kosmetiky pro péči o srst a tlamičku pod značkou Mi Fido. Základem je opět zelený jíl a extrakty z léčivých rostlin. Jejich složení je pro psí kůži maximálně šetrné a jejich vůně psy nedráždí. Málokdo ví, že psí kůže absorbuje všechny látky, se kterými přijde do styku, 5× více než kůže lidská. Proto si zdravou přírodní péči také zaslouží.

 

argital-logo-senzaconservanti

 

Sleva 10 % na nákup

Slevový kód: NOV1117

Kód lze uplatnit v prodejně Cosmetica Natura 
a  na e-shopu www.cosmeticanatura.cz

Platnost do 30. 4. 2018.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.