V německém hlavním městě narazíte na řadu muzeí a galerií s rozmanitými expozicemi. Stojí mezi nimi i ty, které jsou takzvaně dost na hraně. K takovým rozhodně patří i Disgusting Food Museum Berlin. Muzeum, ve kterém uvidíte nejnechutnější potraviny světa. Ale pozor, není to nic pro slabé povahy, nebo spíš žaludky.

Na jednom místě můžete prozkoumat více než devadesát mimořádných potravinových exponátů z celého světa, které se jinde považují za běžnou součást jídelníčku či dokonce za vzácnou lahůdku. To, co jednomu připadá jako delikatesa může druhý vnímat jako něco nechutného. Dáte si býčí penis, oční bulvy, grilovaného psa, sýr s červy nebo třeba kravskou krev? V evropské kultuře asi jen těžko.

Cílem muzea ale není výhradně znechutit a šokovat návštěvníky. Produkční tým chce návštěvníkům poodkrýt i to, co stojí za jejich pocity znechucení. Často totiž takový stav vyvolá jídlo, které je založené na praktikách krutého zacházení se zvířaty. Příkladem mohou být foie gras, když jdete pod pokličku vzniku této delikatesy.

Muzeum návštěvníkovi rozšiřuje úhel pohledu i v souvislosti s předsudky, které si v sobě z konkrétní kulturní povahy nese. Pak totiž může pouhý pohled na kulturou neuznávaný pokrm způsobit znechucení. Příkladem mohou být smažení červi. Když ale zavřete oči a ochutnáte tento křupavý hmyz, aniž byste ve skutečnosti věděli oč jde, ve většině případů budete překvapeni příjemnou chutí, která připomíná oříšky.

Stejně tak nečekaná je i cvrččí mouka, ze které se vyrábí chléb nebo energetické tyčinky plné proteinů. Říká se, že právě jedlý hmyz bude součástí stravy budoucnosti. Řada lidí ale bohužel nepřekoná – ať už reálnou či imaginární – vizuální bariéru a ochudí se o takový zážitek. Možná právě prostřednictvím tohoto muzea zvládnete překonat odrazující první dojem a otevřou se vám dveře do nové dimenze gastronomie.

Vyzkoušet si to můžete bezprostředně poté díky degustačnímu baru pro odvážné návštěvníky. Jeho nabídka divných potravin, které si můžete zakoupit s sebou domů, zahrnuje např. „pochoutky“ jako jsou hmyzí tyčinky nebo třeba haggis – skotské národní jídlo v podobě prejtu ze skopových vnitřností.