Oční bulvy nebo sýr s červy? I to najdete v berlínském Disgusting Food Museum

Exponát “Mongolská Mary” – skopové oko v rajské omáčce
Jíst znamená přežít. V různých koutech planety se ale liší pohled na to, co jídlem může být. A právě na divnou a mnohdy odpuzující stravu z pohledu Evropana se zaměřilo muzeum nechutných jídel v Berlíně – Disgusting Food Museum Berlin.

V německém hlavním městě narazíte na řadu muzeí a galerií s rozmanitými expozicemi. Stojí mezi nimi i ty, které jsou takzvaně dost na hraně. K takovým rozhodně patří i Disgusting Food Museum Berlin. Muzeum, ve kterém uvidíte nejnechutnější potraviny světa. Ale pozor, není to nic pro slabé povahy, nebo spíš žaludky.

Foto: (c) DFM Berlin 2021

Na jednom místě můžete prozkoumat více než devadesát mimořádných potravinových exponátů z celého světa, které se jinde považují za běžnou součást jídelníčku či dokonce za vzácnou lahůdku. To, co jednomu připadá jako delikatesa může druhý vnímat jako něco nechutného. Dáte si býčí penis, oční bulvy, grilovaného psa, sýr s červy nebo třeba kravskou krev? V evropské kultuře asi jen těžko.

Čínská vzpruha v podobě myších mláďat fermentovaných v rýžovém víně Foto: (c) DFM Berlin 2021

Cílem muzea ale není výhradně znechutit a šokovat návštěvníky. Produkční tým chce návštěvníkům poodkrýt i to, co stojí za jejich pocity znechucení. Často totiž takový stav vyvolá jídlo, které je založené na praktikách krutého zacházení se zvířaty. Příkladem mohou být foie gras, když jdete pod pokličku vzniku této delikatesy.

Rýžové víno s tóny hadů Foto: (c) DFM Berlin 2021

Muzeum návštěvníkovi rozšiřuje úhel pohledu i v souvislosti s předsudky, které si v sobě z konkrétní kulturní povahy nese. Pak totiž může pouhý pohled na kulturou neuznávaný pokrm způsobit znechucení. Příkladem mohou být smažení červi. Když ale zavřete oči a ochutnáte tento křupavý hmyz, aniž byste ve skutečnosti věděli oč jde, ve většině případů budete překvapeni příjemnou chutí, která připomíná oříšky.

Fernentované kozí mléko v kůzlečím bachoru ´Foto: (c) DFM Berlin 2021

Stejně tak nečekaná je i cvrččí mouka, ze které se vyrábí chléb nebo energetické tyčinky plné proteinů. Říká se, že právě jedlý hmyz bude součástí stravy budoucnosti. Řada lidí ale bohužel nepřekoná – ať už reálnou či imaginární – vizuální bariéru a ochudí se o takový zážitek. Možná právě prostřednictvím tohoto muzea zvládnete překonat odrazující první dojem a otevřou se vám dveře do nové dimenze gastronomie.

Konzervované lahůdky Foto: (c) DFM Berlin 2021

Vyzkoušet si to můžete bezprostředně poté díky degustačnímu baru pro odvážné návštěvníky. Jeho nabídka divných potravin, které si můžete zakoupit s sebou domů, zahrnuje např. „pochoutky“ jako jsou hmyzí tyčinky nebo třeba haggis – skotské národní jídlo v podobě prejtu ze skopových vnitřností.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Fleischhauer: Experimentální obří projekt vymývání mozků v Berlíně – z voličů udělali zombie

Parlamentní volby v Německu letos provázely až kuriózní přešlapy. Komentátor německého týdeníku Focus Jan Fleischhauer se proto ve svém pravidelném sloupku vysmál německé politické reprezentaci pro její údajnou neschopnost zorganizovat řádné volby a zamýšlí se nad přetrvávající nekritickou voličskou přízní, jíž se rudo-rudo-zelená koalice v Berlíně nadále těší. Předmětný komentář přináší N&N magazín s laskavým svolením autora českým čtenářům.
Přečtěte si

Jaroslav Rudiš: Spojují nás dějiny, vlaky, pivo, ale i samota

Jaroslav Rudiš je jedním z nejúspěšnějších českých spisovatelů v tomto tisíciletí. Úspěšné byly i filmy podle jeho knih, k nimž napsal scénář (Alois Nebel, Grandhotel), zároveň je i autorem divadelních a rozhlasových her. Nyní dlouhodobě žije v Berlíně a svoji poslední vysoce oceňovanou knihu Winterbergova poslední cesta napsal v němčině. Po třech letech vyšla letos na podzim v češtině krátce poté, co ho německý prezident vyznamenal Záslužným řádem Spolkové republiky Německo.

Nejčtenější v kategorii Society