Listování s Karin Zadrick / Pod širým nebem, Markus a Frida Torgeby

Kolik z nás mělo asi podobný sen zkusit alespoň na chvíli žít mimo civilizaci, někde v lese. Jen málokdo dotáhne vše do samotného konce a realizuje to, co vždy chtěl a po čem toužil. Jednatřicetiletý Brit Kris Harbour se například vzdal své práce, domova a pohodlí, aby si mohl postavit dům uprostřed lesa a v budoucnu používat jen zelenou energii.

Podobnou cestou se vydal kdysi nadějný švédský atlet Markus Torgeby, který se rozhodl opustit hektický styl života ve městě a usadil se v lesích severního Švédska. Bezmála pět let prožil jako poustevník v dokonalé harmonii s přírodou, velmi skromně. Tato zkušenost jej nesmírně obohatila. Nyní bydlí v malé chatce jen o kousek dál spolu s manželkou a třemi dětmi a jsou ukázkovým příkladem toho, jak příznivý účinek má život venku na životní rovnováhu celé rodiny.

Foto: Kniha Zlín

V knize Pod širým nebem se nám snaží přiblížit, jak najít v přírodě duševní klid. Je to kniha o cestě ven do přírody, ve které objasňuje, proč si myslí, že pokud trávíme čas vleže ve vytápěné místnosti obklopení čtyřmi stěnami a stropem, o něco důležitého přicházíme.

Ve škole nebyl šťastný. Až příroda se stala pro něj školou, která ho bavila. Dělí se o osobní zážitky, o řadu praktických návodů, třeba jak šplhat po stromech, jak si postavit venku postel, zjistíme, proč je kožešina lepší než sebekvalitnější spacák.

Markus Torgeby věří v nocleh pod širým nebem. Spát tam, kde ho obklopují vzpřímené stromy, tma a chlad. Ležet na zádech a dívat se na hvězdy, pozorovat vlastní dech, který se před očima rozplývá jako mlžný obláček.

Než se před bezmála dvaceti lety odstěhoval do lesa, chyběl mu životní směr. Útěk od civilizace nevnímal jako sociální experiment, ale byl to pro něj způsob, jak přežít. Toto rozhodnutí mu pomohlo poznat, co je opravdu důležité. Starosti, které mu spoustu let nedaly spát, najednou zmizely. Touto knihu se s námi chce podělit o vlastní zkušenosti a přeje si, aby každý člověk zažil onen hluboký klid, jaký v lese našel on sám.

Doprovodné fotografie pořídila jeho manželka Frida Torgeby.

“Především dobře chraň své srdce – právě z něj všechen život vychází.” Bible, Kniha přísloví, 4, 23

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch