Nejlepší barmani míří do Glasgow

Máme za sebou World Class Cocktail Week, do kterého se opět zapojily desítky prestižních českých barů po celé republice. Během několikadenní oslavy koktejlové kultury pohostily vybrané podniky tisíce milovníků prémiové mixologie na míru ušitými drinky.Máme za sebou World Class Cocktail Week, do kterého se opět zapojily desítky prestižních českých barů po celé republice. Během několikadenní oslavy koktejlové kultury pohostily vybrané podniky tisíce milovníků prémiové mixologie na míru ušitými drinky.

Součástí akce byla již tradičně soutěž Diageo Reserve World Class. 6. ročník prestižní soutěže vyhrál Tomáš Nyári z  litoměřického Capra restaurantu. Je to vůbec poprvé, kdy si zlato odnáší mimopražský barman.

wold-class-coctail-week

Mezinárodní porota vybrala v pražském podniku Moon Club vítěze, který bude na konci září reprezentovat Českou republiku na světovém finále v Glasgow, kolébce skotské whisky. Tomáš Nyári porazil po půlročním náročném klání takřka padesátku dalších soutěžících z 27 špičkových tuzemských barů. Vítězství si zasloužil zejména díky letošní nové disciplíně Mystery box, která hodnotila nejen talent soutěžících, ale také jejich kreativitu a umění rychlé reakce na nečekané zadání. Principem je, že se barman dozví ingredience pro svůj drink až ve chvíli, kdy otevře tajemnou skříňku. V další disciplíně, Tartan Tiki, navazující na destinaci globálního finále, mistrně předčil Nyári ostatní soupeře. Barmani měli připravit originální koktejl inspirovaný havajským tiki stylem, ovšem na bázi skotské whisky. Součástí byly také náročné teoretické testy a nejtěžší disciplína, kterou byla jako obvykle tradiční finálová show: perfektně namíchat zadaných šest drinků během šesti minut. Tím Nyári díky finálové show podtrhl své vysoké skóre, díky kterému dosáhl na nejvyšší soutěžní příčku.

world-class-coctail-week-drink

world-class-coctail-week-ananas-drink

Soutěž Diageo Reserve World Class je považována za největší mixologický zážitek sezóny a jako jediná na světě využívá celé portfolio prémiových brandů. Na úspěchu soutěžících se podílí jednak jejich vlastní invence v rámci originálních receptur, ale také důkladné prověření jejich teoretických znalostí a samozřejmě kvality koktejlů, které servírují. Všechny soutěžní koktejly jsou připravované výhradně ze značek super-prémiové kvality, jako je například rum Zacapa, gin Tanqueray, bourbon Bulleit či vodka Ketel One a vlastních ingrediencí soutěžících barmanů. Díky celosvětovému věhlasu diktuje Diageo Reserve World Class trendy v mixologii. „Aktuálně barům vládne jednoduchost. Populární je ale například i tak zvaná klarifikace, tedy metoda filtrace, po které zůstane drink zcela čirý,“ popisuje současné novinky ambasador Petr Kymla ze společnosti Ultra Premium Brands, který je v čele soutěže od samého začátku a sleduje vyvíjející se kvalitu soutěžících. „Můžete mi věřit, že česká barmanská scéna má laťku velmi vysoko,“ dodává s potěšením Kymla.

world-class-coctail-week-bar

wold-class-coctail-week-barman

Text Barbora Vojtová

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

EUREF je berlínské „městečko budoucnosti“. A právě odtud míří restaurace the CORD ke kulinářským hvězdám

Gasometer je již 108 let dominantou Berlína-Schönebergu a zná ho snad každý Berlíňan. Na téměř šestihektarovém pozemku se však nachází také kampus EUREF, městečko budoucnosti, které je skutečnou laboratoří přechodu na obnovitelné zdroje energie a jedinou svého druhu v Evropě…. Ne, to jsem nevěděla ani po 35 letech v Berlíně. Stojím na hlavním náměstí se stoprocentně bezemisními budovami; v jedné z nich byla nedávno otevřena lifestylová restaurace the CORD. Pod vedením Thomase Kammeiera, kultovní osobnosti berlínské gastronomie, se vydala na vítěznou cestu ke hvězdám. Příliš mnoho superlativů najednou? Přesvědčte se sami, nebudete litovat.
Přečtěte si

Sommelier Jiří Markuzzi: Německý riesling i moravský ryzlink může být skvělý. V Německu však vítězí tradice

Občas má někdo to štěstí, že se narodí se jménem, které předurčí jeho budoucnost. Třeba tak jako majitel vinného obchodu Vino Markuzzi. Jiří Markuzzi se narodil v Česku, ale jeho předkové pocházeli, jak jeho příjmení napovídá, z Itálie. K vínu přivedl Jiřího jeho otec, který za ním (za vínem a s Jiřím) často jezdil na Moravu. Vzhledem k tomu, že se Jiří už na hotelové škole stal sommelierem, od mládí prozkoumá vinný potenciál různých států. S oblibou mluví nejen o Itálii, ale i o Německu. A právě o německých vínech v porovnání s moravskými (a nejen o tom) jsme se s Jiřím bavili.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign