Oční bulvy nebo sýr s červy? I to najdete v berlínském Disgusting Food Museum

Exponát “Mongolská Mary” – skopové oko v rajské omáčce
Jíst znamená přežít. V různých koutech planety se ale liší pohled na to, co jídlem může být. A právě na divnou a mnohdy odpuzující stravu z pohledu Evropana se zaměřilo muzeum nechutných jídel v Berlíně – Disgusting Food Museum Berlin.

V německém hlavním městě narazíte na řadu muzeí a galerií s rozmanitými expozicemi. Stojí mezi nimi i ty, které jsou takzvaně dost na hraně. K takovým rozhodně patří i Disgusting Food Museum Berlin. Muzeum, ve kterém uvidíte nejnechutnější potraviny světa. Ale pozor, není to nic pro slabé povahy, nebo spíš žaludky.

Foto: (c) DFM Berlin 2021

Na jednom místě můžete prozkoumat více než devadesát mimořádných potravinových exponátů z celého světa, které se jinde považují za běžnou součást jídelníčku či dokonce za vzácnou lahůdku. To, co jednomu připadá jako delikatesa může druhý vnímat jako něco nechutného. Dáte si býčí penis, oční bulvy, grilovaného psa, sýr s červy nebo třeba kravskou krev? V evropské kultuře asi jen těžko.

Čínská vzpruha v podobě myších mláďat fermentovaných v rýžovém víně Foto: (c) DFM Berlin 2021

Cílem muzea ale není výhradně znechutit a šokovat návštěvníky. Produkční tým chce návštěvníkům poodkrýt i to, co stojí za jejich pocity znechucení. Často totiž takový stav vyvolá jídlo, které je založené na praktikách krutého zacházení se zvířaty. Příkladem mohou být foie gras, když jdete pod pokličku vzniku této delikatesy.

Rýžové víno s tóny hadů Foto: (c) DFM Berlin 2021

Muzeum návštěvníkovi rozšiřuje úhel pohledu i v souvislosti s předsudky, které si v sobě z konkrétní kulturní povahy nese. Pak totiž může pouhý pohled na kulturou neuznávaný pokrm způsobit znechucení. Příkladem mohou být smažení červi. Když ale zavřete oči a ochutnáte tento křupavý hmyz, aniž byste ve skutečnosti věděli oč jde, ve většině případů budete překvapeni příjemnou chutí, která připomíná oříšky.

Fernentované kozí mléko v kůzlečím bachoru ´Foto: (c) DFM Berlin 2021

Stejně tak nečekaná je i cvrččí mouka, ze které se vyrábí chléb nebo energetické tyčinky plné proteinů. Říká se, že právě jedlý hmyz bude součástí stravy budoucnosti. Řada lidí ale bohužel nepřekoná – ať už reálnou či imaginární – vizuální bariéru a ochudí se o takový zážitek. Možná právě prostřednictvím tohoto muzea zvládnete překonat odrazující první dojem a otevřou se vám dveře do nové dimenze gastronomie.

Konzervované lahůdky Foto: (c) DFM Berlin 2021

Vyzkoušet si to můžete bezprostředně poté díky degustačnímu baru pro odvážné návštěvníky. Jeho nabídka divných potravin, které si můžete zakoupit s sebou domů, zahrnuje např. „pochoutky“ jako jsou hmyzí tyčinky nebo třeba haggis – skotské národní jídlo v podobě prejtu ze skopových vnitřností.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Jsme na sexuální křižovatce?

       ·   05.07.2024
Co je největší hrozba dneška? Globální emise! Sociální média a epidemie osamělosti! Politika zalidněná psychopaty! Umělá inteligence! Ale kde že… Je to sexuální revoluce, která vstoupila do fáze, kdy vůbec nevíme, co z ní vyleze.

Andy Warhol v Berlíně pro nepuritány

       ·   23.06.2024
Na nově otevřené výstavě Andyho Warhola v Neue Nationalgalerie najdete vše, jen ne to, co čekáte: v hlavní roli muži, a části jejich těla, často v erotických polohách. Tak explicitní výstava v historii Galerie zde snad ještě nebyla.

Aktuálně na německém webu

Sind wir an der sexuellen Kreuzung?

       ·   05.07.2024
Was ist die größte Bedrohung der Gegenwart? Die globalen Emissionen! Soziale Medien und die Einsamkeitsepidemie! Eine von Psychopathen bevölkerte Politik! Künstliche Intelligenz! Ach wo... Es ist die sexuelle Revolution, die in eine Phase eingetreten ist,