Němci mají se Sputnikem V taky trochu problém. Přišli na to, že ho vyrábí ruský oligarcha

Sputnik V rozděluje Evropskou unii, ale i samotné členské země. Například v Česku žádá hlava státu hlavy ministra zdravotnictví a šéfky Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Nechtějí totiž využití Sputniku V schválit dřív, než to udělá Evropská léková agentura. To Německo už se s Ruskem dohodlo a hodlá vyrábět vakcínu Sputnik V na svém území. Teď ale němečtí novináři přišli s informací, že produkci ruské vakcíny má pod palcem tamní oligarcha. A reportéři Spieglu jeli do jeho továrny dokonce natočit „propagační video“.

Dmitrij Morozov s vakcínou Sputnik V.

Na fakt, že Sputnik V, který byl schválen už ve více než padesáti zemích, vyrábí v Rusku tajemný oligarcha, upozorňuje německá mutace prestižního magazínu Business Insider.

Ragbyový mecenáš

Dmitrij Morozov je jedním z nejvýznamnějších podnikatelů v zemi a kromě své práce generálního ředitele farmaceutické společnosti Biocad vlastní také petrohradský ragbyový tým Narva Zastava, do kterého investuje 1,5 milionu eur ročně. Mimochodem, na dresech jeho týmu se má brzy objevit nápis „Sputnik V“.

Také samotná výroba vakcíny probíhá u Petrohradu, a to za přísných bezpečnostních opatření. Farmaceutická společnost Biocad vyrábí vakcínu na ploše 24 000 metrů čtverečních v jednom z nejmodernějších zařízení svého druhu v Rusku. Samotná vakcína byla vyvinuta v Gamalejově výzkumném institutu epidemiologie a mikrobiologie v Moskvě. Její vývoj stál miliony rublů. Jak se poté k vakcíně dostal Morozov, není úplně jasné.

Záběry z výzkumného institutu.

Nevěří jí ani Rusové

Ruskou vakcínu nyní zkoumají příslušné orgány EU a Rusové se mezitím dohadují nejen s Německem, ale i dalšími zeměmi, například Itálií a Španělskem, na tom, že se Sputnik V bude vyrábět i v Evropě. Zejména v EU a USA jsou přitom lidé k ruské vakcíně skeptičtí. Opakovaně se ozývá kritika, že vakcína byla schválena před hodnocením klinických studií a že ani dnes nemají vědci přístup ke všem údajům. Projekt čelí také nedůvěře doma. Podle průzkumů chce být vakcínou očkována pouze třetina Rusů.

Biocad Dmitrije Morozova není každopádně ve farmaceutickém průmyslu neznámým pojmem. Společnost je v tomto odvětví dobře etablovaná a již léta vyrábí léky proti rakovině a HIV. Americká farmaceutická firma Pfizer, která nyní vyrábí vlastní vakcínu společně s německou společností Biontech, chtěla v minulosti ruský Biocad dokonce koupit, ale dohoda se nakonec nekonala. Samotný Morozov ve firmě stále drží 30 % akcií. V Biocadu Dmnitrije Morozova pracuje 2 500 zaměstnanců, 1 500 z nich se v současné době věnuje hlavně Sputniku V. Kromě toho firma také vyvíjí lék proti onemocnění Covid-19.

Pozvánka pro Spiegel

Do továrny u Petrohradu nedávno zavítal štáb německé televize TV Spiegel, aby Rusové Němcům ukázali, jak pěkně na vakcíně pracují.

Záběry z výzkumného institutu.

Reportéři potvrzují, že v továrně vládnou přísná bezpečnostní opatření a že úspěchu Sputniku ve světě nic nestojí v cestě. V dokumentu vystupuje i samotný Dmitrij Morozov, který cestou mercedesem redaktorům vypráví, jak musejí lidé v továrně dřít, protože lidi bez Sputniku V přece umírají na covid. Je tedy asi jasné, kdo redaktory Spieglu do továrny pozval. A je také jasné, že Sputnik V, potřebuje podporu Němců, aby se mohl v Německu vyrábět. Nutno dodat, že Morozov roli milého dědečka, který se snaží zachránit svět a ještě se pravoslavně dokáže pomodlit za úspěch v boji proti pandemii, zvládnul v jedenáctiminutovém dokumentu skvěle.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.