Ketterer Kunst

Skutečnost, že umění se stále více stává uchovatelem hodnoty, se v posledních letech odrazila na masivním nárůstu cen uměleckých děl na aukčních dražbách.Skutečnost, že umění se stále více stává uchovatelem hodnoty, se v posledních letech odrazila na masivním nárůstu cen uměleckých děl na aukčních dražbách.

Sběratelství uměleckých děl je dnes v kurzu, zvyšuje prestiž a těší se stále větší oblibě na celém světě. Mnichovská aukční síň Ketterer Kunst, která se zaměřuje na německé umění a cenné knihy, patří v Německu mezi nejznámější svého druhu. Z malé galerie ve Stuttgartu, která byla otevřena v roce 1954, učinil o šedesát let později současný vlastník a aukcionář Robert Ketterer aukční síň, která patří mezi aukční domy s nejvyšším obratem na světě.

Paní Dr. Simone Wiechers, vedoucí pobočky Ketterer Kunst v Berlíně, nám umožnila nahlédnout do fungování rodinného podniku.

V jednom z dřívějších rozhovorů označil Robert Ketterer strategii aukční síně Ketterer za butikové aukce. Co to přesně 
znamená?
Ketterer Kunst je menší, avšak velmi vybraná aukční síň. Oba aukcionáři, kteří jsou zároveň vlastníky, ručí za kvalitu svým jménem a udržují se zákazníky osobní kontakt. Jakožto světoví odborníci na německé umění jsme dosáhli mimo jiné několika světových cenových rekordů za díla německých umělců. Například 3,5 milionu eur za obraz od Maxe Pechsteina. V roce 2018 jsme se posunuli na šestnácté místo mezi uměleckými aukčními domy s největším obratem na celém světě, a to i přesto, že nabízíme mnohem méně aukčních losů než jiné aukční domy.

ketterer-kunst-aukce-umeni-8

V posledních letech vzrostl počet movitých sběratelů umění z České republiky, kteří se také účastní mezinárodních uměleckých aukcí. Jsou mezi vašimi zákazníky zastoupeni také sběratelé z Česka?
Za dobu, co působíme, se nám podařilo vytvořit solidní okruh kmenových zákazníků z České republiky. Čeští sběratelé se u nás zajímají nejen o mezinárodní umělecká díla, ale samozřejmě také o české umělce. Na našich aukcích jsme dražili mimo jiné umělecká díla od Jiřího Koláře, Milana Mölzera a Jiřího Karse.

ketterer-kunst-aukce-umeni-7

Nejúspěšnější umělecké aukce v Praze se obvykle konají na podzim. Kdy je podle vás ten správný čas na nabídnutí uměleckého díla do aukce??
Nejdůležitější aukce je samozřejmě vždy ta nejbližší. V případě nabídnutí uměleckého díla hledáme spolu s nabízejícím optimální způsob prodeje. O tom, zda lepší výsledek umožní internetová nebo sálová aukce, rozhoduje aukcionář spolu se zákazníkem s přihlédnutím k situaci na trhu s uměleckými díly a kvalitě nabízeného díla.

ketterer-kunst-aukce-umeni-5

Jak se mohu zúčastnit aukce z Prahy?
Telefonicky nebo písemně, přičemž maximální částku je třeba stanovit předem. Souběžně běží naše aukce také na internetu. Na obrazovce si můžete prohlédnout obrázky naživo a zúčastnit se aukce.

ketterer-kunst-aukce-umeni-2

Budoucnost patří digitalizaci. Stanou se sálové aukce nadbytečnými?
V zásadě platí, že každé umělecké dílo lze nabízet virtuálně. Vylučovací kritéria platí pouze pro sálové aukce. Ty nejlepší aukční losy se nabízejí v sálech. Budoucnost trhu je však v internetových dražbách. Zejména pro mladší sběratele je on-line nákup uměleckých děl naprosto normální. Aukční síň Ketterer Kunst podporuje tvůrčí a inovativní přístupy. Jako první aukční síň jsme v únoru 2017 v rámci internetové aukce na www.ketterer-internet-auktion.de vyvolali všechna díla bez ohledu na jejich kvalitu nebo jméno umělce s počáteční cenou pouhé 1 euro. Výsledky ukázaly, že kvalitní umění lze prodat za vysoké ceny i na internetu. Zájemci se mohou zúčastnit vždy do 15. dne daného měsíce.

ketterer-kunst-aukce-umeni

Poslední otázka na závěr: kdy se u vás koná nejbližší umělecká aukce?
Velká aukce v první polovině roku se koná ve dnech 7.−8. června 2019. Nejvýznamnější umělecká díla si mohou zájemci předem prohlédnout také v naší berlínské pobočce. Kromě toho si mohou zájemci objednat „své“ umělecké dílo do příslušné pobočky a prohlédnout si ho naživo. Kromě aukcí pořádáme v berlínské pobočce Ketterer Kunst dvakrát až třikrát za rok mimořádné výstavy. Další v pořadí je výstava Horst Kuhnert − k 80. narozeninám, která bude zahájena 21. června 2019 v 19.00 hodin. Srdečně zvu i vaše čtenáře.

Text Marcela von Kayser

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.