Předcvičovat jógu online je jako učit se cizí jazyk, říká mistryně jógy z Berlína

Mistryně jógy Patricia Thielemannová je majitelkou berlínského studia Spirit Yoga. Jde o proslulou berlínskou adresu na místní jógové scéně. Už první lockdown podle jejích slov nebyl snadný, ale nyní je situace ještě horší. Totální lockdown znamená pro její zaměstnance opět kurzarbeit, kurzy se konají znovu jen online, a to celkem pětatřicetkrát týdně.

I přes státní podporu přežilo její podnikání pouze díky jejím vlastním finančním rezervám. Meziročně přišla od listopadu 2020 do ledna 2021 více než o 70 procent tržeb. Přesto Patricia neztrácí optimismus. „Nyní vím ještě víc než dřív, proč mám svou práci tak ráda,“ říká v rozhovoru, který jsme pořídili v Berlíně, nepřehlédnutelná jogínka.

Jak byste popsala vaše studio Spirit Yoga?

Mým cílem je nabídnout skrze jógu lidem, kteří přijdou do mých studií, oduševnělé prostory, ve kterých odhodí všední balast, načerpají nové síly a hlavně se vrátí sami k sobě. Vlastně bych tu mohla využít své motto, které zní: „Být vzpřímený, silný a upřímný v životě.“ To je myslím i to, co nabízíme.

Rok 2020 změnil plány všem. Co znamenal pro vás?

Je pravda, že rok 2020 byl pro nás všechny náročný. Pochopila jsem ho ale jako výzvu, že bychom se měli ještě víc soustředit na to podstatné.

Moje práce dostala ještě ostřejší a jasnější obrysy. A moje rodina je na druhou stranu šťastná, že už netančím na tisícero svatbách, ale že jsem víc doma.

Na co jste hrdá a co se vám na druhou stranu v tom náročném roce nepovedlo?

Hrdá jsem na svůj silný tým, který roste již mnoho let, a také na to, že se mi pomocí Spirit Yogy podařilo vytvořit styl jógy, který oslovuje velkou skupinu chytrých a schopných lidí. Od prvního lockdownu jsem ovšem musela začít učit online, a to tak, aby všechno bylo jasné a přesvědčivé. To bylo pro mě nové. Je fakt, že na začátku jsem někdy stiskla špatné tlačítko a pak mi najednou zmizelo všech sto účastníků lekce. I přes to, že jógu cvičím nějakých třicet let, tak mě toto ničilo. V online józe navíc každý cvičí na jiném místě. Aby byl výsledek i tak přesvědčivý, je třeba trochu změnit přístup. Je to, jako byste se vlastně naučili nový jazyk.

V komunitě lidí, kteří se zabývají jógou, si každý velmi často buduje svůj vlastní kult. Změnilo se to v poslední době? Spolupracují teď ony komunity těsněji?

Já jsem sama pořád tak zaneprázdněná, že se mi ani nechce a vlastně nemám čas se zabývat kultem ostatních. Bez ohledu na to existuje nejen v Berlíně řada skvělých učitelů a majitelů studií, se kterými se mi dobře pracuje. A je pravda, že v krizi jsme se ještě více přiblížili k sobě a vzájemně jsme se podporovali. 

Je sice už únor a situace kolem koronakrize se moc nelepší, ale máte nějaké plány do roku 2021?

V roce 2021 bych se chtěla dál soustředit na to podstatné. Ale konečně chci se Spirit Yogou vyrazit i za německé hranice. Mám za to, že na to nastal čas!

Článek si můžete přečíst v němčině ZDE.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.