Boom mobilního seznamování i další alternativy živočišných potravin. Jaké trendy přinese v Německu rok 2022?

Romantic couple dating at night in pub
Jídlo, pití, móda, cestování, láska a volný čas: co bude v roce 2022 moderní?

Ilustrační foto Shutterstock

Po vánocích dokonce i některé diskonty inzerují na začátku roku bezmasý měsíc leden. Lidé rádi mluví o takzvaném Veganuary. Bezpochyby, trh s bezmasými produkty je na vzestupu. Stanou se veganské steaky a veganský losos „masovým“ fenoménem?  Podle magazínu Gourmetwelten jsou vedle dále rostoucího veganství toto hlavní trendy na rok 2022:

Jedlá brčka na pití

Po zákazu jednorázových plastů v roce 2021 vybrala nadace Stiftung Warentest jako “nejlepší alternativu k plastovým brčkům” výrobek start-upu z Regensburgu. Jde o jedlá brčka, která jsou speciálně upečená. Christian Zippel ze společnosti “Knusperhalm” v Donaustaufu říká, že brčka pro opakované použití se často obtížně čistí a že při použití nudlí jako brček se cenné potraviny často vyhazují do odpadu. Neutrálně chutnající brčka z tvrdé pšenice, vody a řepkového oleje se po vypití jednoduše mohou sníst. 20 brček stojí asi 3 eura. Dostanou se alternativní brčka v průběhu roku do maloobchodního prodeje potravin a prosadí se?

Číšník – robot

V některých německých restauracích, například v “Hafenrestaurant Grömitz” (Šlesvicko-Holštýnsko) nebo v restauraci “Anders” ve Walsrode (Dolní Sasko), již jídlo a nápoje podávají roboti. V posledních měsících někteří restauratéři reagovali na nedostatek personálu, který se v době pandemie ještě prohloubil. Chtějí také svým hostům nabídnout větší ochranu před viry a také zábavu. Stanou se číšníci-roboti z drahého vtípku každodenním zážitkem?

Pestrá a vlající móda jako před 20 lety

Odvážné odstíny jsou letos trendy pro všechna pohlaví. V roce 2022 jsou na pořadu dne jasné barvy a diskotékový feeling, které přinesou oživení pro všechny, kdo mají rádi módu trochu “hlasitěji”. To znamená džíny s nízkým pasem, velmi široké siluety, motýlí topy a mikromini sukně. Jak dlouho přežije tento trend?

Nová alternativa mléka

Rostlinné nápoje ze sóji, rýže, mandlí, hrachu, lupiny nebo ovsa jsou na vzestupu. Existují tedy dobré důvody věřit, že rostlinné mléko získá ještě větší oblibu. Švédská značka Dug nyní nabízí také alternativní krémové mléko vyrobené z brambor. 

Cestování

Které země se dále uzavírají a kde se život s koronavirem vrací do normálu? Mnoho otázek týkajících se cestovního ruchu zůstává nezodpovězeno, ale o tipy na cesty není nikdy nouze. Například Lonely Planet ve své knize “Best in Travel 2022” doporučuje na třetím místě Auckland (Nový Zéland), Taipei (Tchaj-wan) a univerzitní město Freiburg (Německo). Časopis National Geographic zařadil Porúří mezi 25 úžasných destinací pro rok 2022: “Půjčte si v Essenu kolo a projeďte se Porúřím bez aut po cyklostezkách, z nichž mnohé vedou po bývalých železničních tratích. Nebo se vydejte pěšky po nové 150kilometrové trekingové stezce Hohe-Mark-Steig.” Bude mnoho lidí skutečně vyhledávat destinace, které jsou mimo vyšlapané cesty?

Mobilní seznamování 

Internetové a mobilní seznamování změnilo milostný život milionů lidí a nyní se jeví jako skutečná sexuální revoluce. V roce 2022 je to již deset let, co seznamovací aplikace “Tinder” obrátila trh vzhůru nohama, díky ní se mobilní seznamování stalo také masovým hetero fenoménem. Ještě předtím měli příslušníci sexuálních menšin od roku 2009 jisté privilegium díky aplikaci “Grindr”, která vynalezla flirtování a příležitostné randění s využitím GPS. Přestanou po deseti letech nářky nad tím, že tento způsob seznamování podporuje povrchnost namísto štěstí v lásce?

Článek uveřejňujeme se souhlasem magazínu Gourmtewelten.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.