Frühstück 3 000 je jako pětihvězdičkový hotel v hipster čtvrti

Psát o gastrotipech pro restaurace v dnešní nelehké situaci není moc adekvátní. Ale jestli existuje v životě jedna jistota, tak je to skutečnost, že všechno se jednou změní. Potom tento tip z Berlína může být zajímavou inspirací. Řeč je o snídaňovém konceptu Frühstück 3 000, jejichž pop-up restaurace jsou již přes rok velkým úspěchem. Ale postupně…

Snídaně patří nejen k nutným, ale také k velmi oblíbeným jídlům. Kam si ale na opravdu dobrou snídani zajít, to bývá někdy oříšek. V Berlíně tři kamarádi uvažovali podobně a rozhodli se, že nejlepší by bylo, otevřít si vlastní podnik se snídaní. Než k tomu ale došlo, chtěli nasbírat zkušenosti, vyzkoušet, co lidem po ránu chutná a otestovat si lokality. A tak založili pop-up snídaně Frühstück 3 000.  Domluvili se s majiteli dobrých restaurací, kteří otevírají až na oběd, někdy dokonce až večer a pronajali si jejich prostor na nedělní snídaně, vždy na několikatýdenní pop-up. Jejich výjimečné speciality bylo možno ochutnat v restauraci Nobelhart & Schmutzig v Kreuzbergu, v Baldonu ve Weddingu, v Cordo v Mitte, v michelinském Cookies Cream nebo v Bonvivant Cocktail Bistro. 

Od 9. října konečně otevřeli vlastní restauraci v Bülowstraße v Schönebergu. Tři majitelé, kteří stojí za novým konceptem jsou rádi, že našli perfektní místo, které odpovídá jejich modernímu konceptu. Maximiliane Wetzel, Lukas Mann a Martin Pöller všichni pracovali ve hvězdičkových restauracích nebo luxusních hotelech a vědí, že se počítá nejen to, co se najde na talíři, ale také atmosféra, ve které hosté sedí. Jejich přístup je jednoduchý a přesvědčivý: „Chceme vytvořit místo, kde se sami cítíme dobře. Frühstück 3000 je spojení sofistikované gastronomie s čerstvými nápady a vtipnými detaily. Je to něco jako kdyby někdo umístil 5hvězdičkový hotel do hipsterské lokality. Nebereme limity tak vážně.”

Na talířích najdete vše možné, jenom ne mainstream. Žádný avokádový toast, ani rostliny v květináčích. V souladu s jejich filozofií ale můžete ochutnat domácí klobásu, sýr, máslo a džem s kváskovým a obilným chlebem, uzené matjes s granitou ze zeleného jablka, pečené vejce na nových bramborách se zelenou omáčkou nebo banánový chléb s pěnou z řeckého jogurtu. Přičemž ten nepřichází jako plátek, ale voňavý banánový chléb si jednoduše odlomíte z bochníku. Nechybí ani populární vietnamská rýžová polévka s vaječným žloutkem, kachnou a grapefruitem s hluchavkou. 

Mimochodem, název Frühstück 3 000 byl původně název jejich WhatsApp skupiny, ve které si tři zakladatelé vyměňovali názory na svou společnou myšlenku budoucí restaurace. Teď se jejich promyšlený sen stal skutečností. Otevřeno v pracovní dny od 8-17 h, o víkendu od 9-17 h.

Více najdete zde.

Foto: Frühstück 3 000

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.