Jak jet do Berlína vlakem?

Mnoho turistů předpokládá, že do Berlínaje nejvýhodnější jet autobusem či letět letadlem. V mnoha případech to však neplatí. U letu do Berlína je nutné k času letu (navíc s přestupem v Mnichově či Frankfurtu) zpravidla přičíst čas odbavení a dopravu na letiště a z letiště do centra. V případě autobusů pak hrozí velké riziko komplikací na silnicích.

Vlak je momentálně často nejpohodlnější: odveze vás mezi oběma městy přímo z centra do centra a případné prostoje na trase jsou předvídatelnější.  Ve srovnání s autobusovou dopravou je sice cena vyšší, ale odměnou je výrazně vyšší pohodlí a celkový komfort jízdy. Pro mnohé dnes začíná být důležité i to, že cestování vlakem je proti přepravě vzduchem či po silnici milosrdnější k životnímu prostředí.

Jak to vypadá časem a cenou? 

A kolik stojí vlak do Berlína? Například České dráhy vás přepraví jedním směrem za zhruba 1400 Kč a v případě zpáteční jízdenky za zhruba 2,5 tisíce. Samozřejmě je dobré si zkontrolovat, jaké slevové karty vám mohou s výslednou cenou zahýbat směrem dolů. 

Německá státní železnice Deutsche Bahn nabízí na stejné trase jízdenky za hruba 70 eur. K tomu se vyplatí podívat se i na možnosti slev na této adrese (https://www.bahn.com/bahncard-cs).

A velmi výrazné slevy lze získat při objednávání jízdenek v předstihu. K tomu je užitečné podívat se například do vyhledávače Kiwi.com či Omio.cz.

Z jízdního řádu Českých drah vyplývá, že přímé vlaky EuroCity jezdí z Prahy a Ústí nad Labem do Drážďan a Berlína každé dvě hodiny, část z nich pokračuje až do severoněmeckého Hamburku. Jednou denně se dá cestovat do Berlína bez přestupu i z Brna či Pardubic. 

Do Berlína transevropským expresem

Loni v prosinci ministři z Francie, Německa, Rakouska a Švýcarska odhalili plán na iniciativu Trans-Europe Express 2.0. Ta bude mít za cíl 25 let po pádu původní sítě expresních vlaků opět výrazně posílit přímá železniční spojení mezi některými z velkých evropských měst.

Do dálkových vlaků v Česku se pouští RegioJet. Ten nedávno ohlásil spolupráci s nizozemským startupem European Sleeper, jejímž výsledkem bude zbrusu nový noční vlak na trase Praha – Berlín – Amsterdam – Brusel. Spojení má zahájit provoz v dubnu 2022.

Renesance nočních vlaků

Noční vlaky nyní zažívají skutečnou renesanci. S představou luxusních vlakových spojení začal francouzský startup Midnight Trains. Ten se rozhodl vrátit atraktivitu vlakům určeným pro cestování na dlouhé vzdálenosti. Sami svůj návrh luxusních souprav označují za pojízdný butikový hotel.

Ačkoliv tím navazují na legendární dálkové vlaky jako Orient expres, jejich cílem je hlavně pohodlí s nimi spojené. Midnight Trains tak budou prodávat ne sedadla, ale kupé pro jednotlivce, dvojice nebo větší skupiny podobně jako pokoje v hotelích. Každé kupé bude vybaveno zábavním systémem i kvalitní postelí a jídlo si půjde buď objednat přímo k sobě, nebo si ho jít vychutnat do stylového jídelního vozu s velkým barem.

V každém případě železniční doprava v poslední době mimo jiné kvůli ekologii, ale i kvůli pohodlí získává na atraktivitě. Je na co se těšit. 

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.