Úchvatný svět rostlin s Haenke

Ponořte se do světa zkoumání vztahů mezi lidmi a rostlinami tak v trochu jiném světle! V rámci aktivit, které pořádá pražský projekt Haenke, se můžete dozvědět více o rozmanitých funkcích rostlin a přírody v naší společnosti.Ponořte se do světa zkoumání vztahů mezi lidmi a rostlinami tak v trochu jiném světle! V rámci aktivit, které pořádá pražský projekt Haenke, se můžete dozvědět více o rozmanitých funkcích rostlin a přírody v naší společnosti.

Od jejich role ve veřejném prostoru či interiérech až například po to, jaké léčivky pomáhají na nejrůznější neduhy.

 Do konce října si můžete přijít poslechnout jednu z přednášek, které Haenke pořádá pod názvem Rooftop Talks na Střeše Lucerny. Každé pondělí od 18 hodin zde promlouvají hosté – osobnosti z oblasti přírodních a sociálních věd, kreativních oborů nebo cirkulární ekonomiky.

haenke-strecha-lucerny-prednasky-2

Setkáte se zejména s tématy spojenými s klimatickými změnami a obecně rolí přírody ve městech. Můžete se těšit na takové přednášející, kterými budou například zahradní architekt Ferdinand Leffler, 
ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová nebo profesor Pavel Kindlmann, spoluautor zprávy OSN o biodiverzitě. Přednášky jsou zdarma!

Pokud vás zajímají léčivé rostliny, můžete si s Haenke vyzkoušet také výrobu produktů na přírodní bázi v jejich žižkovském prostoru Hænke Botanical Lab. Na podzim se bude konat další série fytoterapeutických workshopů s názvem Phytolab, v rámci kterých učí veřejnost, jak správně pracovat s léčivými rostlinami při výrobě přírodní medicíny nebo domácí kosmetiky. Pod vedením zkušených lektorů si vyrobíte vlastní produkty na rostlinné bázi, které jsou šetrné k vašemu zdraví i k naší planetě.

Útočiště pro svou zelenou vášeň najdou i milovníci pokojových rostlin. Projekt Haenke Botanical Lab ukrývá pečlivý a pestrý výběr tropických i subtropických rostlin vhodných do domácností i do kanceláře. Pokud si nejste jistí, mrkněte na jejich e-shop.

Na jaře představili dokonce květináč PLÆNTR, který je inspirovaný klasickým terakotovým květináčem. Design mají na svědomí Jakub Pollág a Václav Mlynář ze Studia deFORM. Světlo světa spatřily květináče v keramické dílně Martiny Hudečkové a Ľubomíra Ontkóce v Praze. Vznikaly z materiálů pocházejících částečně z lomu Brník u Prahy a z geologických zdrojů v západoněmeckém Herschbachu, ale i z odpadu, který ve studiu zbyl z předchozích zakázek. Mají tak téměř nulovou uhlíkovou stopu.

haenke-plaentr-kvetinace

haenke-plaentr-kvetinace-2

Projekt Haenke se snaží přiblížit lidem často nedoceněnou roli rostlin — od léčivých po pokojové — skrze přednášky, e-shop, workshopy a další události. Zeleň je v rámci projektu dokonce zajímavě propojovaná s českým designem a uměním i v rámci instalací, které se objevily například v Českém centru v Londýně, na reSITE festivalu, v restauraci Eska nebo na Designbloku. Instalace Victoria Pragensis, botanický labyrint složený z téměř tisíce rostlin, který byl v létě 2017 instalován na Piazzettě Národního divadla, dokonce získala nominaci na Českou cenu architektury a přitáhla pozornost řady českých i zahraničních médií.

haenke-narodni-divadlo-nova-scena-3

haenke-narodni-divadlo-nova-scena-instalace

haenke-narodni-divadlo-nova-scena

www.haenke.cz 

Text Barbora Vojtová

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.